10 prekrasnih biblijskih imena koja možete dati svojoj djeci

Donosimo popis od 10 prekrasnih i znakovitih ženskih imena koja možete dati svojoj djeci.

10 prekrasnih biblijskih imena koja možete dati svojoj djeci

1. Noemi – moja slatkoća
Priču o Noemi čitamo u biblijskoj Knjizi o Ruti.

2. Rahela – ovca
Rahela je bila mlađa i veoma lijepa kći Abrahamova rođaka u Haranu. U strahu od osvete brata Ezava, Jakov bježi u Haran kod rođaka Labana i zaljubljuje se u njegovu mlađu kćer Rahelu. I Raheli je bio drag Jakov i odlučili su se za brak, no budući da Jakov nije mogao platiti otkupninu, pristao je raditi za Labana sedam godina. Nakon sedam godina Laban je za udaju podmetnuo stariju kćer Leu. Razočarani Jakov ipak je pristao raditi još sedam godina za svoju izabranicu Rahelu i na koncu je oženio. Sa svoje dvije žene i stečenim blagom uputio se natrag u Kanaan. Rahela je Jakovu rodila dva sina: Josipa i Benjamina, tijekom čijeg je poroda i umrla. Njezin grob nalazi se u blizini Betlehema.

3. Tamara – palma
Ovo biblijsko ime nalazimo u Knjizi Postanka, a u rodoslovlju Matejeva evanđelja čitamo: “Judi Tamara rodi Peresa i Zeraha. Peresu se rodi Hesron… Obedu se rodi Jišaj. Jišaju se rodi David kralj” (Mt 1,3-6). Tamara je prva od žena koje se spominju u Isusovu rodoslovlju. Kao i sve druge ni ona nije članica Izabranoga naroda. I tom usputnom simbolikom želi se pokazati Isusovo utjelovljenje za cijeli svijet.

4. Sara – kneginja
Žena koja se ranije zvala Saraja supruga je Abrahamova i “pramajka” Izraela. Sa svojim 75-godišnjim suprugom i njegovim nećakom Lotom seli u zemlju koju mu je obećao Bog, no ubrzo ju mora napustiti zbog gladi koja je ondje zavladala. U Egiptu je Abraham Saru skrivao kao svoju sestru, kako je faraon ne bi ubio. I doista, faraon uzima Saru sebi za ženu i navodnog brata obdaruje bogatstvima. Nakon Božjeg zahvata ovaj se čin ipak otkriva, pa se bračni par vraća u Obećanu zemlju.

5. Debora – pčela
Debora je prva proročica nakon Mojsijeve sestre Mirjam čime je pridružena malom broju izabranica koje u Bibliji obnašaju tu svetu službu. Što znamo o Debori? Povijesno okružje u kojem živi treba smjestiti u razdoblje od 1200. do 1000. godine prije Krista. Znamo da je bila u braku s mužem koji se zvao Lapidot. Znamo također da je bila majka, no o njezinu mužu kao ni o njezinoj djeci sveti tekst nas pobliže ne izvješćuje. U središtu pozornosti je sama Debora.

6. Rebeka – ona koja spaja ljude
U Knjizi Postanka spominje se kako je Abraham poslao slugu Eliezera u Haran da nađe i dovede djevojku za ženu njegovu sinu Izaku. Tako je sluga isprosio Rebeku i doveo ju Abrahamu, te ona posta Izakova žena. Kroz dvadeset je godina bila bez ploda. Začela je kad je Izaku bilo šezdeset godina i rodila mu blizance: Ezava i Jakova. Prijevarom je pomogla Jakovu da od oca dobije blagoslov koji pripada prvorođencu, a potom mu pomogla da bijegom spasi svoj život. Pokopana je po svojoj želji u spilji na polju Makpeli u Hebronu, gdje su bili pokopani Abraham i Sara.
Rebekin spomendan je 23. rujna.

7. Suzana – ljiljan
“Najstarija” Suzana jest ona iz Svetoga pisma Staroga zavjeta. Na izvornom hebrejskom ime zvuči Šošana i u prijevodu znači ljiljan. U dodatku Knjige proroka Danijela opisuje se legendarna “Suzana Čista”. Bila je to žena bogataša Jojakima i to vrlo lijepa. Dok se kupala u svom vrtu, prikrala su joj se dva požudna starca koji joj, nakon što ih je odbila, počinju prijetiti. Povrijeđeni njezinim odbijanjem osvećuju joj se optužbom da su je zatekli u preljubu s nekim mladićem u vrtu pod stablom. Po starozavjetnom zakonu preljub kojemu su posvjedočila dvojica kažnjavao se smrću kamenovanjem.

8. Magdalena – iz Magdale
Magdalena je svetopisamsko ime, drugi dio dvojnog imena Marija Magdalena, u značenju Marija iz Magdale, mjesta na zapadnoj obali Genezaretskog jezera u Palestini. U tamošnjemu aramejskom jeziku ime je izvedeno od riječi gedhal i značilo bi postao je velik.

9. Marta – gospodarica, vladarica
Marta, sestra Marijina i Lazarova, bila je brižna domaćica kuće u Betaniji u koju bi Isus rado svraćao kako bi se odmorio od propovijedanja, dok je boravio u Judeji.

10. Elizabeta – Bog je savršenost
Elizabeta je vrlo staro ime, rašireno po cijelome svijetu. Dolazi iz Biblije: tako se zove majka Ivana Krstitelja. Hebrejski Elišeba sadrži dvije riječi: Eli – Bog i šeba – sedam, u značenju Bog je savršenost, Bog je sedmica, Bog je prisega, zakletva. U simbolici broja sedam je zbroj 3 (Bog) i 4 (svijet). Više je svetica toga imena, ali u običnom kalendaru nalazimo jednu ili dvije.