Kaži pravu stvar: Osam rečenica koje će ti pomoći da odgojiš sretno dijete

Ovo su gotovo sve rečenice koje trebaš imati na umu kako bi tvoje dijete bilo sretno i samostalno

Kaži pravu stvar:  Osam rečenica koje će ti pomoći da odgojiš sretno dijete
Play logo

Roditelji se često pitaju što trebaju reći djeci, a mame su nekad posebno zabrinute oko toga. Trebaju li prilagoditi komunikaciju dječjim potrebama kako bi djeca znala što trebaju napraviti?

Play logo
Image

Postavljanje granica može biti lako: Sedam situacija kada je važno djeci reći 'ne'


"Najučinkovitiji način razgovora s djetetom je upotreba jednostavnih riječi i rečenica koje će ti pomoći da prihvatiš djetetove osjećaje, ali i da slijediš svoja pravila", kaže dr. Wendy Mogel, autorica knjige "The Blessing of a Skinned Knee", te dodaje da je vrlo važno ne potkopavati sebe. Dr. Mogel upozorava da se ne govore riječi poput "u redu?" na kraju nekog zadatka koji daješ djetetu. Ako djetetu daš priliku da kaže "ne", ono će upotrijebiti tu moć veta kad god može, a izgledat će kao da ne slijediš ono što govoriš.

Važno je imati ove stvari na umu, a mi donosimo najbolje fraze koje će mamama pomoći da bolje komuniciraju s djecom.

1. 'Moram razmisliti o tome'

Mame često misle da moraju odmah odgovoriti."Mnoge od nas vjeruju da moramo razmišljati na nogama, odmah smisliti odgovor i postići konsenzus s četverogodišnjakom", kaže dr. Mogel. Ali izricanje prvog što nam padne na pamet može dovesti do žaljenja i frustracije i za tebe i dijete. Reći djetetu "moram razmisliti o tome" daje ti autoritet, kupuje vrijeme kako bi razmislila o stvarima i vidjela što su prednosti i nedostaci, kaže dalje stručnjakinja.

To također daje dobar primjer djetetu, ako čuje da često govoriš tu rečenicu i samo će početi koristiti tu tehniku prije donošenja odluka. Do srednje škole, dijete će već steći naviku da razmisli prije nego nešto kaže što mu može pomoći da ne sudjeluje u nepromišljenim situacijama.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Play logo

2. 'Kako se osjećaš zbog toga?'

U posljednje vrijeme vrlo često se razgovara o tome kako roditelji obasipaju svoju djecu s previše pohvala. Sve što djeca rade je sjajno i u obične svakodnevne pohvale unosi se puno entuzijazma. Umjesto prekomjernih pohvala, dr. Mogel predlaže pitanje "kako se osjećaš zbog toga?" kada dijete učini nešto što bi inače pohvalila. "Iako je ovo pomalo pasivno-agresivno (djeca znaju što roditelji žele čuti), dobro je što pitanje daje pauzu od pohvala i ohrabruje dijete da stupi u kontakt s onim što je učinilo i što ga zadovoljava, a ne samo da razmišlja o rezultatu", kaže dr. Mogel. 

Također dobro djeluje u situacijama koje su manje ugodne. Djeca će iskreno reći kako se osjećaju ako su napravila nešto što nije toliko dobro, a postat će svjesni kako se zbog neke situacije osjećaju loše (na primjer, stalno zaboravljaju stvari za školu) i poželjet će je popraviti.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

3. Vau

Upotrijebi ovu riječ kada dijete predstavlja neki problem ili ako je učinilo nešto što nije u redu (na primjer, srušilo je mlijeko na pod iako si ga upozorila da ga makne s ruba stola). Jednostavno izgovaranje riječi "vau" daje djetetu do znanja da prepoznaješ ono što se upravo dogodilo, ali ne želiš još odgovoriti. To će ti dati trenutak da postaviš stvari u pravu perspektivu i shvatiš kako želiš to riješiti. "Ovo mi se posebno sviđa jer se suprotstavlja cijeloj našoj kulturi davanja trenutnih i hitnih odgovora", objašnjava dr. Mogel.

Dodatna stvar je što ovo možeš koristiti u godinama koje dolaze, a to je osjetljiva tinejdžerska dob.

Play logo
shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

4. 'Da vidimo možemo li pronaći nešto dobro u ovome'

Kišni dan, djetetu su ispale lego kocke koje je satima slagalo, a još da horor bude veći, igranje s prijateljima je otkazno. Sve su to loše situacije za dijete. Tajna pomaganja djetetu jeste da se ne žuriš i da ga ne spašavaš od toga što se osjeća loše. Umjesto toga, pomozi mu da nauči svladati vještinu suočavanja dopuštajući mu da bude uznemireno. Naravno, nije lako slušati dijete kako plače ili se osjeća loše, kao da nikada više neće imati priliku igrati se s prijateljima. Ali nakon što se smiri, sjedni se do njega i reci mu: "pronađimo nešto dobro u ovome". Pripremi se na to da dijete neće odmah prihvatiti ovaj stav, teško mu je jer se ne može igrati s prijateljima.

No, drži se toga, tražeći od njega da barem razmisli što je pozitivno u cijeloj situaciji i što još može uspjeti u danu, usprkos dosadi koju osjeća. Pomoći ćeš djetetu da se nauči prilagođavati i upravljati s onim što ima.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Play logo

5. 'Slušaj svoje tijelo'

Mnoge su mame više u kontaktu s djetetovim tijelom nego sa svojim. Znaju koliko su dugo spavali, kada su zadnji put jeli i imali nuždu - čak i kad imaju 8 godina, a ne 8 mjeseci. Međutim, ako upravljaš djetetovim fizičkim potrebama, shvatit će da to nije njegov posao i neće naučiti kako treba paziti na sebe, kaže dr. Mogel.

Kada dijete kaže: "boli me trbuh", nemoj odmah davati svoje zaključke. Umjesto toga, pomozi mu da razmisli o tome što bi mogao biti uzrok. Na kraju, ako dijete nauči slušati svoje tijelo, znat će kada je gladno, a kada je previše pojelo. Ili da ne može zaspati jer mu se um ne može smiriti. Nakon što dijete nauči slušati svoje tijelo reagirat će na pravi način što je važno za cijeli život.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

6. 'Udahni'

Svi trebamo usporiti, ali u svakodnevnoj žurbi, lako je zaboraviti kako se to radi. Izgovaranjem ove riječi puno toga se usporava i prestaje hitnost što je djeci često potrebno kada prelaze iz aktivnosti u aktivnost, a podsjetit će i tebe da trebaš udahnuti. "To je ista situacija sa stavljanjem maske prvo sebi, a onda djetetu", kaže dr. Mogel.

Djeca su zrcalo našeg raspoloženja, a ako ti možeš zastati i udahnuti, naučit ćeš i dijete kako usporiti i upravljati stresnim situacijama. Resetirat će cijeli dan i shvatit ćeš da je sve u redu. Najbolji način da pomogneš djetetu i da tvoje riječi djeluju smirujuće je da se spustiš do razine djetetovih očiju, primiš ga za ruke i duboko udahneš. Kad završite, osjećat ćeš se bistrije i povezanije te će se situacija u kojoj jeste učiniti lagana.

Play logo
shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

7. 'Želiš li da sve ponovimo?'

Kada dijete odbija jesti brokulu, ne želi podijeliti igračku s prijateljem ili počne plakati jer želi odmah ići u park, ovo je dobar način da dijete nježno podsjetiš na poželjno ponašanje. Ljepota ove rečenice je što daješ do znanja da je ponašanje neprihvatljivo, ali ipak ga nećeš posramiti. Djeluje bez obzira jeste li u privatnosti svog doma ili u restoranu.

Promjena rečenice u "idemo to sve ponovno učiniti" još je učinkovitija jer se ne može pregovarati. Oboje ćete ponoviti trenutak, a dijete ne može reći "ne". Uz to, oboje ste istom timu, ti si djetetov saveznik i bit će spremnije surađivati.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Play logo

8. 'To je odlična ideja'

Biti navijač za male i velike djetetove ideje pomoći će mu da shvati da može učinkovito riješiti vlastite probleme. Bez obzira imaš li dvogodišnjaka koji otkriva što želi odjenuti, šestogodišnjaka koji odlučuje kako provesti popodne ili osmogodišnjaka koji raspravlja o tome koju će priču napisati. Kada mu izgovoriš ovu rečenicu, podrži njegov scenarij i sposobnost koju pokazuje, svakako ćeš dati djetetu vjetar u leđa i bit će aktivnije.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.