Snažna žena

Životna priča Marije Montessori, žene koja je promijenila obrazovni sustav

Maria Montessori pomagala je djeci koje je društvo odbacilo, a svojim je iskustvom i znanjem stvorila potpuno novi način školovanja

mariamontessorislika.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Kada je u pitanju školovanje naše djece, jako nam je važno da dobiju najbolje obrazovanje koje mogu dobiti te da to obrazovanje potiče ne samo njihov akademski napredak nego i razvoj osobnosti i karakteristika koje već imaju u sebi. Tu je ideju imala i Maria Montessori.

Image

Potaknite kreativnost kod djeteta već u ranoj dobi

Maria je stvorila vrlo poseban način školovanja koji je bio drugačiji ne samo u njezino vrijeme, nego i danas. Zasniva se na ideji da dijete ne mora 'štrebati' ogromne količine gradiva kao što to radi u tradicionalnom programu. Montessori metoda školovanja svakom djetetu pristupa individualno, razvijajući njegove talente i interese kako bi ostvarilo svoj puni potencijal. Razredi nisu podijeljeni na različite uzraste, umjesto toga nastava se održava u miješanim grupama. Tako stariji učenici mogu pomoći mlađima, a mlađi uče tražiti pomoć starijih.

Montessori metoda potiče logičko zaključivanje i povezivanje gradiva iz raznih predmeta, a time izgrađuje i samopouzdanje i snagu djeteta. No unatoč tome što ova metoda zvuči idealno, i danas se vode polemike koliko je učinkovita, baš zbog toga što sumnjaju u samu Mariju. Istražile smo njezinu životnu priču kako bi i same mogle prosuditi o tome.

shimmer fallback

Maria Montessori rođena je 1870. godine u Italiji gdje je odrastala u tradicionalnoj obitelj. Od malih nogu je pokazala veliki interes za znanost i htjela je postati liječnica na što je njezin otac gledao s podsmjehivanjem. No to nije nešto previše čudno budući da su šanse da žena postane liječnica u to vrijeme bile gotovo nepostojeće.

Unatoč predrasudama i lošim šansama, Maria je odlično riješila teške prijemne ispite i započela sa školovanjem. No tu nije bio kraj njezinih muka. Kako je bila jedina žena među studentima, muškarci oko nje smatrali su neprimjereno to što se ona nalazi među njima i često su ju odbacivali, pa čak joj se i izrugivali. No Maria je bila uporna i kroz nekoliko godina dobila je priliku raditi u bolnici na području koje ju je zanimalo – pedijatrija i psihologija. Ubrzo, Maria je postala jedna od prvih liječnica u Italiji.

U prvih nekoliko godina karijere Maria je često posjećivala ustanove u kojima su boravila djeca s mentalnim poteškoćama. U to vrijeme se takvu djecu potpuno 'otpisivalo' i nitko s njima nije htio raditi. Maria je primijetila da se takvoj djeci određenim metodama ipak može pomoći i tako je počela stvarati svoj jedinstveni način obrazovanja koji je popularan i danas.

shimmer fallback

Ono što je bila okosnica njezinog rada je činjenica da djeci nije pristupala kao liječnica nego kao mentorica. Njezin rad ubrzo je odjeknuo i otvoren je prvi institut koji bi podučavao djecu s mentalnim poteškoćama. Maria je svoju metodu svakodnevno poboljšavala, a sve nove ideje odmah je isprobala na djeci smještenoj u institutu. Tako je uspjela vratiti nadu za djecu koja su bila potpuno odbačena, kako od roditelja tako i obrazovnog sustava.

Dok je njezin poslovni i akademski život cvjetao, privatni je mnogo patio. Montessori je započela aferu s kolegom Giuseppeom Montesanom s kojim je ostala trudna. Kako je u to vrijeme bilo nezamislivo roditi izvanbračno dijete te bi status samohrane majke potpuno zakočio njezinu karijeru, Maria se odlučila na najteži mogući potez – sina je ostavila patronažnoj sestri na čuvanje. Iako joj je ovaj potez bio posebno bolan, Maria je imala viši cilj za koji se borila, no mnogi ju zbog toga i danas osuđuju.

Jednom kada je njezin sin Mario Montessori odrastao, oprostio je svojoj majci za sve što se događalo u prošlosti, svjestan da je njezin rad promijenio živote mnogo ljudi. Nakon toga su nastavili zajedno raditi te je Mario i nakon njezine smrti promicao metodu koju je stvorila.

shimmer fallback

S godinama je njezin rad postao sve više cijenjen dok se Maria žustro borila za prava žena i djece. Nakon što se metoda pokazala vrlo uspješna u radu s djecom s mentalnim poteškoćama, Maria je istu metodu počela primjenjivati i sa zdravom djecom. Otvorila je mnogo škola diljem cijelog svijeta, a za svoje pothvate bila je nominirana za čak tri Nobelove nagrade.

Njezini principi i način obrazovanja prate mnoge škole i danas, a njezin privatni život i dalje ostaje misterija koja zanima mnoge. Upravo činjenicu da je napustila vlastito dijete dok se borila za prava druge djece nešto je što joj zamjeraju mnogi, no nama se čini da ju je upravo ta teška žrtva motivirala da promijeni sustav u kojem se nalazila, a u tome je i uvelike uspjela.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.