Ne žuri s nabavkom

Kad je vrijeme za prvi mobitel? Evo što kažu stručnjaci, a što roditelji

Iako bi dijete već u prvom razredu moglo poželjeti mobitel, ipak ne trebaš brzati s odlukom. Odmalena razgovaraj s djetetom o sadržajima na internetu, a mobitel mu nabavi kad pokaže razinu odgovornosti. U anketi nam otkrij što misliš kad bi djetetu trebalo kupiti pametni telefon

profimedia-0523783802.jpg
Foto: Profimedia.hr

Čini se da mobiteli danas najmanje služe za telefonske razgovore. Preko ekrana se dopisujemo, odgovaramo na mail iste minute, pregledavamo društvene mreže, pretražujemo ono što nas zanima…. U džepu zapravo imamo prozor u svijet, no mnogo se odraslih i djece danas nažalost ne mogu odvojiti od mobitela pa previše vremena provode na njemu.

Sigurno nisi jednom vidjela obitelji koje se, umjesto da razgovaraju, 'igraju' mobitelima. A budući da se tehnologija toliko razvila, u jednom će trenutku i tvoje dijete poželjeti tu 'napravicu'. Uostalom, baratanje tehnologijom današnjoj je djeci potpuno normalno – sa svega par godina znaju si pustiti YouTube video, crtani film ili instalirati igricu, a mnogi se već sa šest ili sedam počnu dopisivati s roditeljima i vršnjacima, i to koristeći smajliće, srca i ostalo. Ono što je presudno jest da djeci odmalena ograničiš vrijeme pred ekranom. Mobitel ne bi trebalo biti sredstvo koje svom trogodišnjaku daješ samo kako bi se dijete smirilo ili zabavilo – i tako stalno.

Image
Manje ekrana, više 'skrivača'

Zašto je igra na otvorenom važna za djetetov razvoj - čak i po zimi?

Dijete zahtijeva posvećenost i različite aktivnosti pa mu vrijeme pred ekranom trebaš dozirati. I naravno, kontrolirati koje sadržaje gleda i što preuzima. Nije sve što je na Internetu primjereno djeci i zato je bolje uređaj postaviti na dječji mode. O sigurnosti u online svijetu važno je odmalena razgovarati jer će tako dijete s vremenom osvijestiti da tehnologija zahtijeva dozu opreza. Kontinuirano razgovarajte o rizicima koje tehnologija nosi.

Da, dobro je što ti se dijete u svakom času može javiti, no tehnologija se brzo mijenja i dijete – posebno školarci – trebaju naučiti da se ne trebaju dopisivati sa svima tko im se javi putem društvenih mreža, da im lokacija ne treba biti stalno upaljena i da neki, recimo nasilni sadržaji, nisu poželjni. A da bi im to mogla osvijestiti, važno je da se i ti educiraš i objasniš im zašto taj TikTok izazov nije pametan, zašto nije primjereno obiteljske fotografije slati u razredni grupni chat i tako dalje.

shimmer fallback

Postoji li pravi čas?

Imajući ovo na umu, sigurno ćeš se zapitati kad je vrijeme za prvi mobitel. Čak i ako u vašem domu odgovorno koristite tehnologiju i ekrane nastojite zamijeniti drugim zajedničkim aktivnostima (bez mobitela), kad-tad ćeš se suočiti s dilemom treba li mališan dobiti pametni uređaj. I ako da, kada?

Odgovor na to pitanje nije univezalno jer bi roditelj prije nabavke mobitela trebao procijeniti djetetovu odgovornost i zrelost. Jasno je da ga svom predškolarcu ne moraš kupiti nego s vremena na vrijeme pod nadzorom davati svoj.

Ako tvoj mališan u nižim razredima osnovne škole poželi samo svoj mobitel, razmisli bi li ga to dodatno dekoncentriralo u učenju i kakav je sa čuvanjem stvari. ''Na primjer, ako dijete u dobi od 10 godina samostalno ide kući iz škole, mobitel bi mogla biti dobra stvar. Međutim, možda uopće neće biti od pomoći dvanaestogodišnjaku koji je već razbio više mobitela'', tvrdi obiteljska terapeutkinja Cassandra Fallon koja se specijalizirala u području roditeljstva.

shimmer fallback

I socijalna radnica Jillian Amodio za portal Pure Wow kaže da ne postoji striktno pravilo kad bi dijete trebalo dobiti mobitel nego to ovisi o razini odgovornosti. Također, poželi li dijete pametni telefon s njim treba razgovarati zašto ga želi. U početku mu možeš dati stariji mobitel pa ga, pokaže li odgovornost, zamijeniti novim. Dijete treba postati svjesno da mu prvi mobitel ne mora vrijediti cijelo bogatstvo i da mu takav model u tom trenutku vjerojatno i nije potreban. Takvi razgovori prilika su za važne životne lekcije.

Dakle, školarac treba znati da je dobio mobitel jer je roditelj procijenio da će mu dobro doći, a ne jer ga ima cijeli prvi A razred.

A što kažu roditelji?

Stručnjaci tvrde da bi svaka obitelj trebala procijeniti pravi trenutak i razgovarati, no što kažu roditelji? Portal Pure Wow izdvojio je neka mišljenja.

“Imam 8-godišnjakinju i 5-godišnjakinju, a starija kći, starija već me gnjavi s idejom o samo njenom mobitelu što mislim da je apsurdno. Vjerojatno ću joj nabaviti mobitel kad bude u 7. razredu, no i tad ću ga nadzirati'', kaže Marion, jedna kalifornijska mama dok druga tvrdi da djeca trebaju dobiti mobitel čim sami krenu u školu i iz škole.

''Mislim da to jako ovisi o tome gdje živite. U New Yorku djeca dobivaju telefone već s devet (ponekad osam) godina ili pak dobivaju pametni sat kako bi se mogla javiti roditeljima'', tvrdi druga mama, no većina se anketiranih roditelja slaže da je s prvim mobitelom bolje pričekati. Koliko – na tebi je.

shimmer fallback

U anketi nam otkrij što ti misliš kad bi dijete trebalo dobiti prvi mobitel.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.