Moj dečko stalno me kritizira i osjećam se kao loša mama

Poštovani dobra večer. Ovo mi je prvi put da sam se usudila nekoga pitati za savjet, jer je jednostavno postalo preteško. Naime, mama sam prekrasne curice od godinu dana.

shutterstock_1735801265.jpg

E sad, dolazimo do problema, a to je njezin tata, odnosno moj dečko (još uvijek). On sada radi sezonski, pošto ima kafić. Radi skoro po cijele dane, dođe samo popodne na kratko i opet se vraća na posao. Ne bi ni to bio problem, da kad dođe iz posla ne govori meni da sam ja kriva kako odgajam našu curicu, da joj ne bi smjela popuštati (npr. da stavlja u usta kamenčiće) i da neke stvari trebam promijeniti. Znači, kad dođe, sve je nešto negativno namijenjeno meni, rijetko me pohvali. Mogu nabrojati na prste koliko puta kaže nešto pozitivno.

Kad prođe sezona, zimi, ne radi ništa, samo je po mobitelu, po igricama i tad mi slabo pomaže oko djeteta iako on tvrdi da pomaže. Meni nije problem što on sezsnaki radi cijeli dan, svaki dan bez ijednog slobodnog dana. Problem je u tome što kad dođe doma, jako me obeshrabri, pa se osjećam ko loša mama, jer djetetu dopuštam neke stvari. Kad ga pitam da idemo u posjetu do mojih, on jedva pristane, jer je njemu dosadno u tom mjestu odakle sam ja. To ga molim samo izvan sezone.

Moji roditelji govore da se pokupim i dođem doma s djetetom, ali mene je strah jer mi je već jednom prijetio kad sam rekla da ću otići s malenom od njega. Rekao mi je da ja mogu otići, ali da malena ne može ići od od njega, da mi neće to dopustiti. Zanima me vaše mišljenje kao stručne osobe. Nekad mislim da se psihički raspadam. Lijep pozdrav i oprostite na smetnji.

ODGOVOR:

Draga čitateljice,

drago mi je da ste odlučili barem ovim putem zatražiti pomoć, jer sam uistinu dobila dojam da niste sretni u svojem odnosu s partnerom. Prema Vašim riječima čini mi se kako u vašem odnosu zapravo nema pozitivnih rečenica, pohvala i komplimenata, već se sve svodi na kritizranje i negativne komentare usmjerene vama.

Ne bih htjela ulaziti u razloge za takvu situaciju (pogotovo što nemam niti dovoljno informacija za takvo što), ali bez obzira na uzrok tome, to je nešto što ne trebate tolerirati. Ukoliko ste pokušali otvoreno razgovarati s partnerom i objasnili mu da vas bole takvi komentari i da se zbog toga osjećate loše, ali se unatoč tome nije ništa promijenilo, tada zaista možete potražiti pomoć da zajedno sa svojim djetetom odete iz te situacije.

Ako postoji mogućnost da se vaš odnos popravi, ako još uvijek postoje romantični osjećaji, pokušajte otvoreno razgovarati i zajedno doći do rješenja. Međutim, ako vam se čini da ste pokušali i da to nikako ne rodi plodom, tada možete otići iz tog odnosa, bez obzira na prijetnje koje dobivate. Postoje stručnjaci u vama nadležnom Centru za socijalnu skrb koji će vam u tom procesu pomoći i zaštititi vas i vaše dijete. U tome nećete biti sami i bit ćete zaštićeni.

Srdačan pozdrav!