Četiri savjeta za jačanje samopouzdanja kod djeteta

Djeca se mogu osjećati izolirano od svojih prijatelja i kolega iz razreda jer misle da nisu dovoljno dobra. Uz ove strategije možeš pomoći djetetu da razvije samopouzdanje

Četiri savjeta za jačanje samopouzdanja kod djeteta

Djeca razvijaju samopouzdanje zbog vlastitih postignuća, a ne zato što ih hvale roditelji i obitelj. Dijete će postati samopouzdanije tijekom učenja i dovršavanja novih zadataka i postizanja zadanog cilja.

Prirodno je da svaki roditelj želi pomoći svom djetetu da razvije samopouzdanje jer dijete koje vjeruje u sebe sposobno se bez straha suočiti se s novim izazovima. Iako se svako dijete razlikuje, postoji nekoliko općih smjernica koje možeš slijediti kako bi pomogla svom djetetu da ojača samopouzdanje.

Image

Ne znaš kako svoje dijete naučiti vrijednosti novca? Ovo su lekcije koje treba znati prije desete godine

Kod neke djece se problemi sa samopouzdanjem mogu pojaviti kada krenu u školu. Puno toga se mijenja u njihovom životu i počinju se uspoređivati s drugom djecom. "Kada djeca krenu u prvi razred osnovne škole, odjednom se moraju uklopiti, a uspoređivanje je dio tog procesa", kaže dr. Nadja Reilly, direktorica Freedman centra za dječji i obiteljski razvoj. Iako ne možeš zaustaviti proces uspoređivanja kod djeteta, možeš mu pomoći da zadrži određenu perspektivu i cijeni vlastite kvalitete.

1. Budi realistična
Djetetu ne smiješ lagati i ne možeš mu davati poticaje koje nisu realni. Na primjer, ne možeš reći svom pametnom djetetu da može svirati klavir kao Mozart, ako nema talent i mogućnosti. Ako se dijete uspoređuje s djetetom koje je bolje od njega u nekoj vještini, nemoj mu samo reći: "Nema veze što Ivan bolje svira." Zbog toga će se osjećati loše. Priznaj djetetove osjećaje i pomozi mu da razumije kako može biti bolje, objašnjava terapeut dr. Connirae Andreas.

"Naglasi više proces nego rezultat", kaže dr. Reilly za Parenting. "Prijatelj tvog djeteta možda je bolji jer više vježba ili je počeo ranije učiti", dodaje dalje. Neka dijete odluči je li za njega važno savladavanje određenog zadatka i trud ili se samo želi zabaviti i igrati.

Image


(Foto: Pexels)

2. Potraži dublje razloge
Ako tvoje dijete dođe uzrujano iz škole jer je neka djevojčica ljepša od nje, saznaj što stvarno stoji iza te izjave. "Pitaj je zašto to misli", sugerira terapeut dr. Frank Sileo. Petogodišnjaci i šestogodišnjaci često mogu iz nekih izjava donijeti krive zaključke. 

Ipak, njezin osjećaj da su druga djeca "bolja i ljepša" mogao bi ukazivati na dublji problem. Ako dijete kaže da "Emma bolja čita" - to bi moglo značiti da se tvoje dijete bori u školi i da mu treba dodatna pomoć. "Lily ima ljepšu odjeću" može značiti da tvoje dijete netko zadirkuje zbog onoga što nosi na nastavu. "Ako si zabrinuta, razgovaraj s učiteljom kako bi bila sigurna da je sve u redu, akademski i društveno", predlaže dr. Sileo.

3. Pazi na svoje riječi
"Obavezno pazi da slučajno ne uspoređuješ svoje dijete s drugom djecom", kaže psihologinja Jayne Walco. Ohrabri ga da nauči vezati cipele, ali nemoj govoriti da druga djeca to znaju bolje od njega jer će tako tako početi razmišljati kao da je "lošije", a drugi su "bolji"  i osjećati se inferiorno. "Umjesto toga, usredotoči se na podržavanje njegovih interesa, hvaleći ga zbog njegovog truda, ali i vještina" kaže dr. Walco. 

4. Uči dijete se fokusira na vlastiti napredak 
Nauči dijete da najvažnija usporedba nije između njega i njegovog najboljeg prijatelja ili velike sestre već da treba znati koliko je ono samo napredovalo. "Djeca se moraju naučiti mjeriti sa sobom", kaže obiteljski terapeut Jay Scott Fitter. Istakni koliko se poboljšalo u kratkom  razdoblju: "Sjeti se prošle godine, kada uopće nisi znao čitati? Pogledaj koliko si daleko došao za samo godinu dana!". To su rečenice koje će pomoći djetetu da se nastavi truditi kako bi bilo što uspješnije.