Odricanje i bezuvjetna ljubav

Šest stvari o majčinstvu koje ti mama vjerojatno nikad nije priznala

Kroz što su sve naši roditelji prolazili tijekom odrastanje, najčešće shvatimo tek onda kad se i sami nađemo u istoj ulozi. Iako je majčinstvo za mnoge divno, nije uvijek sve savršeno

profimedia-0009596843.jpg
Foto: Profimedia

Mnogi roditeljsku ljubav smatraju bezuvjetnom. Tvrde da je taj osjećaj teško opisati i da to osjetiš tek kad i sama postaneš mama. Centar svijeta, posebice u prvih godinu dana, novopečenim mamama i tatama postane dijete. Više je istraživanja pokazalo da se dolaskom mališana u majčinu mozgu stvaraju neuronske veze zbog koje joj zadovoljstvo, sreća i sigurnost djeteta postane najvažnija. Naravno, prinova u obitelji mijenja i mozak muškarca – pada mu razina testosterona i postaju brižniji, nježniji te je im dijete promijeni prioritete.

Zbog djeteta, roditelji puno toga žrtvuju. Slabo spavaju, dosta se brinu i u većini bi slučajeva dali sve za svoje dijete – čak i onda kad im je dijete već odrastao čovjek. Često se dogodi da tek u odrasloj dobi – ili kad mi postanemo roditelji – shvatimo koliko su naši roditelji brinuli i što su nam pružili.  

Čak i onda kad im je bilo teško i kad su ih mučile neke dvojbe.

Image
Foto: Profimedia

Ovog puta osvrnut ćemo se na nekoliko stvari koje ti tvoja mama nije priznala – jer sve to, izgleda, dolazi u 'paketu' s bezuvjetnom ljubavi. Ako si majka ili to planiraš postati, možda ćeš se poistovjetiti s mislima u nastavku – i nadati se da će ih jednoga dana tvoje dijete shvatiti. 

Preispitivanje

Od trenutka kad saznaju da su trudne, mnoge su mame pod stalnim pritiskom. Kako dalje, hoće li se snaći u toj ulozi i što majčinstvo donosi – samo su neka od pitanja koja im se 'vrzmaju' po glavi. Iako ne bi trebale, pitaju se je li ono kako odgajaju dijete dovoljno dobro i propitkuju se jesu li trebale drugačije. Bez obzira na to što djeca često imaju dojam da roditelji znaju sve, istina je da roditeljstvo zahtijeva stalno učenje, prilagodbu i rad na sebi. Jer jedino tako možeš odgojiti sretno i odgovorno dijete. I da, puno se mama (i tata) u nekim trenucima osjeti izgubljeno, no prebrode sve nedaće. Roditeljstvo se uči u hodu.

Image

Brinula se hoće li porod proći u redu

Iako se svi nadaju najboljem, uvijek postoji doza straha da neće sve proći po planu. U zadnjim tjednima trudnoće dosta je mama u neizvjesnosti od tog velikog dana. Hoće li joj vodenjak puknuti usred noći ili će morati na carski rez – moguće je da ju je to brinulo prije poroda. Kad je stigla u bolnicu, možda se mučila i više nego što je mislila jer je iskustvo poroda nešto za što se ne možeš potpuno pripremiti. Možda je u rađaonici provela sate i sate, a možda je sve prošlo relativno brzo – u svakom slučaju, dan tvog rođenja bio joj je vjerojatno i pomalo strašan, ali i najbolji na svijetu, a laknulo joj je kad je čula tvoj plač i primila te u naručje.

Image
Foto: Profimedia

Žrtvovala je puno toga

Noći, slobodno vrijeme, neka prijateljstva – od trenutka kad se dijete rodi, prioriteti majke se mijenjaju. U prvim mjesecima cijeli svoj život podredi bebi i često se dogodi da u svemu tome zaboravi na sebe i da se osjeti preopterećeno. U većini se slučajeva ne žali, ali zapravo bi dala sve za koji slobodan trenutak. Jer roditeljstvo jest stresno, posebno u prvim danima, i zato briga o djetetu ne smije pasti samo na mamu, a okolina tad treba imati razumijevanja. Sve u svemu – da, bilo joj je teško, ali rijetko kad će ti priznati koliko zapravo.

Image
Foto: Unsplash

Nekad joj je bilo teško reći ti 'ne'

Granice trebaju postojati, naravno. Bez obzira na to što to svi znaju, mnogim je mamama svom djetetu teško reći 'ne'. I to ne samo kad je dijete nemirno. Nego i u trenutku kad mališan svim silama želi tu čokoladu ili igračku, a obitelj nije u baš nekoj financijskoj mogućnosti. Većina će roditelja otrgnuti od sebe kako bi dali svom djetetu. Neće biti lako, no učinit će sve da dijete bude sretno.

Image
Foto: Unsplash

Nekad si je možda povrijedila

Svaki put kad joj dijete onako pubertetski nepromišljeno, mogli bi reći bahato, odgovori, ignorira njenu poruku ili izgovori neku tešku riječ. Imajući na umu što sve činimo za dijete, nije ugodan osjećaj čuti ružne riječi. Uglavnom se radi o razdoblju puberteta, no gotovo sve bi majke voljele da njihovo dijete zna da to nisu zaslužile. Većini je roditelja razdoblje puberteta posebno stresno i ni sami ne znaju kako se tu postaviti. No i to se preživi.

Image
Foto: Profimedia

Pitaš li je, reći će ti da sve sve isplatilo

Iako nikad neće zaboraviti kroz kakve je brige i odricanja prošla kroz djetetovo odrastanje, gotovo sve majke reći će da se sve to isplatilo. Pitat će se kako je vrijeme tako brzo projurilo i neće se ni okrenuti, a njen mališan bit će svoj čovjek. I tad će htjeti čuti da je sve u redu – pa čak i kad njen kći ili sin dobije svoje dijete. Tad se neće osvrtati na sve nedaće nego će biti sretna (ili bi trebala biti) na ono što je njeno dijete danas. Znat će da su se svi napori isplatili i bit će neizmjerno ponosna.

Image
Foto: Unsplash