Jednostavna jela koja možeš pripremati s djecom, a možda će konačno i zavoljeti povrće

Kuhanje s djecom zvuči kao veliki nered u kuhinji. Ali kuhanje s najmlađima može biti zabava puna smijeha, a oni će zavoljeti nove namirnice, razvijati motoriku i uživati u učenju nove vještine. Tko zna - možda i zavole toliko omraženo zeleno povrće

Jednostavna jela koja možeš pripremati s djecom, a možda će konačno i zavoljeti povrće

Budući da su sada zatvorene škole i vrtići i da je cijela obitelj stalno kod kuće, možda ćeš tražiti aktivnosti kako bi zabavila djecu o odmaknula ih od ekrana. Iako djeca ne mogu sudjelovati u mnogim aktivnostima, u pripremanje jednostavnih jela moguće je uključiti i mališane. Kuhanje je zabavno, ali i vrlo korisno. Može pomoći u razvijanju motorike, ali i učenju kako rješavati problem, pa i ohrabriti djecu da se kvalitetnije hrane te da unose više voća i povrća.

Image

Kako je kruh od banana postao službeno jelo korona karantene?


Vrlo je važno izabrati jela i recepte koje su primjereni deci, ali i sigurni za pripremu. Na primjer, vrlo mala djeca mogu pomoći u pranju povrća, miješanju sastojaka i rezanju pomoću različitih kalupa. Dok veća djeca mogu preuzeti složenije zadatke, poput sjeckanja. Donosimo ti deset ideja za kuhanje s klincima, ovo je samo za početak, a nakon nekoliko jela sigurno će i mališani imati nove ideje. 

1.Zobena kaša

Zobene pahuljice koje se pripremaju bez kuhanja, noć prije se pripreme i stoje u hladnjaku i odlične su za kuhanje. Praktične za pripremu, a djeca mogu izabrati što žele i biti sretna jer sudjeluju u pripremanju hrane. Primjereno je za svaku dob, a dodaci su prema želji. U posudi pomiješajte zobene pahuljice i mlijeko ili jogurt, ostavite poklopljeno u hladnjaku, najmanje šest sati. Ujutro će doručak biti spreman, možete dodati nasjckane bademe ili neke druge orašaste plodove ili voće.

2.Jagode ili dinje s jogurtom

Većina djece voli ove vrste voća. Jagode i dinja pune su vlakana, vitamina C, folata i vitamina B koji je važan za rast I razvoj. U kombinaciji s jogurtom bit će prepuno proteina što povećava njegovu hranjivu vrijednost. Zajedno s djecom narežite voće, stavite ga na štapiće I umočite u jogurt, a zatim svi zajedno uživajte u ovoj zdravoj užini. 

3.Kruh od banana

Mnogi recepti mogu biti jako komplicirani, ali pronađite recept u kojem je dovoljna samo jedna zdjela i sastojci. Veliki udio proteina, vlakana i drugih zdravih namirnica čine ovaj kruh zdravim, ali i zabavnim  za pripremu. Banane su svima omiljeno voće, a u ovoj kombinaciji bit će zdrava užina. Djeca mogu naribati banana, izmjeriti potrebnu količinu sastojaka - ovisno o dobi.

Image


(Foto: Pixabay)

4.Omlet

Djeca mogu učiti kuhati uz jednostavnu pripremu jaja. Osim toga jaja su zdrava i prepuna hranjivih sastojaka koji su neophodni za rast. Dodavanjem različitog povrća u boji samo će se povećati hranjivi sastojci. Djeca će uživati u lupanju jaja od zdjelu i miješanju jaja s pjenjačom, ako je dijete starije može i samo pripremiti omlet. Budi uz njega. 

5.Pizza na kruhu

Ovo je super jednostavno jelo, može se koristiti puno povrća, ali i ostaci od jučerašnjeg ručka. Potreban vam je kruh, češnjak, umak od rajčice, malo sira, povrća, ovisi što imate u hladnjaku. Sve sastojke stavite na kruh, a onda idu u pećnicu. 

6.Guacamole

Avokado je vrlo zdrav, pun je vlakana zdravih masnoća i nutrijenata poput kalija, folata, vitamina C I E. Djeci će biti zabavna boja, ali i tekstura. Ovaj namaz se može vrlo lako napraviti, a moguće je dodati i začine prema želji. Djeca će kasnije uživati u ovom zdravom namazu jer su ga pripremala.

(Foto: Pixabay)

7.Zdravi smoothieji

Smoothieji su izvrstan način za unošenje više voća i povrća u prehranu. Zeleni smoothieji su odlični jer djeca uglavnom ne žele jesti zeleno povrće. Djeca mogu pomoći u pranju namirnica, sjeckanju i dodavanju u blender.

8.Voćne salate

Sjeckanje i pranje voća koje djeca vole, ali možda i onog koje će tek zavoljeti, može biti jako zabavno za djecu. Vesele boje i različite zdjelice i  pripremanje salate za svakog člana obitelji može biti jako zabavno. 

9.Domaći sladoled na štapiću

Sladoledi na štapiću omiljeni su djeci, mogu se napraviti s voćemi  jogurtom, a zatim staviti u kalupe i hladnjak. Djeca će uživati u omiljenom slatkišu. 

10.Salata od tune

Dok ti kuhaš tjesteninu, djeca će napraviti umak i uživati u pranju povrća, i sjeckanju ako su velika. Zatim dolazi zajedničko miješanje namirnica. Uz zajednički rad ovo će biti najukusnija salata, igrajte se s namirnicama jer možda ćete smisliti neku novu salatu. A djeca će zavoljeti kuhanje i više će uživati u jelu.