Kako pomoći djetetu koje ima mučninu i povraća?

Veliki broj djece često ima problema s povraćanjem, no osim što to stvara zabrinutost kod roditelja, bolest najčešće brzo prolazi kao što je i nastupila.

530dd654a3b9e

Želučani problemi kod djece najčešće nastanu zbog raznih virusnih infekcija kojima su djeca izrazito sklona, a nešto rijeđe zbog trovanja hranom. Ako je dijete još novorođenče i mlađe je od 12 tjedana, a primjetili ste učestale probleme s povraćanjem svakako posjetite liječnika. Kod starije djece liječnička pomoć uglavnom nije potrebna, osim ako period povraćanja traje duže vrijeme i postoji opasnost od dehidracije.

Znakovi dehidracije

Kod dugotrajnog i čestog povraćanja mogli bi se pojaviti znakovi dehidracije. Važno je znati da će djeca dehidrirati znatno ranije nego odrasli i stoga je potrebno obratiti posebnu pozornost na takve znakove. Neki od najčešćih znakova dehidracije su razdražljivost i umor kod djeteta, suha usta, manje suza prilikom plača, suha koža, ali i manja količina izlučivanja urina koji je pritom tamnije žute boje.

Kako pomoći?

Kako bi pomogli djetetu, ali i spriječili dehidraciju, pokušajte navesti dijete na konzumaciju tekućine. Iako se povraćanje nastavlja, dio tekućine koje je dijete uzelo sigurno će ostati u organizmu. Najbolje se boriti protiv dehidracije konzumiranjem vode. Ako vam se čini da jako malo tekućine ostaje u organizmu i da dijete svu popijenu tekućinu odmah izbacuje, pokušajte između povraćanja i u razmaku svakih nekoliko minuta davati djetetu po malu jušnu žlicu vode. Kako se stanje poboljšava, povećavajte količinu tekućine na gutljaj ili dva i tako sve dok ne uspije zadržati popijenu vodu. Osim toga, pobrinite se da dijete redovito piški.

Osim toga, pojedini roditelji pokušavaju djeci nadoknaditi tekućinu davanjem mineralne vode i nekih drugih tekućina s mjehurićima. Ovakva tekućina djeci osim vode daje i određenu količinu soli i šećera, no liječnici prije svega preporučuju konzumaciju vode ili nezaslađenih čajeva.

Nakon što je prošlo već nekoliko sati od zadnjeg povraćanja, vrijeme je da pokušate djetetu dati i hranu. Za početak se preporučuje tekuća hrana odnosno lagane juhice ili čisti ocijeđeni sokovi, primjerice od jabuke ili borovnice.

Lijekovi

S obzirom na to da povraćanje obično ne potraje predugo, najbolje je pričekati s lijekovima. Lijekovi protiv povraćanja nisu preporučljivi za djecu, odnosno neće imati nikakav učinak ako je riječ o virusu, a obično jest riječ o virusu. Kao najbolji lijek, doktori preporučuju tekućine. Ako se povraćanje nastavi kroz duže razdoblje, tada je potrebno potražiti liječniku pomoć.

Đumbir je poznat kao lijek za smanjenje probavnih problema već godinama. Prirodne kemikalije koje se nalaze u đumbiru djeluju na probavni trakt. Iako ne garantira prestanak mučnine i povraćanja kod djece, valja ga isprobati. Proizvodi od đumbira smiju se koristiti kod djece starije od 2 godine.

Akupresura je metoda samoizlječenja koja može pomoći kod mučnina. Akupresurom se daje pritisak na jedan dio tijela kako bi se u nekom drugom (najčešće onom bolnom) smanjio pritisak i bol. Za ovu metodu potrebni su samo prsti i malo truda. Ova metoda je slična drevnoj kineskoj metodi akupunkture. Kako bi pokušali pomoći djetetu na ovaj način, koristite vaš srednji prst i kažiprst za pritiskanje udubljenja između dviju velikih tetiva na unutrašnjoj strani zapešća nakon početka dlana ruke.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Potražite liječničku pomoć ako:

- je vaše dijete mlađe od 12 mjeseci i povraćalo je više puta

- pokazuje znakove dehidracije i sumnjate da je riječ o trovanju hranom ili tekućinom

- je zbunjeno, ima visoku temperaturu, glavobolju, osip, ukočen vrat ili jake bolove u trbuhu

- ima krvi u povraćanom sadržaju

- sumnjate da je riječ o crvuljku

- se teško budi, općenito izgleda loše i povraća više od 8 sati uzastopno

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.