Zašto novorođenče povraća u mlazu i kako da joj posložim hranjenje?

Moja beba ima danas 23 dana. U početku sam dojila 10 dana kombinirano s AD ali sad smo prešli samo na Novalac bez dojenja.

shutterstock_1735801265.jpg

Beba jede svaka 2,5 do 4 sata, kako kada, stolicu ima 2 puta na dan, nekad je malo tvrda, nekad je mekana. Jučer je cijeli dan bila plačljiva i nervozna. Prvo pojede 30 ml, pa za sat vremena 60 ml, pa za sat i pol 30 ml i tako u krug. Zato sam joj umjesto hrane davala čaj i pokušala joj produžiti na 3 sata razmak između jela. Jela je u 00:00, pa jutros u 2:30 i u 6:00 ujutro, s tim da je u 6 ujutro povraćala nakon hranjena, sve u mlazu, pa sam se zabrinula. Naglo sam je okrenula potrbuške pa je možda povraćala od tog naglog okretanja?

Inače, beba ima grčeve već od 10. dana života, uvijek poslije jela joj se javljaju nekih pola sata i ona zaspi. Zanima me zašto je povraćala u mlazu? Koliko bi trebala dnevno jesti? Da li je u redu što sam uvela te pauze među obrocima i što joj dajem čaj? Hvala Vam na svemu.

Poštovana,

nemojte između obroka bebi davati čaj, jer to ometa osjećaj gladi i obroke, a također pospješuje bljuckanje. Možete ponuditi vodu, dijete će ju piti ako je žedno.

Obroke nastojte razmaknuti na svaka 2-3 sata. Ako je razmak jedan sat, onda dijete niti ne može pojesti puno, već stalno jede po malo. Niste naveli kolika je tjelesna masa djeteta te je teško reći koliko bi u danu trebalo pojesti.

Međutim, obično dnevni unos mlijeka možete izračunati na sljedeći način: kilogrami x 140 te dobijete mililitre potrebnog mlijeka. Na primjer, ako dijete ima 4 kg, dnevno okvirno treba pojesti oko 560 ml mlijeka.