Kako uštedjeti novac od plaće?

Ako ste sigurni da ne postoji način na koji uštedjeti novac od plaće, upoznajte se s 10 načina koji će vas razuvjeriti.

Kako uštedjeti novac od plaće?

Iako se čini da nemate dovoljno novca za štednju ili da zarađujete više da biste lakše štedjeli, navodimo nekoliko načina na koje možete početi štedjeti već danas. Možda vam se čini da ne možete, ali određenu ušteđevinu morate imati. Što ako ostanete bez posla ili se pojave neplanirani troškovi.

1. Kreditne kartice
Smanjite minus po kreditnim karticama. Možda niste ni svjesni koliko plaćate godišnje članarine i kamate po minusima na kreditnim karticama. Posebno ako ih imate nekoliko. Ako se ne možete odreći kreditnih kartica, pokušajte smanjiti njihov broj. Najbolje bi bilo da koristite samo jednu i to onu koja ima najniže troškove.

2. Osiguranje
Ako imate auto osiguranje, kasko, životno ili osiguranje stana/kuće, sve osigurajte kod jednog osiguravatelja te ćete na taj načini dobiti popust na paket.

3. Koristite akcije
Nemojte kupovati ono što vam ne treba, ali kupite na sniženju ono što vam treba. Čak i u supermarketima danas su neprestano neke akcije. Nemojte plaćati punu cijenu kada ne morate.

4. Godišnji odmor
Bez obzira da li se radilo o ljetovanju ili zimovanju pogledajte da li se tu može nešto uštedjeti. Možda rezervirati ranije, uzeti polupansion, apartman, možda ići u vrijeme kada su ponude niže. To je vrijeme za odmor, ali i na njemu možete uštedjeti.

5. Gorivo
Stalnim rastom cijena goriva, ali i sve većim gužvama na cesti gorivo je postalo mnogima velika mjesečna stavka u budžetu. Lijepo vrijeme iskoristite za šetnju, rolanje ili vožnju biciklom, ali ne samo u rekreativne svrhe, nego umjesto vožnje autom i kao način štednje goriva. Ako ne morate paliti auto, nemojte.

6. Kvaliteta
Ponekad ne treba štedjeti na kvaliteti, ali da li vam zaista treba mobitel sa svim dodacima, da li vam treba fotoaparat s 12 megapiksela ili može i onaj od 8. Da li posuđe mora biti od poznate marke ili može poslužiti i obično?!

7. Otvorite kasicu
Iako vam se čini da tako ne možete uštedjeti puno iznenadit ćete se koliko možete. Svako malo ispraznite sitniš iz novčanika i prebacite u kasicu. Isto tako, kada nešto ne kupite ili kupite jeftinije od predviđenog razliku ubacite u kasicu.

8. Režije
Možda se ne čini puno, ali s malo više pažnje možete smanjiti režije. Gasite svjetla, isključite preko noći nepotrebne aparate, zatvarajte vodu...

9. Napravite plan
Napravite mjesečni/godišnji proračun i držite ga se. Nemojte ga prekoračiti. Ako ste na nešto potrošili više, na nečemu morate uštedjeti.

10. Pratite bilješke
Mnogi ljudi ne znaju na što koliko troše, te se iznenade koliko malo ili puno potroše za određene mjesečne potrebe. Vodite bilješke jedan mjesec, a potom vidite da li se može nešto promijeniti i napravite plan za sljedeći mjesec.