Moj otac ne prihvaća mog dečka, maltretira me i tjera da ga ostavim

Poštovana, od svoje 13. godine živim s ocem. Roditelji su mi rastavljeni od 2011. godine zbog toga što moj otac nikad nije mogao sagledati širu sliku i shvatiti da ponekad griješi.

shutterstock_1735801265.jpg

Imam 20 godina, u vezi sam s dečkom već tri godine. Problem je što me moj otac psihički, a pokušao je i fizički, maltretira. Zašto? Zato što mu ne odgovara moj dečko, a ne odgovara mu iz razloga što mu je majka Romkinja, a otac nije.

Imala sam priliku upoznati ih i sve što mogu reći o njima je da su stvarno dobra i poštena obitelj. Vole me i poštuju kao da sam njihovo dijete. Nisam rekla ocu da sam ih upoznala, samo da bih vidjela kakvo mišljenje ima. Tad sam se uvjerila da njemu nitko ne valja. Govori da što ću se petljati s ciganijom, jesam li normalna itd. Ljudi žive život kao i ja, imaju posao, kuću, sve. Dečko se trudi da mi ispuni sve želje koje imam, nekad je znao i od svojih usta odvojiti, da meni da. Ne želim da ispadne da ga sad iskorištavam. To su bile neke sitnice koje ja poštujem i zbog kojih on meni neopisivo vrijedi.

Jednom prilikom dok je moj otac povišenim tonom govorio da nisam normalna, ja sam mu rekla "Volim ga", na što je moj tata odgovorio "Pa prestani". Težina te dvije riječi se ne može opisati. U strašnoj sam situaciji. Ne želim ni jednog povrijediti, a opet što god izabrala, povrijedit ću sebe. Čak mi je i doktor rekao da se riješim tog stresa jer bi mogao bit koban za mene. Moje pitanje je jednostavno - što da radim, a da opet ostanem pri sebi?

Odgovor:

Draga čitateljice,

žao mi je što se nalazite u teškoj situaciji, no direktan odgovor što da učinite vam ne mogu dati – odluka treba biti vaša. Jedino što mogu jest pomoći vam da odlučite što dalje.

Ova situacija je za vas evidentno stresna. I činjenica je da ne možete natjerati tatu da uvidi da su vaš dečko i njegova obitelji ok. Tata ima predrasude i možda iz vlastitog straha tako reagira. Možda možete razumjeti uzroke njegovog ponašanja, no to ne znači da trebate tolerirati njegovo maltretiranje. Ima li opcije da s njim razgovarate na način da razumijete njegov strah i da bez obzira na taj strah nije u redu da vas maltretira? Pitajte ga bi li bio mirniji kada bi upoznao njegovu obitelj – budući da za vas ne postoji opcija da prekinite s dečkom kojega volite. Pitajte ga koji je kompromis.

Hoćete li moći razgovarati s tatom i bi li on promijenio mišljenje kada bi upoznao obitelj vašeg dečka, ne znam. No znam da druge ljude ne možemo mijenjati. Utjecati možemo samo na svoje ponašanje i svoje izbore. Život ne živimo radi drugih (pa čak ni radi svojih roditelja), već radi sebe. Nekada kompromisi nisu mogući i nekada su odnosi s najbližim članovima obitelji narušeni, jer za kompromis i dobre odnose potrebna je suradnja obje strane. No hoće li naš izbor biti odreći se života koji želimo radi obitelji koja nas ne podržava, to je pitanje na koje svatko za sebe treba odgovoriti.

U svakom slučaju, ne bi bilo loše da potražite pomoć stručnjaka kako bi se naučili nositi sa stresom i/ili ga u pojedinim situacijama eliminirali. Sretno!