DOBAR ODGOJ

Kako psovanje utječe na djecu i što činiti kada počnu upotrebljavati ružne riječi?

Psovanje je često dio našeg svakodnevnog govora, a kako utječe na djecu i koliko su ove riječi važne objašnjavaju stručnjaci

Kako psovanje utječe na djecu i što činiti kada počnu upotrebljavati ružne riječi?

Iako nije lijepo, svatko od nas ponekad opsuje. Roditelji žele svakako izbjeći ovakve situacije i pazit će što i kako pričaju pred svojom djecom, ali ove godine možda je to malo teže. Zbog pandemije život se promijenio i nova situacija donijela je nove izazove, ali i cijele obitelji puno više vremena provode zajedno bez mogućnosti da se "ispušu" negdje sa strane. Zato je važno vidjeti što stručnjaci kažu o psovanju, ali i što učiniti kada mališani počnu upotrebljavati ružne riječi. 

Image

Kako odgojiti ambiciozno dijete koje se trudi i želi postići više?


Psovanje je povezano sa snažnim emocijama

Većina se roditelja trudi zaštititi svoju djecu od psovki i djeca se često kažnjavaju ili ukoravaju kada koriste nepristojne riječi. Također se kod različitih sadržaja na televiziji naglašava da nisu primjereni za dječju dob. Znanstvenici su tek nedavno počeli istraživati psovanje i emocije. Primijetili su da je psovanje povezano sa snažnim emocijama. Kada se udarimo čekićem po palcu, napravimo veliku pogrešku ili se jako naljutimo, čak i ako smo inače jako pristojni, vjerojatno ćemo opsovati. Istraživači kažu da psovanje ima katarzičan učinak i da se osjećamo bolje nakon ozljede ili neke emocionalne negativne 'epizode', piše Psychology Today.

Jasno je da psovke mogu biti oblik verbalnog zlostavljanja i uznemiravanja, a upravo takva vrsta psovki može biti potencijalno štetna jer je zamjena za fizičku agresiju. No, ostaje pitanje: Koliko djeci šteti kada čuju psovanje na igralištu ili u TV seriji? Malo je istraživanja napravljeno s ovom temom, a često kada čujemo da dijete kaže psovku pomislit ćemo da mu nedostaje discipline ili da u obitelji vlada prevelika sloboda u govoru.

"Istraživači objašnjavaju da se psovke razvijaju na isti način kao i drugi dijelovi rječnika. Čini se da djeca znaju sve iste psovke kao i njihovi vršnjaci, a kako dijete stari, tako se povećava njegov broj psovki. Socijalno okruženje, obrazac discipline roditelja, djetetove navike i emocionalne okolnosti određuju hoće li dijete izreći psovku ili ne", objašnjava psiholog Ronald E Riggio.

Pogledaj video: Kako negativan samogovor utječa na dijete?

Važan je kontekst

Svi znaju iste psovke. Psiholozi kažu da puno razvojnih i socijalnih čimbenika određuje koliko ljudi često psuju. Na primjer, mladi muškarci psuju puno više od drugih skupina. Važno je napomenuti da, kada se radi o psovanju, važan je kontekst. Ista psovka može se upotrijebiti kao uvreda, usklik iznenađenja ili kao izraz zadovoljstva izgovorena u strasti. 
(Foto: Pixabay)

Što se tiče djece tiče roditelji ne smiju zaboraviti da su riječi moćne."Riječi i način na koji su spojene koriste se za stvaranje vizualnog značenja i emocionalnog utjecaja i prodiru u podsvijest, postaju dio govora i baš kad se najmanje nadamo - izlaze na površinu. Razmisli o tome. Kao dijete, učila si govor slušajući odrasle kako pričaju. I počela ih imitirati. Kako želiš da tvoja djeca komuniciraju? Ti si najveći influencer u životu svoje djece sve dok ne uđu u tinejdžersku dob. Zapamti da su riječi moćne", kaže o psovanju pred djecom life coach Ann Papayoti.

Dalje predlaže roditeljima da jednostavno prestanu psovati i onda djeca neće moći ponoviti te riječi. Roditeljima se može dogoditi još jedna stvar, ponekad nesvjesno govore neku psovku kako bi opisali neku situaciju ili emocije, često toga nisu ni svjesni pa je dobro da se pažljivo slušaju i osvijeste taj dio rječnika. 

Image
Foto: Unsplash


Kako reagirati kada djeca počnu psovati:

1. Bez prevelike reakcije

Ako napraviš veliku scenu kada dijete izgovori psovku, velika je šansa da će to ponoviti. Dijete bi moglo ponovno upotrijebiti istu riječ kada traži pažnju. 

2. Nemoj se smijati
Bez obzira je li ti stvarno zabavno ili se samo nervozno hihoćeš, to bi također moglo dovesti do ponavljanja. Tvoje dijete shvatit će da te nasmijalo i možda će opet upotrijebiti tu riječ kada želi biti smiješno. 

3. Nemoj ništa činiti ako je dijete ljuto
Izbjegavaj razgovor i objašnjenja o psovanju kada je dijete uzrujano ili bijesno. To će u većini slučajeva samo dodati ulje na vatru. Riješite problem kada se dijete smiri i možete smireno razgovarati o ružnim riječima.

4. Pazi kako se izražavaš

Djeca često pokupe psovke kod kuće, a ako ih često upotrebljavaš, vjerojatnije je da će pomisliti da je to prihvatljivo i sami će ih koristiti.

5. Puno toga ovisi o dobi djeteta
Djeca koja tek uče govor obično ne shvaćaju da su psovke loše. Dakle, izgrditi djecu kad ih koriste nema puno smisla. U mnogim slučajevima, ako ignoriraš ružne riječi, neće ih više ponavljati. Ako dijete ima razvijenije jezične vještine, mirno i jednostavno objašnjenje zašto se ne bi trebalo psovati često će riješiti problem. Ako mu objasniš da neka riječ nije lijepa i zašto, velika je vjerojatnost da će je prestati upotrebljavati.

6. Starija djeca znaju što su psovke
Stariju djecu koja znaju da su psovke loše možda će trebati disciplinirati ako ih koriste. Ovisno o njihovoj dobi i okolnostima, vremensko ograničenje ili suspenzija određenih privilegija mogu biti prikladni.

7. Važan je kontekst psovanja
Nazvati nekoga ružnim imenom puno je štetnije od psovke jer si se spotaknula i pala. Oboje bi trebalo obeshrabriti kod djece, ali pripazi dobro na kontekst upotrebe.