Zdrave oči

Važni nutrijenti - 5 namirnica za bolji razvoj dječjeg vida

Kako bi se očuvao dječji vid važno je dijete redovito voditi na liječničke kontrole, ali i osigurati dovoljnu količinu važnih nutrijenata za dobar razvoj

BeFunky-collage (5).jpg
Foto: Unsplah

Kada razmišljamo o namirnicama koje mogu pomoći kod zdravlja očiju, odmah pomislimo na mrkvu, zar ne? To nije pogrešno. Hrana za zečeve puna je vitamina A, nutrijenta koji je dobar za vid, ali nije jedina namirnica koja čuva i poboljšava zdravlje očiju.

Image
Oprostite, tate

Znanstvenici tvrde - djeca inteligenciju nasljeđuju od mame?

Dječje oči se još uvijek razvijaju pa je vrlo važno paziti i na njihovo zdravlje. Zato ti donosimo popis namirnica koje bi se češće trebale naći na tanjurima mališana. Možda baš neće biti oduševljeni, ali neke od tih namirnica se mogu "sakriti" u jelima koje mališani obožavaju. No, uz zdravu prehranu vrlo je važno i djecu voditi na redovite kontrole vida kako bi se eventualni problemi otkrili što ranije.

Jaja

Najvažniji obrok u danu je doručak, a jedan od najboljih izbora (posebno za oči) su jaja. Cink koji se nalazi u ovoj ukusnoj namirnici pomoći će tijelu da iskoristi karotenoide iz žumanjka i pojača zaštitni pigment u makuli, dijelu oka koji kontrolira središnji vid.

shimmer fallback

Riba

Omega-3 masne kiseline DHA i EPA vrlo su važne za dobro zdravlje i funkcioniranje mrežnice. Srećom, masna riba poput lososa, tune, pastrve i drugih morskih plodova, bogata je i jednim i drugim. Omega-3 masne kiseline također štite oči od glaukoma, a postoje čak i dokazi da niske razine tih masnih kiselina mogu dovesti do suhoće očiju.

shimmer fallback

Lisnato zeleno povrće

Kelj, špinat i kupus su bogati vitaminima C i E, kao i karotenoidima luteinom i zeaksantinom. Oni smanjuju rizik od kasnije pojave različitih bolesti oka. Moderna prehrana sve se manje bazira na zelenom povrću i stoga je vrlo važno na dječjim tanjurima osigurati dovoljno zelene boje. Nikako ne smijemo zaboraviti da djeca rastu i razvijaju se i da su im potrebni svi važni nutrijenti.

shimmer fallback

Narančasto voće i povrće

Batat, mango, mrkva, dinja, marelice i drugo narančasto voće i povrće bogato je beta-karotenom - oblikom vitamina A koji pomaže oku da se prilagodi na mrak odnosno noćnom vidu. Važno je na dječji tanjur staviti puno ovakvog voća i povrća jer su i odličan izvor vitamina C, a on pomaže u izgradnji i odražavanju vezivnog tkiva oka.

shimmer fallback

Suncokretove sjemenke i orašasti plodovi

Ako ne postoje alergije, određene sjemenke i orašasti plodovi izvrstan su način za poboljšanje i očuvanje vida. Zapravo, oko 30 grama sjemenki suncokreta ili badema ima polovicu dnevne količine vitamina E za odrasle ljude. Naravno da djeca trebaju manje količine vitamina, ali vrlo je važno navikavati ih na dobre namirnice od malih nogu, Vspdirect.com.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.