Savjet stručnjaka

Iva Brčić: Kako naučiti reći 'ne' i prihvatiti odbijanje?

U našem video serijalu sa sociologinjom Ivom Brčić porazgovarali smo o mnogima velikom problemu- kako reći ne. Kako bismo ostvarile kvalitetne odnose vrlo je važno znati reći 'ne', ali i čuti istu riječ. Zbog lošeg reagiranja na ovu riječ mogu se pojaviti osjećaji krivnje, ljutnje, gorčine i slično, a zapravo je sve moguće izbjeći

thumbnail
Play logo

Kako reći "ne" u različitim svakodnevnim situacijama, ali i prihvatiti da neka osoba kaže nama "ne" je vrlo zahtjevno. I nikome nije lako, ali ženama je posebno teško reći "ne" jer su većinom odgajane da uvijek budu dostupne za druge i da same sebi nisu na prvom mjestu.

Play logo

No nikada nije kasno za učenje, a posebno je važno da žene nauče reći "ne", ali i da znaju lako prihvatiti ako ih netko odbije. Ove dvije vještine će olakšati svakodnevicu i smanjiti ljutnju i gorčinu koje se mogu stvoriti. Magistra sociologije Iva Brčić objasnila nam je kako se riječ "ne" može lagano uvrstiti u svakodnevni život i kako izbjeći osjećaje poput ljutnje i krivnje.

"Često kada imamo potrebu reći 'ne' ipak kažemo 'da', a sve zbog toga jer se brinemo kako se drugi osjećaju. Ne želimo da se drugi naljute i da nas ne vole, ali vrlo često zaboravljamo na ono što je nama bitno i na naše osjećaje i razmišljamo samo kako bisimo drugima ugodili. To nam stvara probleme, a s druge strane nam je jako teško i čuti 'ne", objašnjava sociologinja i edukatorica Iva Brčić te dodaje da potonju situaciju shvaćamo jako osobno. Često kada nas netko odbije čujemo neke kritike iz prošlosti ili mislimo da nismo dovoljno dobri ili uspješni, ali ne smijemo zaboraviti da taj "ne" nije ništa osobno nego se radi o nekom zahtjevu ili molbi. Ovo su samo neki od savjeta koje je rekla Brčić, a što još treba shvatiti kako bi se lakše reklo i čulo riječ "ne" možeš otkriti u videu.

Image
Dobri savjeti

Iva Brčić: Što točno znači živjeti u trenutku i kako to ostvariti u svakodnevici?

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.