Kako biti što bolji roditelj svojoj djeci? Imamo osam odličnih savjeta

Odgojiti sretnog čovjeka najodgovornija je zadaća svakog roditelja, a za nju nema škole, već funkcionira na temelju pokušaja i pogreški

Kako biti što bolji roditelj svojoj djeci? Imamo osam odličnih savjeta

Roditeljstvo nije lagano, posvjedočit će to svaka mama i svaki tata. U velikoj mjeri svodi se na improvizaciju, što je zastrašujuće s obzirom da je riječ o najdragocijenijem što život nosi, a to su djeca.

Image

Iskreni crteži ove mame savršeno pokazuju kako izgleda odgoj djece


Ipak, postoji nekoliko provjerenih savjeta koji će ti pomoći da budeš što bolji roditelj svojoj djeci. Većina ih nije jednostavna, ali za sve što vrijedi treba se potruditi. 

Savršenstvu nema mjesta u dobrom roditeljstvu

Nitko nije savršen - ovo je spoznaja od koje se kreće. Nemoj se kažnjavati kada nešto ne ispadne onako kako si očekivala ili kada pogriješiš. Svatko griješi. Isto tako ne postoji savršeno dijete. Ovo imaj na umu kada pred svog mališana postavljaš ciljeve. Ne traži od njega perfekcionizam jer ćeš ga opteretiti i dugoročno mu uskratiti zadovoljstvo. Neće biti u stanju radovati se malim stvarima i uvijek će misliti da je mogao više i bolje. 

Naravno, postavi letvicu dovoljno visoko da vam oboma bude izazov i da se veselite kada postignete cilj.

"Ne dozvoli si da postaneš toliko opterećena odgajanjem dobrog djeteta pa da zaboraviš kako već jedno takvo imaš".

Budi uzor

Nemoj samo govoriti djetetu što da čini već mu to pokaži svojim primjerom. Ljudi su vrsta koja uči oponašanjem. Programirani smo tako da kopiramo tuđe postupke kako bismi ih razumjeli i ugradili u svoj život. Djeca kopiraju roditelje i zato je vrlo važno da budeš pažljiva u tome što govoriš i što činiš te da se te dvije radnje poklapaju. Nikako nemoj govoriti jedno, a činiti drugo. Nedosljednost ne prolazi kod mališana. Budi osoba koja želiš da tvoje dijete postane. 

"Djeca ponekad imaju problem sa slušanjem, ali nikada s oponašanjem viđenog".

Pokaži mu ljubav

Ne postoji važnija stvar za dijete od roditeljske ljubavi, što znači da nikada ne možeš pretjerati u pokazivanju iste. Dijete ne možeš razmaziti voleći ga, već čineći stvari umjesto ljubavi - postavljajući pred dijete preniska očekivanja, opravdavajući njegove loše postupke, kupujući mu stvari i previše ga štiteći. 

Ljubav ćeš pokazati na vrlo jednostavan način - zagrljajem, provođenjem vremena sa svojim djetetom i doživljavajući ga. Trebala bi slušati kada ti nešto govori, kada ti povjeri probleme i to shvaćati ozbiljno. Kada se dijete osjeća voljeno između njega i roditelja stvara se još jača veza. 


Pozitivan stav

Bebe se rađaju s oko 100 milijardi neurona koji su slabo povezani. Veze među njima jačaju se kroz iskustva i učenje, a one određuju naše misli i djela, oblikuju osobnost i u konačnici određuju tko smo.

Nastoj djetetu pružati pozitivna iskustva, uči ga pozitvnom stavu o životu kako bi na pravilan način pristupao izazovima na koje će nailaziti. Nauči ga da je čaša uvijek napola puna.  Igraj se s njim i zabavljaj jer tako stvarate lijepe uspomene za čitav život za kojima će moći posegnuti kada bude teško.

"Uvijek vjeruj da će se dogoditi nešto lijepo. Čak ni u izazovnim vremenima ne uzimaj darovani dan zdravo za gotovo. Cijeni male stvari i grli one koje voliš".

Disciplina


"Ako stalno kritiziraš svoju djecu, ona neće prestati voljeti tebe. Prestat će voljeti sebe".

Ovo je izazovno područje za sve roditelje, no i tu se može primijeniti pozitivan stav.  Izbjegavaj kažnjavanje djeteta. Postavi granice i budi dosljedna u njihovom poštivanju. Dosljednost je ključ dobrog odgoja i discipliniranja djeteta. Budi blaga, ali istvoremeno i čvrsta u provođenju pravila. Usredotoči se na razlog koji stoji iza djetetovog ponašanja i uvijek se trudi stvoriti priliku za učenje, a nikako za kažnjavanje.  

Budi utočište svome djetetu

Neka tvoje dijete zna da si uvijek tu za njega i da ti se može povjeriti u bilo kojem trenutku, što god napravilo. To ćeš postići tako što ćeš reagirati na djetetove potrebe, podržavati ga i prihvaćati baš takvo kakvo je. Pruži mu toplinu i ljubav koju samo mama može pružiti i budi njegova sigurna luka. 

"Kada držiš u naručju svoje novorođenče, drži ga ne samo tijelom, nego mislima i srcem".

Brini o sebi
Nerijetko, rođenjem djeteta u drugi plan padaju briga za sebe, za partnera i brak. Ako dugoročno zanemariš bilo što od navedenog, doći će do problema koje možda nećeš moći riješiti. Stoga, bez obzira kolka tvoja ljubav prema djetetu bila, a znamo da je majčinska ljubav nemjerljiva, brini o sebi. Ako ti treba pomoć, traži je. Ne ustručavaj se. 

Vrijeme u kojem ćeš se posvetiti samo sebi važno je za psihičko i tjelesno zdravlje, ali i za dobrobit djeteta i cijele obitelji. Brinući o sebi, primjerom učiš svoje dijete lekcijiu o samopoštovanju. 


Razgovaraj s djetetom

Komunikacija je vrlo važa, ne samo zbog toga što je temelj kvalitetnog odnosa, već i zato što kroz komunikaciju pomažeš djetetu da poveže i uskladi različite dijelove u mozgu, a to znači manje tantruma, više empatije, suradnje i općenito bolje mentalno zdravlje. Kako bi to postigla, razgovaraj sa svojim djetom o njegovim problemima. Kada mu se nešto neugodno dogodi potakni ga da ti prepriča situaciju, kako se u njoj osjećalo i što je iz nje naučilo. Aktivno ga slušaj i vjeruj mu što ti govori. 

"Nađi vremena da čuješ i poslušaš svoje dijete. Vjeruj mu što ti o sebi govori".

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.