Riječ stručnjaka

Edukatorica Iva Brčić: Kako komunicirati s djecom kada NE ne djeluje?

Dijete nema namjeru povrijediti ili uzrujati. Ono samo pokušava upoznati novu okolinu u kojoj živi i naučiti ponešto o ljudskom ponašanju

profimedia-0231287543.jpg
Foto: Profimedia.hr

Koliko ste puta samo rekli da NE dira zavjesu, da NE dira vaš telefon ili NE dira ključeve od auta. I opet ništa. Koliko god da prijetili, vikali i zabranjivali dijete uporno radi ono što ste mu rekli da NE radi. Nakon što ste po koji zna koji put jasno i glasno rekli NE, dosta vam je! U vama kipi bijes! Misli poput: "Ne može se tako poigravati sa mnom. Neće on mene tako maltretirati. On će meni prkositi?!" samo šibaju kroz vas i možete osjetiti kako je svaki dio vašeg tijela omotan u plašt bijesa.

A znate zašto? Zato što takvo dječje ponašanje u vama budi ono što ste duboko sakrili u podsvijest, da nitko, pa ni vi sami ne možete naći kako vas ne bi ponovno povrijedilo. Osjećaj manje vrijednosti, nedostatak samopouzdanja, strah od neprihvaćanja samo su neki koji su duboko negdje zaključani u svima nama, a dječja ponašanja ih mogu vrlo lako vratiti na površinu.

Dijete nema namjeru povrijediti vas ili uzrujati. Ono samo pokušava upoznati novu okolinu u kojoj živi i naučiti ponešto o ljudskom ponašanju. Mi smo ti koji im trebamo biti vodiči i znati komunicirati pravila koja vrijede u našem svijetu u koje je dijete tek nedavno stiglo. Vjerojatno se pitate, ali kako? Pa stalno mu objašnjavate, ali rezultata nema. E, pa onda promijenite način komunikacije. Ako jedan te isti način ne djeluje, pronađite novi.

Evo primjera kako bi vam bilo jasnije u čemu mnogi griješe kada djeci nešto brane ili objašnjavaju.

"Nemoj dirati daljinski." Ljudski mozak teško procesira riječ NE, zapravo je ignorira i usmjerava pažnju na ono što dolazi iza nje – dirati daljinski. Upravo zato dijete opetovano petlja po njemu. Mi odrasli znamo da iz navedene naredbe proizlazi i „Ostavi daljinski na stolu“.  Dijete još nema mentalne kapacitete da to može zaključiti.

"Stavi daljinski na stol." Djetetu je dana jasna uputa što se od njega očekuje da napravi. Ako mu još pokažete gdje je mjesto daljinskom i tamo ga stavite, ono će vrlo brzo početi oponašati vas i staviti ga gdje mu je mjesto. Uz to, objasnite djetetu čemu služi pojedini predmet i pokažite mu kako da ga koristi. Iako je nama sve to normalno i zdravorazumski, malom djetetu nije. Njemu mašta radi sto na sat i daljinski može biti svemirski brod, instrument ili najbolji prijatelj.

"Nemoj tući brata" – "Dragi brat". Pri čemu pokažete kako da ga pomazi s rukom.

"Nemoj prolijevati vodu po podu". – "Voda je za piti". Pokažete djetetu kako pijete vodu iz čaše i stavljate je natrag na stol.

Image

Iva Brčić donosi izbor najboljih crtića, filmova i video igri za djecu prema dobi

Iva Brčić, mag.soc/phil., je praktičar terapijskih vještina i tehnika Instituta D.O.M. i europske krovne udruge za dječju i adolescentnu psihoterapiju. Kroz svoj rad pomaže roditeljima u baby handlingu i odgoju. Već godinama provodi edukaciju roditelja o odgoju i o nenasilnoj komunikaciji s djecom, te s djecom provodi radionice Reci NE bullyingu koje im pomažu u socijalizaciji i razvoju emocionalne inteligencije. Surađuje s Učiteljskom akademijom, Dramskom Akademijom i Fakultetom političkih znanosti, te vrtićima i školama na kojima održava predavanja na temu odgoja, prevencije obiteljskog i međuvršnjačkog nasilja, utjecaja medija.