Deset jednostavnih i zabavnih savjeta kako odgojiti pametno, ali i sretno dijete

Svaki roditelj želi da njegovo dijete ima uspješan život, ali za to nije dovoljna samo inteligencija. Važno je djecu naučiti da razmišljaju, rješavaju probleme i vjeruju u sebe

Deset jednostavnih i zabavnih savjeta kako odgojiti pametno, ali i sretno dijete

Lako je pretpostaviti da su naša djeca rođena s prosječnom ili visokom inteligencijom i da kao roditelji tu ne možemo ništa učiniti. Međutim, istraživanja pokazuju da se zapravo radi o omjeru 50:50. Pola se odnosi na ono što su djeca naslijedila, a pola dolazi od utjecaja roditelja. Roditelji imaju veliki utjecaj ne samo na to koliko djeca vjeruju u svoju inteligenciju, nego koliko zapravo i jesu inteligentna. 

To naravno, ne znači da djecu odmah trebaš zatrpati s matematičkim zadacima i tečajevima tri strana jezika čim izađu iz pelena. Radije se usredotoči na ponašanja koja razvijaju mozak, mentalnu oštrinu ili talent.

Image

Koliko sati sna je potrebno djeci i zašto je rani odlazak u krevet važan za razvoj

1.Razgovaraj s djetetom od prvog dana
Razgovaraj sa svojom djecom, čak i ako su male bebe, priča je ključna za okretanje tih malih mentalnih kotačića. Čak i kad su djeca premala da bi shvatila što govoriš ili što sve riječi znače, ponavljanje će im pomoći da shvate kontekst. Također izuzetno je važno djeci postavljati pitanja jer ćeim pomoći u razvijanju mišljenja i osjećaja za sebe. Omogućit će im postanu svjesni svojih misli i vlastite  individualnosti.

2. Čitaj im knjige i slikovnice od rane dobi
Čitanje je veliki preduvjet za uspjeh u školi, pa počni čitati sa svojom bebom prije nego što zna značenje riječi. Čitanje stimulira mozak, stvara znanje o svijetu i djeluje kao temelj za buduća učenja uključujući matematiku i znanost. Neka knjige budu lako dostupne u kući, dijete treba vidjeti i roditelje kako čitaju. Razgovaraj s djecom o njihovim knjigama kako bi stvarala razumijevanje o pročitanom. Naravno, nikako se ne smiju zaboraviti odlasci u knjižnicu.

3. Nauči dijete da razmišlja o problemu i pronalazi rješenje
Nemoj rješavati probleme svoje djece. Umjesto toga, potakni dijete da se usredotoči na jedan problem ili cilj i da smisli kako da dođe do njega ili da problem riješi kreativnim razmišljam. Ovo stimulira mozak i uči dijete da je sposobno nositi s preprekama u životu.

4. Pohvali trud i rad

Živimo u svijetu u kojem se pohvaljuje sudjelovanje, ali se i uči djecu da moraju uvijek biti najbolja u svemu što im otežava prihvaćanje neizbježnih životnih razočaranja i neuspjeha. Umjesto toga, pohvali trud djeteta i naporan rad umjesto njegovih prirodnih sposobnosti. Dijete će biti motiviranije i sposobnije za napredak kada naiđe ne vještinu koju ne može lako savladati. Djeca kojoj se stalno govori da su prirodno pametna ili talentirana osjećat će se frustrirano ili odustati kada se suoče s teškim zadacima.

Image


(Foto: Pixabay)

5. Rano postavi očekivanja
Nemoj se pretvoriti u vojnika  koje djetetu stalno govori- moraš dobiti peticu na svakom testu. Ali dobro je postaviti barem neke ciljeve svojoj djeci u ranoj dobi: sudjelovanje u izvanškolskim aktivnostima, volontiranj, pomaganje drugima. Dijete će takve clijeve vidjeti kao važne i ostvarive.

6. Potakni kretanje i vježbanje
Ne samo da tjelovježba čini tvoje dijete jačim i zdravijim, već ima i mentalne dobrobiti, izgradnju moždanih stanica i povećanje protoka krvi u mozak.

7. Obični trenuci mogu biti poučni
Poticanje djeteta da razmišlja u svim trenucima i onim običnim mogu pomoći u razvoju mentalnih vještina. Neka pomognu u kupovini namirnica, zbrajaju i slično. Proučavanje brojeva i slova na automobilima tijekom vožnje također je nešto što će im pomoći da razvijaju mozak. Puno je situacija u svakodnevici u kojima djeca mogu učiti i razmišljati.

8. Potakni znatiželju i istraživanje
Predškolci su prirodno znatiželji, ali ta sklonost počne nestajati kako djeca postaju odrastaju – osim ako se to ne prakticira i potiče. Pokušaj ih angažirati s temama koje ih zanimaju, nema veze ako to uključuje njihovu omiljenu zvijezdu na YouTubeu ili figurice akcijskih junaka. Postavljaj im pitanja i pusti ih da podijele svoje interese, objašnjavajući zašto im se to sviđa. Izleti, muzeji ili filmovi - sve može pomoći u poticanju znatiželje, novih interesa ili rasprava. 

9. Nauči djecu da razmišljaju kako rasti kroz učenje
Potakni dijete da učenje vidi kao težak rad koji će donijeti rezultate. Nešto će početi učiti, a vremenom će biti puno bolje u tome. Kada se susretne s teškim zadacima vidjet će ih kao priliku za rast umjesto da sebe vidi kako neuspjeh jer nije odmah stručnjak u tome. 

10. Budi proaktivna
Potražite zajedno aktivnosti izvan škole koje će razvijati različite mentalne mišiće.