Kako razvijati bolje pamćenje kod djece i olakšati im učenje?

Kroz igru i zabavu, možemo pomoći djetetu da razvije dobro pamćenje, ali i bude uspješnije u školi

Kako razvijati bolje pamćenje kod djece i olakšati im učenje?

Svaki roditelji želi da njegovo dijete ima dobro pamćenje jer će mu to olakšati zadatke u školi, ali i neke druge svakodnevne situacije. Pamćenje je važan dio izgradnje čvrstih temelja za učenje, kako u učionici, tako i šire. Izvrsno pamćenje može tvom djetetu pomoći da se bolje snađe u školi, dobro se pokaže na testovima i postigne bolje ocjene. Ali dobro pamćenje nije nešto s čime se rađamo - te je vještina koja se razvija i poboljšava što je više koristimo.

Image

Psihologinja Renata Ćorić Špoljar savjetuje kako organizirati život s djecom, ali i što učiniti kod dječjih svađa


Kao i svaka druga vještina - pamćenje se vježba. Donosimo neke važne stvari koje bi se trebale uključiti u svakodnevicu, a iako ih vjerojatno već i radiš sa svojim mališanima - uvijek se dobro podsjetiti.

1. Različite društvene igre

Društvene igre poput Memoryja, Monopolyja i drugih mogu pojačati snagu dječjeg mozga. To je zabavan, a opet odličan način da dijete uči primjećivati detalje i pamtiti. S igranjem društvenih igara može se početi jako rano. Dijete tako razvija pamćenje jer uči pravila igre, razvija svoju strategiju, ali i prati strategije drugih igrača. Logički povezuje i zaključuje, ali i donosi odluke. Uz jačanje pamćenja, kod djece se razvijaju i komunikacijske vještine kao što su dogovaranje i pregovaranje.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

2. Vrijeme za igru

Redovita tjelesna aktivnost je nešto što će najbolje pomoći razvoju mozga, kaže obiteljska terapeutkinja Tricia Ferrara. "Opsežno istraživanje pokazuje da dok se naša tijela kreću, proizvodimo biokemijski koktel koji priprema mozak za učenje i jača veze koje poboljšavaju pamćenje. Djeci treba omogućiti da trče uokolo, penju se po drveću i imaju fizičku aktivnost prije, tijekom i nakon učenja", objašnjava Ferrara za portal Parents.

3. Rutina je važna

Kako bi se dijete pravilno razvijalo, vrlo je važno držati se rutine u kojoj će djeca shvatiti neka osnovna pravila. Roditelji manje djece trebaju znati da neke koncepte dijete shvaća tek oko pete godine i vrlo je važno da budu strpljivi. Jedan od njih je primjerice koncept dijeljenja, pa nije ništa čudno ako ne želi posuditi svoju najdražu igračku najboljem prijatelju ili prijateljici, makar i na pet minuta.

Uz rutinu, djetetu treba postavljati male izazove. Potakni dijete, bez obzira u kojoj je dobi, da ti objasni što je naučilo. Neka mu bude izazov da vidi koliko se on ili ona mogu sjetiti. Dijete može bratu ili sestri objasniti što je sve naučilo, bez obzira radi li se o novom gradivu ili o zanimljivom filmu o životinjima koje je gledalo. Dijete će vrlo rado podijeliti svoje znanje i biti ponosno jer zna, što će ga svakako potaknuti da dalje uči i vježba svoj mozak. Ako nije sigurno u neke informacije, pomozi mu da ih pronađe i zajedno se zabavite.


(Foto: Pixabay)

4. Postavljaj pitanja u različitim situacijama

Istraživanje je pokazalo da će rasprava o prethodnim događajima pomoći djetetu da poboljša pamćenje, objašnjava DeAnn Davies iz Dječje bolnice u Phoenixu. "Na primjer, nakon što ste se vratili iz parka, postavi pitanja poput 'Tko je bio u parku?', 'Kako se zvala?'. Ne samo da će ova vrsta pitanja pomoći u pamćenju, već će i pomoći djetetu da prepozna važnost detalja i pamćenja", kaže Davies. Također možeš upitati svog mališana nakon čitanja priče različita pitanja i njegovo mišljenje.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

5. Uživajte u pjevanju i učenju pjesama

Glazba je snažno sredstvo za učenje, kaže obiteljska terapeutkinja Tricia Ferrara. "Jesi li se ikad zapitala zašto se sjećaš teksta televizijske reklame iz djetinjstva, ali se ne sjećaš dijaloga?", kaže Ferrara. "Glazba je alat za učenje, a istraživanja pokazuju da može biti snažan pokretač memorije." Vrlo je važno od malih nogu s djecom učiti pjesmice i poticati dijete da samo sluša i uči pjesme izvođača koji mu se sviđaju.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

6. Učenje može biti uzbudljivo

Potakni djetetovo oduševljenje učenjem odlaskom u knjižnicu radi pronalaženja knjiga o temama koje ga zanimaju. Također možete posjetiti muzeje ili umjetničke galerije. Ako je dijete zainteresirano za gradivo koje uči, lakše će zapamtiti sve o toj temi. U ovu svrhu možeš koristiti i različite video zapise ili filmove. Dječja znatiželja može se potaknuti na različite načine.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

7. Aktivno učenje

Neka učenje bude zanimljivo, raspravljajte o različitim temama, pitaj dijete za njegovo mišljenje. To potiče djecu da informacije zadrže u svojim mislima dovoljno dugo da odgovore na pitanja o njima. Pomaže im da razviju vještinu kritičkog razmišljanja, a istovremeno poboljšaju pamćenje.


(Foto: Pixabay)

8. Učenje kroz svakodnevicu

Djeca žele biti poput svojih roditelja, ali se i vole osjećati korisno. Sljedeći put kada budete išli u kupovinu namirnica, reci djetetu što vam sve treba i daj mu zadatak da zapamti neke od namirnica koje trebate kupiti. Dijete će se osjećati korisno, ali će i vježbati svoje pamćenje. Također, pogledajte zajedno obiteljske fotografije, neka dijete zna tko je sve bio u obitelji prije njega, ali i kako se zovu članovi obitelji i kako izgleda obiteljsko stablo. Na takav način dijete će upoznati članove obitelji, ali i različite obiteljske situacije. 

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

9. Kvalitetan san važan je za razvoj mozga

Nedavno istraživanje Sveučilišta Northwestern pokazalo je da kvalitetno spavanje igra ključnu ulogu u pamćenju. Zapravo, istraživanja pokazuju da tijekom spavanja učinkovito pohranjujemo važne informacije naučene tijekom dana, a ostatak odbacujemo, pa je vrlo važno da dijete zbog svog fizičkog i mentalnog razvoja dobro - i dovoljno - spava.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.