Koliko bi zapravo djeca smjela jesti šećera dnevno?

Čokoladice, žitne pahuljice za doručak, sokići, puding, voćni jogurti, bomboni, palačinke, sladoled...

secer slatko pixabay
VOYO logo

sve ovo na popisu je omiljenih slastica i jela kod djece zbog čega smo svi svjesni da unose previše bijelog ili rafiniranog šećera u organizam. To potvrđuje i većina studija o konzumaciji šećera kod djece i odraslih, a koje su potrebne kako bi se pratilo zdravstveno stanje nacija i budućih generacija.

Osjet okusa za slatko najsnažnije i najbrže se razvija već kod beba. Biolozi i antropolozi tvrde da nam je želja za slatkim i pretjerivanje u slatkom urođena, jer su naši preci, kad bi naišli na prirodni izvor slatkog (koji im je jedini i bio dostupan), recimo divlju smokvu, morali brzo i neumjereno obrstiti sve plodove prije nego ih pokradu majmuni ili neke druge životinje. Mi još uvijek imamo taj isti mozak i želja za slatkim, kao i pretjerivanje u slatkom, zapisana nam je u biologiji.

Međutim, voćni, prirodni šećer je drugo. Ono što naša djeca danas jedu je rafinirani, industrijski šećer koji se uzima u (pre)velikim količinama i dugoročno izaziva ozbiljne posljedice poput: prekomjerne tjelesne težine, zamašćivanja jetre, razvoja dijabetesa, kožnih oboljenja, karijesa, probavnih problema i podložnosti infekcijama zbog bujanja određenih bakterija u tijelu koje se hrane šećerima, pa i visokog krvnog tlaka koji se do nedavno smatrao bolešću starijih ljudi.

Rafinirani šećer nema nutritivnu vrijednost za razvoj, ali je jako kaloričan.

Koliko šećera dnevno je prihvatljivo kad su djeca u pitanju?

Nije potrebno dalje dokazivati da previše šećera za nikoga nije dobro. No roditelji se zasigurno pitaju - koliko je šećera dnevno ok? To prije svega ovisi o dobi djeteta, a stručnjaci nutricionisti i pedijatri složili su se oko ovih količina:

- djeca dobi 4 do 6 godina: 19 grama ili maksimalno 4 malih (čajnih) žličica - djeca dobi od 7 do 10 godina: 24 grama ili maksimalno 5 malih (čajnih) žličica - djeca od 11 godina nadalje: 30 grama ili maksimalno 6 malih (čajnih) žličica

U prve tri godine rafinirani šećer se uopće ne preporučuje bebama i maloj djeci, osim onog iz prirodnih izvora - voća, povrća i žitarica.

Čime zamijeniti šećer?

Postoji nekoliko trikova kojima se šećer može zaobići, a da djeca i dalje uživaju u slatkim poslasticama:

- Umjesto kupovnih sokova pokušajte im cijediti ili miksati sok iz svježeg voća, a voće birajte ovisno o sezoni. Zimi će to biti naranče, jabuke i kruške, a ljeti to mogu biti kupine, jagode, maline i drugo fino bobičasto voće. Ako je miksano voće pregusto, najbolje ga je razrijediti običnom vodom i tako napraviti sok.

- Kupovne kekse zamijenite domaćim, napravljenim od zobenih pahuljica, integralnog brašna i malo meda ili crne čokolade.

- Kupovne đemove i pekmeze zamijenite domaćima u kojima nije dodan nikakav šećer.

- Kad kupujete hranu, provjerite na deklaraciji koliko šećera u njoj ima. Na primjer, čašica običnog jogurta sadrži 4,6 g šećera, dok čašica voćnog jogurta ima oko 14 g šećera. Pa ako vaše dijete ima između 4 i 6 godina te "smije" dnevno 19 g šećera, s jednim voćnim jogurtom, već ste mu gotovo i dali dnevnu preporučenu dozu.

- Umjesto zaslađenih žitnih pahuljica, kupite cjelovite zobene pahuljice i slatkog voća, te napravite djetetu (i sebi) ugljikohidratni doručak koji će dati energiju, a nema dodanog industrijskog šećera.

- Šećer zamijenite medom u pripremi obroka, kod je to moguće.