Kako lijekovi utječu na dojenje?

Bilo bi najbolje ne uzimati nikakve lijekove, no ponekad se to ne može izbjeći

Kako lijekovi utječu na dojenje?

Jedno od najčešćih pitanja koja se postavljaju liječnicima u vrijeme dojenja, a zadaje velike brige svakoj mami, glasi: koje lijekove smijem koristiti i trebam li zbog terapije lijekovima prekidati dojenje? Kako pojedini lijekovi djeluju na dijete? Koji su rizici naglog prestanka dojenja zbog majčine bolesti? Dakako da bi bilo najbolje u razdoblju dojenja ne uzimati nikakve lijekove, no, to često nije moguće izbjeći i onda je potrebno dobro odvagnuti sve potencijalne rizike djelovanja lijeka na dijete i nasuprot tome sve posljedice ako se zbog terapije prekine dojenje.

Hoće li majka izdajanjem uspjeti zadržati potrebnu količinu mlijeka, hoće li dijete kad se nauči na bočicu uopće više htjeti dojiti nakon završetka terapije? Ako znate da se radi o privremenoj terapiji, izdajanje planirajte unaprijed, a proizvodnju mlijeka održavajte redovitim izdajanjem prema rasporedu sličnom onom kojim je dojilo dijete. Mlijeko izdojeno za trajanja terapije bacajte.

Kako djeluje lijek na dijete?

Ako se radi o manjoj infekciji ili primjerice zubobolji zbog koje majka mora uzeti lijek, ali možda u samo par doza ili primjerice u sedmodnevnoj terapiji, liječnik će joj pripisati odgovarajući lijek koji je dokazano najmanje štetnog djelovanja za dijete putem majčinog mlijeka. U slučaju da se radi o temperaturi, gripi, savjetuje se ne prekidati dojenje, jer majčino tijelo prirodno počinje stvarati antitijela koja se dojenjem prenose i bebi, tako da se donekle štiti i dijete. Zapravo kad majka počinje osjećati simptome bolesti, njena je beba već neko vrijeme bila izložena uzročnicima bolesti.

No, ako se radi o ozbiljnijoj zdravstvenoj tegobi koja zahtijeva dugotrajnu terapiju i s lijekovima koji su zabranjeni za vrijeme dojenja, preporuka je prekinuti dojenje. U slučaju potrebe liječenja kemoterapijom ili zračenjem, nužno je prekinuti dojenje kako bi se majka mogla izliječiti, a lijekovi koje treba uzimati mogu štetno djelovati na dijete. U svakom slučaju, samo liječnik može dojilji prepisati ili preporučiti lijek i dati informaciju o djelovanju određenog lijeka na nju i njezino dijete putem majčinog mlijeka.

Za svaki lijek pitajte smije li se uzimati

Bilo koji lijek ili zapravo sve što majka konzumira prenosi se mlijekom u djetetov organizam. Iznimno je važno uvijek napomenuti liječniku da kad vam odredi određeni lijek da dojite dijete i da pri terapiji o tome vodi računa. Čak i kod jednokratnog uzimanja lijeka, kao i kod lijeka koji se kupuje u slobodnoj prodaji, te kod korištenja homeopatskih i biljnih pripravaka (biljne kapi, razni čajevi za čišćenje, smirenje i sl.), uvijek je bitna informacija da dojite, jer gotovo svi lijekovi, iako u iznimno malim količinama, ubrzo se nađu u majčinom mlijeku.

Važno je znati da za najveći broj kroničnih bolesti postoje lijekovi koje majka na savjet liječnika bez bojazni može koristiti dok doji. Nikako ne smijete samovoljno određivati dozu lijeka koju vam je propisao liječnik. Djelovanje lijeka na dijete ovisi o tome koliko je dijete staro, što je  mlađe, slabija mu je sposobnost razgradnje lijeka, zatim i o tome koliko je dijete teško. Što je dijete teže, manji će učinak na njega imati lijek (doziranje lijekova za djecu najčešće se određuje po težini).

Koliko često dijete doji? Dojenče koje je isključivo dojeno dobivat će više lijeka od djeteta koje se dohranjuje nadomjescima za majčino mlijeko ili starijeg djeteta koje uz dojenje jede i ostale obroke krute hrane. Provjerite s liječnikom i koji je način uzimanja lijeka najpogodniji za vaše dijete.

Uzeti lijek prije ili poslije dojenja?

Najvažniji čimbenici koji utječu na prijenos lijeka u mlijeko uključuju vrijeme primjene lijeka u usporedbi s vremenom dojenja, dozu lijeka, brzinu kojom majka metabolizira (prerađuje)lijek. Kako se lijekovi izlučuju u majčino mlijeko ubrzo nakon uzimanja, jako je bitno što je moguće više povećati vremenski razmak između uzimanja lijeka i sljedećeg podoja. Dogovorite s liječnikom raspored terapije koji je usklađen s dojenjem kako bi najmanje štetno djelovao na dijete.

Lijek bi trebalo uzeti odmah nakon što se završi s podojem, tako da se koncentracija lijeka razblaži ili izgubi iz majčinog tijela do sljedećeg podoja za recimo 2,3 ili 4 sata. Najčešća pitanja koja majke postavljaju kod uzimanja lijekova vezana su za analgetike i antibiotike. U načelu se može prihvatiti da kod kraće terapije vezane za primjenu penicilina, i srodnih lijekova neće biti štetnih efekata. Kod analgetika mogu se dozvoliti terapeutske doze paracetamola i brufena. No, o svemu mora odlučiti liječnik.

(M.G.)
Foto: © Dmitriy Melnikov - Fotolia.com

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.