Smiju li bebe u šetnju kada su temperature (debelo) ispod nule?

Bojim se da joj niske temperature ne bi naškodile a opet ne znam ni da li je rješenje da stalno bude u zatvorenom s obzirom da mi je prvo dijete i da nemam iskustva.

shutterstock_1735801265.jpg

Lijepi pozdrav, imam curicu od 7 mjeseci pa me zanima s obzirom da je došla zima i da su temperature ispod 0, smijemo li s njom u šetnju ili ne? Bojim se da joj niske temperature ne bi naškodile a opet ne znam ni da li je rješenje da stalno bude u zatvorenom s obzirom da mi je prvo dijete i da nemam iskustva molim Vas za savjet što učiniti kad je vani tako hladno. Inače iz Slavonskog Broda smo pa nažalost često zna uz niske temperature biti dosta i sumaglice. Unaprijed hvala! Tata Z.

Odgovor:

Zimske šetnje su korisne za vašu curicu. Čak i kraći boravak na svježem zraku i izloženost dnevnoj svjetlosti korisno je za djetetov rast i razvoj. Zimsko sunce je korisno za stvaranje vitamina D u koži, iako je suncu izloženo samo lice.

Najbolje doba dana za izlazak u šetnju tijekom zime je između 11 i 15 sati. Temperatura zraka sa minus predznakom nije i ne smije biti prepreka za boravak djece na otvorenom, ali bebina odjeća mora biti prigodna.

Budući da dojenčad leži u kolicima, mogućnost pothlađivanja je veća. Zbog toga je potrebno slojevito oblačenje, jer više tankih slojeva bolje grije od jednog debelog. Ne smijemo zaboraviti kapicu i rukavice, a zimska vreća će osigurati dodatno grijanje u najhladnijim danima.

Dužina boravka na otvorenom ovisi o temperaturi zraka i dobi djeteta.

Preporučuje se ostati kod kuće ukoliko je jako vjetrovito, kišovito ili maglovito, a temperature izrazito niske, niže od minus deset.

dr. Svjetlana Bela Klancir, spec.pedijatar
Poliklinika za dječje biolesti dr.Sabol

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.