Imam 14 godina, gay sam, ali ne želim to biti. Mogu li nekako postati straight?

Imam 14 godina i gay sam. Od kada sam napunio 12 godina znao sam da sam gay. Sviđaju mi se muški, ali želim imati curu. Cure su mi simpatične, a dečki mi se sviđaju.

shutterstock_1735801265.jpg

Privlače me dečki, a ne želim biti gay. Želim biti ko ostali dečki (da me privlače cure). Ali me ne privlače nažalost. Je li moguće postati straight?

ODGOVOR:

Dragi čitatelju,

kako mogu pročitati iz tvojeg pisma, trenutno ti je baš teško. Sviđaju ti se dečki, a ti bi želio da te privlače cure.

Sasvim je razumljivo da želiš biti poput drugih dečki kojima se sviđaju cure. Trenutno ti nije nimalo ugodna spoznaja da se razlikuješ od njih i to je sasvim u redu. Željeti biti poput drugih, a to ne moći ostvariti, doista može izazvati frustraciju, ljutnju, tugu i čitav niz neugodnih emocija. Što misliš, jesi li doista jedini dečko kojemu se sviđaju dečki? Možda trenutno takvog dečka ne poznaješ, no nisi jedini. Postoje i drugi dečki kojima se sviđaju dečki.

Seksualna orijentacija nije nešto što mi putem vlastite volje i želje možemo birati. Neke osobe privlače cure, neke dečki, a neke i cure i dečki. Jednostavno smo različiti. Važno je znati da nas naša seksualna orijentacija ne definira kakav ćemo mi biti čovjek. Primjerice, hoćemo li imati više ili manje kvalitetnih prijateljskih odnosa, kako ćemo se ponašati prema drugim ljudima, kakve ćemo imati interese i slično.

Ako želiš o svemu još malo porazgovarati, slobodno nam se javi u Centar Proventus.

Želim ti svu sreću.