403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Trudnoća i majčinstvo
Trudnoća i majčinstvo

Artičoka je iznimno zdrava i ukusna delicija

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Artičoka ili gardun je iznimno cijenjeno povrće koje raste u južnoj Europi, na Mediteranu, Kanarskim otocima, u Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi.

Ova mediteranska biljka uspijeva u cijelom Sredozemlju, posebno u Francuskoj, Italiji te na otocima u srednjoj i južnoj Dalmaciji, gdje ona najčešće samonikne.

Podrijetlo artičoke je nepoznato, jedna je od najstarijih namirnica na svijetu te je do danas uzgojeno četrdeset različitih vrsta.

Kroz povijest, artičoka se koristila u tradicionalnoj medicini za poticanje apetita, liječenje loše probave, upale jetre, bubrega, mjehura, slezene i šećerne bolesti. Danas je artičoka dio svakog raskošnog jelovnika zbog ukusnog mesnatog cvjetišta, a najviše je obilježila talijansku kuhinju.

Artičoka u sebi sadrži folnu kiselinu, vitamine C, K i B, minerale (bakar, kalcij, željezo, kalij, magnezij), antioksidanse (cinarin, silimarin, kofeinsku i feruličnu kiselinu) te male količine beta karotena, luteina i zeaksantina. Svježa artičoka odlična je hrana u doba planiranja začeća i trudnoće zbog obilja folne kiseline. Najukusniji dio artičoke, mesnato cvjetište, ima najmanju djelotvornost, no zato se gorak ostatak biljke koristi u svrhu liječenja.

Artičoka je pravi mali skup lijekova koji pomažu u liječenju različitih bolesti. Artičoka smanjuje loš kolesterol, podiže razinu dobrog LDL kolesterola, pozitivno utječe na zdravlje srca i krvnih žila, sprječavajući začepljenje žila, bol u prsima, infarkt i moždani udar. Ekstrakt lišća artičoke potiče stvaranje žuči i sprječava nastanak žučnih kamenaca, djeluje na zdravlje jetre, smanjuje razinu masnoće u krvi, pomaže kod ciroze jetre i sprječava rak i bolesti jetre uzrokovane pretjeranim uzimanjem alkohola.

Užurban način života pun stresa može uzrokovati probavne probleme poput nadutosti, grčeva, bolova i osjećaja težine u želucu. Artičoka uklanja te tegobe jer potiče razgradnju masti, poboljšava rad žučnog mjehura, ublažuje žgaravicu, djeluje kao blagi laksativ, pomaže u izbacivanju otrova iz tijela i u detoksikaciji organizma.

Važno je znati da je to izvrsna dijetna hrana koja je siromašna kalorijama, a bogata vlaknima. Artičoka se preporučuje dijabetičarima, osobama sklonim debljanju, a pomaže i u liječenju bolesti bubrega, žutice, gihta, kožnih alergija i dermatitisa, reume i astme.

Artičoka se može koristiti svježa, uzgojena u vrtu ili se mogu koristiti proizvodi na bazi artičoke kupljeni u ljekarnama ili biljnim drogerijama u obliku kapsula, čajeva, ekstrakata i tinktura. Svježe artičoke se mogu kupiti na tržnicama od ožujka do svibnja i dolaze u različitim oblicima. Artičoke vrlo lako gube vlagu pa ih je potrebno pripremiti odmah ili 2-3 dana nakon kupnje. Ako ih želite jesti u svako doba godine, mogu se blanširati i zamrznuti ili kupiti konzervirane u ulju.

Artičoka je popularna diljem Europe i svijeta. Ne jede se sirova, ali možete je pržiti, pirjati, peći na grillu, samu ili s drugim povrćem, grahom, tjesteninom. Artičoku može poslužiti kao salatu u kombinaciji s narančama, kao predjelo s paprikom, gljivama, lukom i maslinama, kao fritaju u kombinaciji s jajima, s tjesteninom, u rižotu, kao pire, kao dio nadjeva za pizzu, lasagne ili musaku. Od artičoka se može napraviti krem juha i različiti prilozi koji savršeno pristaju uz meso.

Dobar tek!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx