Reci ne vikanju

Dijete se odjednom 'loše' ponaša? Provjeri kako razgovaraš s njim

Stručnjaci objašnjavaju da upotreba negativnih riječi kao oblika discipline nije samo neučinkovita, već će ostati uz dijete i kada postane odrasla osoba.

bermix-studio-0bCLKSE1GY8-unsplash.jpg

Kada ljudi postanu roditelji obično ih se upozorava da pripaze na neke faze, na primjer oko djetetove druge i treće godine vrlo su intenzivni ispadi bijesa i mali anđeli obično postaju drski i često protestiraju. Sve je to dio normalnog dječjeg razvoja, ali kada to prođe i primjećuješ da dijete i dalje odbija slušati i ne radi kako mu se kaže, možda je vrijeme da procijeniš kako razgovaraš s njim.

Image

Psihologinja Renata Ćorić Špoljar savjetuje kako organizirati život s djecom, ali i što učiniti kod dječjih svađa

Kako negativni govor utječe na djetetovo ponašanje?

Stručnjaci objašnjavaju da upotreba negativnih riječi kao oblika discipline nije samo neučinkovita, već će ostati uz dijete i kada postane odrasla osoba. Kriviti ih i sramotiti pomoću riječi "ne dobar", "loš si", "sebičan" jako će ga boljeti jer to dolazi od roditelja.

"Štetno je nazvati i dijete 'sebičnim' ili naglašavati da s njim nešto nije u redu. Djeca prisvajaju ove negativne oznake i počinju sebe doživljavati kao 'nedovoljno dobra'. Ponižavanje ili sramoćenje djeteta može negativno oblikovati moždane putove. Označi ponašanje kao neprihvatljivo, ali dijete treba znati da je voljeno i da s njim sve u redu", objašnjava Melanie Greenberg za Psychology Today.

Istraživanje objavljeno u časopisu Child Development otkrilo je da će adolescenti koji su iskusili negativnu verbalnu disciplinu od roditelja vjerojatnije pokazivati bijes, biti razdražljivi, pokazivati ​​znakove depresije i loše ponašanje u školi. Drugo istraživanje objavljeno u časopisu American Academy of Child & Adolescent Psychiatry pokazalo je da će djeca koja su odrasla bez osjećaja privrženosti ili topline roditelja vjerojatnije pokazati agresivno ponašanje.

Ponašanje se može promijeniti uz pozitivne rečenice

Primjećuješ li da dijete postaje tvrdoglavije i odbija slušati kad god povisiš glas? To je zato što vikanje može pokrenuti djetetovu borbu ili otpor. Mališani imaju nerazvijeni predfrontalni korteks koji je odgovoran za donošenje izbora između suprotstavljenih misli, kao i za suzbijanje emocionalnih ili tjelesnih poriva. Dakle, kad roditelji viču na svoju djecu, djetetovo tijelo to registrira kao opasnost.

"Tijelo pušta biokemijske spojeve koji mu kažu da se treba boriti, bježiti ili zaustaviti. Dijete te može udariti, pobjeći ili se jednostavno zamrznuti. Ništa od toga nije dobro za razvoj mozga", kaže dr. Laura Markham, dječji psiholog za Fatherly.

Sljedeći put kada se tvoje dijete loše ponaša, zastani i obrati mu se nježno, ali sa stavom. Bit će otvorenijeg uma i vjerojatno će se angažirati. Evo nekoliko primjera:

     Korištenje pozitivnih fraza ne samo da jača dobro ponašanje, već se tako i vrlo jasno mogu shvatiti pravila, očekivanja i ograničenja koja si postavila za svoje dijete. Cilj je potaknuti djetetovu neovisnost i komunikacijske vještine te usavršiti njegovu sposobnost slaganja s drugima, upravljanja osjećajima, rješavanja problema i preuzimanja odgovornosti za svoje ponašanje. To mu također omogućuje više samopouzdanja i kompetentnosti kada je riječ o rješavanju izazovnih situacija.

     Naravno, nijedan roditelj nije savršen. U jednom trenutku će svaki roditelj povisiti glas, čak i kada to nije želio. No, vrlo je važno zapamtiti da su smirenost i disciplina sa suosjećanjem dobra za tebe i tvoje dijete.

     Pratite nas
     2023. Sva prava pridržana.