Istraživanje je pokazalo da se djeca koju roditelji više grle bolje razvijaju

Svi roditelji koji ne mogu maknuti ruke od svoje djece rade dobar posao, i djeca će im jednoga dana za to biti zahvalna

Istraživanje je pokazalo da se djeca koju roditelji više grle bolje razvijaju
Play logo

Svi roditelji koji ne mogu maknuti ruke od svoje djece rade dobar posao, i djeca će im jednoga dana za to biti zahvalna. 

Znanstvenici su otkrili da je grljenje, kao oblik fizičke privrženosti, vrlo važno tijekom razdoblja razvoja bebe, a privrženost iskazana dodirom potiče rast njihove kognitivne sposobnosti. 

Play logo
Image

Razvoj mozga i fizički razvoj jednomjesečne bebe

Znanstvenici bolnice Nationwide Children’s Hospital u Ohiu proučavali su 125 beba, rođenih prije vremena i na vrijeme, i analizirali su način na koji lagani fizički dodir utječe na njihovu percepciju, kogniciju i društveni razvoj

Istraživanje je pokazalo da rano i nježno pokazivanje naklonosti roditelja ima trajne učinke na način na koji bebin mozak reagira na nježni dodir.

Stoga bi, smatraju znanstvenici, rano izlaganje zagrljajima moglo pomoći prerano rođenim bebama da privrženost doživljavaju kao ugodnu te da istovremeno potaknu pozitivne reakcije. 


Foto: Pixabay


Dodir je prvo osjetilo koje se razvija. Znanstvenici su došli do otkrića da su potporna iskustva, poput dojenja, dodira kože-na-kožu i nježnih zagrljaja pokrenula snažne moždane reakcije koje su pomogle mozgu da se brže i zdravije razvija

Čim se dijete rodi vodi ga se majci na dojenje i da prvi puta osjeti kontakt kože-na-kožu. Samo držanje djeteta u prvih sat vremena normalizira bebinu tjelesnu temperaturu, rad srca i način disanja.

Rezultati istraživanja pokazuju da bebe izložene većoj pažnji roditelja i bolničkog osoblja pokazuju jače emocije, stoga će pokazivanje nježnosti prema bebi doprinijeti njezinom razvoju.

Play logo
shimmer fallback


Foto: Pixabay


Neovisno o životnom stadiju, ljubav i privrženost ključ su za razvoj. I dok se istraživači muče u otkrivanju načina na koji naši mozgovi asimiliraju dodir s obzirom na naš razvoj, roditelji osjećaju prirodni poriv za zagrljajem i smirivanjem svoje djece.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.