Ah te dosadne bube ili ugrizi i ubodi insekata

Nakon ugriza insekta koji nije komarac, mnogi roditelji nisu sigurni trebaju li dijete odvesti liječniku ili će se crvenilo i oteklina povući sami od sebe nakon dan-dva?

4c21f0aba2965

Insekti ili bube, kako ih mališani najčešće zovu, jedna su od onih neugodnih ljetnih pošasti koje nam mogu uništiti savršeno ljetovanje. Što učiniti ukoliko se dijete požali na peckanje, svrbež i crvenilo i kada treba potražiti mišljenje liječnika?

Općenito gledano, najveći broj ugriza insekata je bezopasan i ne uzrokuju neku ozbiljniju bolest. Ugrizi se najčešće događaju na najizloženijim dijelovima tijela, odnosno na licu, nogama i rukama. Područje oko ugriza tretira se lokalno raznim kremicama za smirivanje svrbeža koje se mogu kupiti u svakoj ljekarni.

U vrlo rijetkim slučajevima, djeca mogu doživjeti alergijsku reakciju na ugrize i ubode određenih insekata, a to zahtijeva brzu i odgovarajuću intervenciju.

Koja je najbolja prevencija?

Prije svega, djecu bismo trebali naučiti da budu oprezna, da ne hodaju bosa po travi, da se ne igraju na područjima gdje primjete gnjezda insekata (rječna područja, visoke trave), da ne jedu slatkiše, sladoled ili piju sokove na otvorenom gdje sve vrvi od insekata, da ostanu u kući u doba dana kada su insekti najaktivniji (u zoru i predvečerje) te da nose zaštitnu odjeću koja prekriva kožu.

Ukoliko kupujete sredstva koja odbijaju insekte pripazite da imaju maksimalno 30 posto DEET-a (ili N, N,N-diethyl-m-toluamide) koliko je dozvoljeno u takvim proizvodima za djecu. Sredstva (kremice i sprejevi) koji u sebi sadrže picardin (ili KBR 3023) ili ulje limuna eukaliptusa (p-menthane 3,8-diol ili PMD) vrlo su učinkovita protiv komaraca. Pažljivo čitajte upute za uporabu i ne nanosite više sredstva no što je dozvoljeno.

Kako tretirati kožu nakon ugriza ili uboda?

Crvenilo i oteklinu na koži treba nježno očistiti i staviti hladni oblog. Roditelji mogu dati i umirujući antihistamin u kremi ili pak antihistamin sirup, ali treba pažljivo motriti dijete jer se može razviti alergijska reakcija tj. osip. Ukoliko kremica izazove osip, odmah prestanite s daljnjom uporabom. Antihistamin ljekove propisuje liječnik i nemojte ih koristiti na svoju ruku. Područje ugriza jače će svrbjeti i peckati ukoliko je izloženo jakom suncu, pa sklonite dijete od vrućina dok se područje ne smiri i ne splasne.

Ukoliko je dijete na području ugriza već napravilo ranicu od češkanja, svakako nanesite antiseptik u spreju ili kremi, kako bi se spriječila infekcija.

Kada potražiti pomoć liječnika?   

- Ukoliko se ugriz dogodio blizu usta ili u ustima, blizu oka ili u uhu
- Ukoliko je dijete već prije imalo ozbiljnijih alergijskih reakcija na ubode insekata
- Ako su reakcije na ugriz ili ubod: jaka oteklina, otežano gutanje ili smetnje u govoru, stezanje u grudima, vrtoglavica, zbunjenost ili nesvjestica
- Ako područje ugriza izgleda čudno, inficirano, ako se formira jasno vidljivi krug oko ugriza, ako je područje čudne boje i vruće na dodir, ako se dijete požali na bol ili se područje nakon nekoliko sati počne gnojiti

Jesu li neki ugrizi opasniji od drugih?

Ubodi su općenito gledano opasniji od ugriza zbog češćih alergijskih reakcija, no nisu svi ljudi alergični na ubode osa, pčela i stršljena. Ukoliko dijete nije alergično, dovoljno je lokalno tretiranje područja uboda.

Kod ugriza krpelja, važno je izvaditi ga cijelog. Ukoliko niste sigurni možete li sami to napraviti kako dio insekta ne bi ostao ispod kože, potražite pomoć liječnika.  

Ugrizi pauka vrlo su neugodni no većinom ne prenose bolesti (izuzetak je otrovna crna udovica koja uzrokuje vrlo ozbiljnu bolest). Ipak, ukoliko sumnjate na ugriz pauka, radije posjetite liječnika. Isto vrijedi i za ugriz škorpiona. U našim krajevima škorpioni nisu otrovni, a ugriz ovog insekta sličan je ugrizu pčele i vrlo neugodan za dijete.

(JK)