Savršeni roditelji ne postoje!

7 pitanja koja si trebaš postaviti kad se osjećaš kao loša mama

Roditeljstvo je jedan od najvećih izazova s kojim se srećemo u životu. Baz sumnje, biti mama je divno iskustvo, ali ima i dana kad će ti se činiti da baš sve radiš pogrešno - provjeri je li zaista tako

profimedia-0528524703.jpg
Foto: profimedia.hr

Roditeljstvo je jedna od onih stvari koja dolazi u paketu s brojnim uputama i savjetima koje možda uopće nikad nisi tražila. Baš svatko, bio roditelj ili ne, imat će nešto za reći na temu tuđih roditeljskih odluka. Postati mama sa sobom nosi mnoge proturječne osjećaje – i iako će većina ljudi reći kako im je to što su dobili dijete ono najljepše što im se u životu dogodilo – mnogi će priznati kako je ujedno i nešto najteže s čim su se suočili.

shimmer fallback

Što je najzanimljivije, čak i u doba društvenih mreža kad se lakše nego ikad možeš povezati s drugim mamama i tatama diljem svijeta, i iako je velika većina poteškoća na koje ćeš naići na svom putu podizanja malog bića u čovjeka zapravo univerzalna, ponekad se čini kao da si u svemu potpuno sama.

Image
Uključi i najmlađe

Stvaranje navika: Evo koje kućanske poslove dijete može raditi prema uzrastu

Naravno, nemoguće je biti savršen roditelj, svi mi griješimo jer griješiti je ljudski. U danima kad će te tvoja djeca potpuno izbaciti iz takta pa ćeš se osjećati kao najgora mama na svijetu - postavi si ovih 7 pitanja i vidjet ćeš da ti vrlo vjerojatno sasvim dobro ide.

POGLEDAJ VIDEO: Kako ojačati dječju samokontrolu koja je važna za cijeli život?

Opraštaš li djetetu male pogreške?

Tvoje je dijete bilo neporezno i razbilo je novu skupu vazu- kako ćeš reagirati? Hoćeš li se odmah naljutili i prekoriti ga ili će tvoja reakcija izgledati drugačije?
Roditelj koji može najprije duboko udahnuti prije no što išta kaže svojem djetetu moći će s njim razgovarati na smireniji način. Ako u takvoj situaciji zagrlimo dijete ili mu nekako drugačije jasno damo da znanja kako mu opraštamo pogrešku, dijete će dobiti izvrsnu priliku da nešto nauči – naime, da se greške događaju.

S druge strane, ako je roditeljska reakcija dramatična i osuđujuća, dijete će osjetiti nepovezanost i emocionalnu odvojenost, umjesto bezuvjetne ljubavi i podrške. Budu li se ovakve reakcije ponavljale, bit će sve teže ponovno se povezati s djetetom jer će se ono, u strahu od roditeljskog bijesa, početi povlačiti u sebe.

shimmer fallback

Slušaš li svoje dijete?

Imala si stresan dan na poslu i samo želiš malo mira, ali tvoje dijete želi ti ispričati sve o nekom događaju iz škole. Uravnotežen će roditelj znati kako riješiti ovu situaciju – jer mu je jasno koliko je bitno saslušati što mu dijete ima za reći. Zato će, na primjer, djetetu dati do znanja da želi čuti njegovu priču, ali mu treba malo vremena da se sabere kako bi imao njegovu punu pažnju.

S obzirom na to da većina roditelja ima stresnu svakodnevicu, realna je opasnost da nismo uvijek u stanju biti fokusirani na ono što dijete ima potrebu podijeliti s nama – ali treba biti jako pažljiv kako se ne bi osjećalo odbačeno. Naime, tako nešto imat će snažno negativan utjecaj na njegov osjećaj vlastite vrijednosti - što za dijete može imati teške posljedice kroz čitav njegov život.

shimmer fallback

Trudiš li se saznati više o svom djetetu?

Dobila si poziv iz škole jer je tvoje dijete učinilo neku nepodopštinu. Što ćeš učiniti? Uravnotežen roditelj najprije će sjesti i razgovarati sa svojim djetetom kako bi čuo njegovu stranu priče. U takvom scenariju roditelj dobiva priliku za učenje – pa na primjer možda sazna kako dijete pati zbog maltretiranja u školi i njegov je nestašluk odgovor na to. Ili je dijete jednostavno imalo loš dana i treba naučiti kako se nositi sa svojim negativnim emocijama na bolji način.

Mudar roditelj neće krenuti s osudama jer zna da pretpostavka kako je dijete jednostavno zločesto može biti pogrešna te da takvo prejudiciranje može imati niz loših posljedica. Umjesto toga, takav će roditelj nastojati riješiti korijen problema -skupa s djetetom.

shimmer fallback

Potičeš li svoje dijete da bude odgovorno?

Dijete je na satu likovnog uprljalo svoju novu haljinu temperom - što ćeš učiniti? Emocionalno balansiran roditelj naći će način kako da ovu situaciju pretvori u priliku za lekciju, ali s velikom dozom ljubavi.

Još ako roditelj ima smisla za humor, to će biti od velike pomoći da lakše izađe na kraj sa sitnim svakodnevnim problemima kao što je ovaj. Na primjer, takav će roditelj na zabavan način potaknuti dijete da idući put bude pažljivije s novom odjećom i pohvaliti ga kad se iz škole vrati čisto pa će pozitivnom reakcijom postići mnogo više nego da dijete svaki put grdi.

shimmer fallback

Zna li tvoje dijete da ga voliš?

Jasno, obožavaš svoje dijete najviše na svijetu – no jesi li sigurna da ono baš uvijek to zna? Pokazuješ li svoju ljubav i onda kad dijete nešto skrivi- na primjer, kad učini neku štetu?

"Roditelji moraju shvatiti da su igranje s granicama i ispitivanje vlastite moći dio odrastanja. Ne moraš skrivati razočaranje, ali važno je dati mu do znanja da ne postoji ništa što se može dogoditi, a što bi moglo ugroziti tvoju ljubav. Ako je tvoje dijete dovoljno staro, možeš ga zamoliti da ti pomogne pospremiti nastali nered“, predlaže Roland Legge, life coach i autor na You Tango.

shimmer fallback

Učiš li dijete da ne može uvijek dobiti sve i odmah?

Ljetni su praznici i tvoji se sinovi od jutra svađaju oko toga tko će prvi igrati igricu na mobitelu. Jesi li jedan od onih roditelja kojemu će tako nešto odmah 'dići živac' pa će tvoja reakcija biti izljev bijesa i vikanje? U tom slučaju, trebaš znati kako bi takvo ponašanje moglo dovesti do toga da te djeca s vremenom prestanu poštivati. Dati djeci još jedan mobitel kako se ne bi svađali isto ne može biti rješenje. No, ako situaciju sagledamo iz drugačijeg kuta, vidjet ćemo kako je potencijalno riječ o važnoj životnoj lekciji:

"Dopustiti svojoj djeci da se dosađuju može biti izvrsna prilika da ih potakneš da koriste svoju maštu. Ovime pomažeš svojoj djeci da nauče kako neće uvijek postići ono što žele. Dio života je i učiti surađivati, kao i čekati na svoj red“, objašnjava Legge.

shimmer fallback

Podržavaš li svoje dijete i kad ima loš dan?

Tvoje dijete je jako loše raspoloženo i ovo utječe na atmosferu u kući te time na cijelu obitelj – kako ćeš reagirati? Roditelj koji se pripremio na to da će neki dani biti iznimno teški, pronaći će način kako da iz oluje izađe sa što manje 'štete'. Kao i odrasli, djeca imaju svoje loše dane. Ponekad ni sami ne znamo zašto smo uzrujani, a to je kod djece posebno čest slučaj. Postoje dani koji se ne mogu riješiti nikako drugačije nego odlaskom na spavanje - p onda drugog jutra možemo početi iznova.

Vikanje ili udaranje svakako nisu dobar izbor, jer mogu poslužiti samo kao trenutno oslobađanje tvog stresa, ali dugoročno nose ogromnu štetu, kako za dijete, tako i za vaš odnos.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.