Ako spadate među one koji redovito bacaju ostatke nepojedenog kruha, donosimo nekoliko ideja kako taj kruh ipak možete iskoristiti.
Desert od kruha
Stari kruh narežite na šnite ili kockice. Pomiješajte jaja, mlijeko, šećer, vanillin šećer, malo ruma i cimeta, naribanu koricu limuna, suho grožđe i naribane jabuke. Potom u lim za pečenje složite red kruha i prelijte s pola smjese, poredajte drugi red kruha pa istresite drugu polovicu. Pecite na 180°C dok ne porumeni.
Pita popara
Stari kruh (oko 500 g) narežite na kockice i istresite u lim za pečenje namazan maslacem. Izmiješajte 5 jaja, 200 mL kiselog vrhnja, 50 mL suncokretovog ulja, malo soli i 100 g svježeg sira. Dobivenu smjesu izlijte u lim za pečenje i još jednom sve promiješajte. Pospite parmezanom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu, oko 30 minuta na 200°C.
Krutoni
Svoj naziv dobili su po francuskoj riječi croute, što u slobodnom prijevodu na hrvatski znači hrskava korica. Kruh narežite na prilično jednake kockice od 1 cm. U zdjelu stavite maslinovog ulja i začine prema želji. Dodajte kockice kruha i lagano promiješajte. Sve promiješano istresite ravnomjerno u lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Staviti peći osam minuta na temperaturi od 250°C.
Francuski tost
U duboku posudu za pečenje razbijte dva jaja i ulijte pola velike šalice mlijeka.Posolite i dodajte cimeta, a u smjesu možete umutiti i ekstrakt vanilije. Sve zajedno dobro promiješajte. Kruh narežite na deblje kriške, ubacite ih u posudu i pustite da se namaču dok ne "popiju" svu tekućinu. Kruh prepržite na malo maslaca u tavi. Nakon toga stavite kruh u lim za pečenje i pecite ga u prethodno zagrijanoj pećnici 10 do 15 minuta na 200°C.
Krušne mrvice
Stari kruh irzrežite na kriške i ostavite ih da se potpuno osuše. Potom ih usitnite u blenderu ili suhe kriške stavite u vrećicu i preko nje nekoliko puta prijeđite valjkom. Osim od kruha, krušne mrvice možete napraviti i od starog peciva.