Kineski - jezik kojeg će biti poželjno znati u budućnosti

Promjene u svjetskoj ekonomiji diktiraju i nove poželjne vještine budućih zaposlenika i aktera poslovne scene.

4c1226c74a511

Kina polako, suptilno ali sigurno širi svoj jezični (i ekonomski) utjecaj u državama diljem svijeta, a posebno u Latinskoj Americi. Tamo je pokrenut pilot program učenja mandarinskog jezika, kako bi se djecu pripremilo da budu kompetentnija na tržištu rada u budućnosti.

Projekt je zaživio u državi Meksiko u gradu Aguascalientesu, gdje djeca čak pet sati tjedno uče mandarinski jezik, a engleski četiri sata tjedno. Malenim Meksikancima mandarinski je doista straniji od bilo kojeg drugog jezika na svijetu zbog specifične dinamike i intonacije. Najviše uzbuđenja ponalaze u kineskom pismu i njegovim znakovima.

Ovaj projekt na prvi je pogled malo neuobičajen. Roditelji školaraca isprva su bili skeptični i zapitali se ne bi li imalo više smisla da djeca uče francuski ili talijanski jezik? No vladini savjetnici uvjerili su ih u suprotno.

Naime, Meksiko i druge zemlje Latinske Amerike žele svoju ekonomiju vezati uz Kinu. Radi se o zemlji s najbrže rastućim gospodarstvom čiji napredak izravno remeti omjere snaga država u svijetu, a Latinska Amerika želi se ubaciti u taj vlak koji se munjevitom brzinom kreće ka uspjehu. Meksiko očekuje ogromne investicije u rudnike, industriju automobilskih dijelova i elektronike. Meksiko se tako pridružuje naprednijim državama kao što su Čile i Brazil koje su prve zamijenile SAD s Kinom kao primarnim trgovinskim partnerom i od toga su samo profitirale. Kina je samo 2008. godine u zemlje Latinske Amerike uložila 100 milijardi dolara.

Gradsko poglavarstvo Aguascalientesa želi iskoristiti prednosti te nove gospodarske inicijative i biti model za sve gradove u Meksiku. Njegovi učenici će sa znanjem mandarinskog jezika osigurati vrlo dobre poslovne pozicije na poslovima ekonomske suradnje s Kinom, smatraju u gradskim uredima Aguascalientesa.   
Naime, poanta svega je da se događa slična stvar kao što je bilo s engleskim jezikom. Učenje engleskog bila je nužnost i preduvjet za dobivanje poslova, pa su i hrvatske škole dosta rano ruski i francuski zamijenile s njemačkim i engleskim. Jednostavo su se prilagodile potrebama tržišta, suvremenih komunikacija i išle za tim da djecu osposobe za tržište rada koje je zahtijevalo i još uvijek zahtijeva tečno poznavanje barem jednog od ta dva jezika.

Neki pokazatelji daju naslutiti da će se isto sada dogoditi s kineskim jezikom. Kineska ekonomija vezat će mnoge nacionalne ekonomije za svoje poslovanje i kulturu, pa će uskoro biti poželjno znati mandarinski jezik u zamjenu za vrlo dobro plaćeni posao.

Mandarinski jezik iznimno je težak, pa se preporuča početak učenja u vrlo ranoj dobi. Ostaje da vidimo, hoće li škole pratiti gospodarstvo i ponuditi opciju učenja ovog jezika, paralelno s drugim najpoželjnijim - engleskim.

(JK)