Nepodnošljiva skupoća života žena u Hrvatskoj:

Odbijanje smanjenja PDV-a na uloške i tampone razljutilo je i mnoge slavne žene

Hrvatska, nakon Mađarske, ima najvišu stopu poreza na higijenske potrepštine za žene - konkretno uloške i tampone. S obzirom da je Vlada ponovno odbila sniziti PDV na te, za žene esencijalne proizvode - izazvala je opravdani bijes javnosti

natracare-r7UjnJHJxmY-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Opće je poznato kako su ženske higijenske potrepštine uvijek skuplje od onih muških - tako nas više koštaju roze britvice, no one plave muške. Ženski šamponi stoje više od onih kreiranih za muškarce, a povrh svega toga tu su i vrtoglave cijene menstrualnih higijenskih potrepština bez kojih je ženama jednostavno nemoguće živjeti. O cijenama uložaka i tampona već se godinama raspravlja, a izašle su i studije o menstrualnom siromaštvu Hrvatice koje tvrde da mnoge naše sugrađanke ponekad nemaju dovoljno novca za higijenske potrepštine tog tipa te se moraju snalaziti kako znaju i umiju.

Nakon što je Škotska prošle godine uvela besplatne tampone i menstrualne uloške za sve žene kojima su potrebni, i naši Varaždin i Rijeka odlučili su učenicama na javnim obrazovnim ustanovama ponuditi besplatne sanitarne uloške. Takve progresivne politike dobivaju na sve večem značaju u svijetu, no čini se kako naša Vlada još uvijek nije prepoznala problematičnost ovog pitanja - pa i dalje ostaje pri odluci da se ti proizvodi plaćaju kao i prije te odbila smanjiti PDV s 25, na traženih 5 posto.

shimmer fallback

Dakle, o čemu se točno radi? Vlada je na svojoj sjednici početkom tjedna odbila prijedlog smanjenja stope poreza na dodanu vrijednost na ženske higijenske uloške i tampone s 25 na pet posto. Takav prijedlog Hrvatskom saboru 12. veljače aktom je uputila saborska zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš. U svom prijedlogu Mrak Taritaš je navela kako su higijenski ulošci osnovna životna potrepština te da zbog toga na njih treba smanjiti PDV. Mark-Taritaš je također istaknula kako higijenske uloške koriste isključivo žene te da bi se zbog te činjenice smanjenjem PDV-a smanjila i neravnopravnost koja trenutno postoji u hrvatskom poreznom sustavu. No - zahtjev nije prošao, a to je očekivano izazvalo burne reakcije javnosti, osobito očekivano žena.

Image
Ženska prava

Menstrualno siromaštvo Hrvatica: Cijena je ispred kvalitete

Vlada je naime objasnila kako je do sada provedeno pet krugova porezne reforme te da se i dalje radi na analizi učinka provedenih izmjena propisa. Pritom su naglasili kako se očekuju i daljnja porezna rasterećenja.

“Prema ovoj i svim drugim zaprimljenim inicijativama za sniženje stopa PDV-a po završetku analize predložit će se aktivnosti usmjerene na proširenje primjene sniženih stopa PDV-a, uzimajući pritom u obzir porezna rasterećenja planirana Programom Vlade Republike Hrvatske za mandat 2020. – 2024.”, poručili su iz Vlade.

No, što to trenutno znači svim onim ženama diljem Lijepe Naše kojima je svaki mjesec itekakav problem izdvojiti 25 kuna za malu kutiju tampona ili jednako toliko za paket uložaka? Apsolutno ništa, one su primorane snalaziti se kako znaju, a ne bezbrižno živjeti bez straha od "onih dana u mjesecu". Uz brojna poskupljenja koja su ovu jesen zahvatila građane Hrvatske, činjenica jest da su na posebnom udaru žene koje su na pragu menstrualnog siromaštva. Svaka Hrvatica tijekom života plati oko 8.000 kuna PDV-a na kupnju menstrualnih potrepština.

Što žene kažu na ovu kontroverznu odluku?

I dok europske i svjetske države rasterećuju pripadnice nježnijeg spola "poreza na menstruaciju", Hrvatska još, sudeći po ponašanju vladajućih, nema u planu takve mjere. Pitali smo stoga Marinellu Matejčić, aktivistkinju i stručnjakinju koja se bavi reproduktivnim pravima žena te Jelenu Veljaču, uglednu kolumnisticu, producenticu i scenaristicu, da nam prokomentiraju odluku Vlade i daju svoj sud o tome kakva su prava žena u Hrvatskoj.

Prvo smo tako razgovarali s Jelenom Veljačom, koja se posljednjih godina u javnosti profilirala kao žena koja se aktivno bori za ženska prava i ravnopravnost spolova te nam je rekla ono što smo i očekivali - da je odluka Vlade zapravo apsurdna.

"Naravno da je suludo i uvredljivo da se menstrualne potrepštine oporezuju kao luksuz, no, ženama i djevojčicama koje su iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, smanjenje PDV-a bi činilo minimalnu razliku. Smatram da bi menstrualne potrepštine trebale biti dostupne svima, baš kao i besplatan wc papir u javnim wc-ima", rekla je odmah u startu Jelena te dodala kako je tema menstrualnog siromaštva jako široka i problematična tema u Hrvatskoj, ali i u cijelom svijetu. Navela je i odličan primjer u Hrvatskoj, na koji bi se trebali ugledati i drugi gradovi, a to je onaj u Rijeci.

"Grad Rijeka je djevojčicama u osnovnim školama osigurao menstrualne potrepštine, jer je to naprosto osnovna ljudska potreba. Osobito je to osjetljiva tema za djevojčice u pubertetskim godinama, kojima bi se, ako dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, sa besplatnim menstrualnim potrepštinama život uvelike olakšao", zaključila je Jelena.

shimmer fallback

Slično mišljenje s njom dijeli i Marinella Matejčić, stručnjakinja za reproduktivna prava žena u Hrvatskoj, a koja smatra da se cijela rasprava oko smanjenja PDV-a vodila na neadekvatan i neozbiljan način - pa ju odluka Vlade ni ne čudi.

„Generalno smatram da je problem menstrualnog siromaštva nedostatno prepoznat od strane šire javnosti i da je tema prečesto dočekana s podsmijehom. Kao razlog za podsmijeh vidim opet needuciranost i zatvorenost društva na probleme koji nisu androcentricni, što se pak veže uz stigmatizaciju menstruacije. Kada stavimo sve ovo što se događa u korelaciju s tzv. demografskim politikama, vidimo koliko Vladi nisu važni ženski životi i dostojanstvo, već jedino i isključivo brojke i cifre“, rekla je odmah Marinella te dodala kako ipak smatra da je pozitivno da je u političkom smislu pokrenuta kakva-takva rasprava o ovom problemu.

shimmer fallback

„Tijekom same saborske rasprave je bilo nekoliko fantastičnih replika koje su pokazale da imamo zastupnice koje mogu, znaju i žele nešto učiniti po pitanju menstrualnog siromaštva i nejednakosti. U isto vrijeme, dio zastupnica je pokazao notorno nerazumijevanje problematike i nedostatak želje za educiranjem, što smatram problematičnim i u širem kontekstu. Određene replike su bile ispod svakog nivoa prihvatljivog diskursa za sabornicu“, govori nam Marinella.Također, udruga PaRiter, za koju Marinella i radi, jučer je poslala apel svim saborskim zastupnicima da se založe za smanjenje poreza za menstrualne potrepštine - no odgovor još od baš nikoga nisu dobili. Što samo po sebi dovoljno govori o stavu hrvatske politike o ovom problemu.

shimmer fallback

Razgovarali smo i s našom poznatom kolumnisticom, komičarkom i spisateljicom Andreom Andrassy na ovu temu. Ona nam je, kao žena poznata po svom britkom jeziku, na sebi svojstven način komentirala aktualnu društvenu situaciju riječima:

"Mislim da je oporezivanje uložaka i tampona kao luksuznih dobara apsurdno - za razliku od cigareta koje možemo ili ne moramo pušiti, kad su u pitanju proizvodi za menstruaciju, nije da baš imamo izbora. Ne znam je li gore to što se Vlada oglušuje na zdravorazumske prijedloge i trendove koji u normalnom svijetu idu u suprotnom smjeru ili to da i dalje postoji pozamašan broj ljudi koji ovu temu smatraju nebitnom, a nekad čak i povodom za smijanje. Ali naravno, kao i uvijek, najvažnije je da se u saborskoj menzi povoljno jede - ostalo su očito nebitne nijanse. "

Uz to, Andrea je dodala i kako ju uopće ne bi čudilo da Vlada u budućnosti proglasi da je ovakva politika sastavni dio pronatalitetne politike - "ako ne želite plaćati skupe proizvode za menstruaciju, najbolje bi bilo da ste stalno trudni". Vjerujemo kako ovako ciničan stav dijele i mnoge druge naše sugrađanke, a ne samo Andrea, koja je svakako s razlogom kritična prema odluci Vlade.

Alka Vuica također je s neslaganjem dočekala ovu odluku Vlade. Naime, poznata pjevačica i kantautorica je zaključila kako je naša vlast jasno poručila građanima što misli o njima i nijihovim potrebama. "Jedan od najviših PDV-a na cijenu menstrualnih potrepština u Europi govori o tome kakva nam je država", jednostavno je zaključila Alka te time stavila točku na "i" cijele priče.

Također, jedna od glavnih zagovornica smanjenja PDV-a je i saborska zastupnica Dalija Orešković koja je na Twitteru sarkastično komentirala izjave zastupnica koje su za prijedlog u Saboru glasale protiv. Podsmijehnula se tako na argumente suprotne strane direktno rekavši kako su njihovi razlozi za odbijanje smanjenja PDV-a na menstrualne potrepštine - smiješni.

shimmer fallback

Što se tu više ima za reći osim da se ne vladajući očito ne shvaćaju ili jednostavno ne mare za potrebe žena, koje su u našem društvu diskriminirane zbog sto i jednog razloga. Jedino nam ostaje nadati se kako će pozitivne primjere Varaždina i Rijeke slijediti i drugi hrvatski gradovi, kad već neće zastupnici.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.