Mirno u novu godinu

Istražile smo kako predahnuti od svega i napraviti digitalni detox

Svakodnevno smo bombardirani stotinama informacija sa svi strana – vrijeme je da uzmeš predah i sve te informacije staviš na pauzu

pexels-taryn-elliott-4426554.jpg

Digitalno doba donijelo nam je jako puno korisnih izuma, za vrijeme pandemije nam omogućilo da i dalje ostanemo u kontaktu s najbližima unatoč fizičkoj distanci, a u vrijeme potresa dobijemo sve potrebne informacije o tome kako se zaštititi i sačuvati svoju obitelj. No ponekad nam donosi i stres, anksioznost i generalni 'overload'.

Image

Zimsko čišćenje organizma: Zašto je detox dobra ideja i kako izgubiti blagdanski višak kilograma

Baš kao što nakon blagdanskog perioda u kojem smo uživale u svakakvim slasticama i delicijama naše tijelo treba detox, isto je i s našim umom. U ovim posebno stresnom razdoblju informacije nam pristižu sa svih strana i iz minute u minutu pune nam glavu kojekakvim vijestima koje nisu uvijek istinite. Sada kada je godina pri kraju, stresne situacije su polako iza nas i čuli smo se sa svim dragim ljudima da provjerimo kako su te čestitamo im blagdane, vrijeme je za digitalni detox.

Digitalni detox dobro će nam svima doći, čak i ako problemi oko nas ne utječu značajno na tvoje mentalno zdravlje. Ponekad se jednostavno trebaš odmoriti i od posla, od društvenih mreža i od općenito svih situacija koje se događaju u životu. No sigurno se pitaš što je to uopće digitalni detox.

Baš kao što čajevima, smoothiejima i zdravom hranom izbacuješ toksine iz tijela, tako vremenom provedenim dalje od telefona, računala i televizora izbacuješ 'overload' informacija koje te stalno bombardiraju digitalnim putem. Jednom kada se makneš od tehnologije, moći ćeš se posvetiti stvarima koje voliš i koje te opuštaju. To može biti razgovor s prijateljicom uz čašu vina, šetnja s ljubimcem ili tiha večer provedena ispod dekice uz omiljenu knjigu.

Kada se odlučiš odvojiti vrijeme za digitalni detox, neka to budem barem jedno popodne ili još bolje, cijeli dan. Obavijesti sve svoje najdraže ljude s kojima se svakodnevno čuješ o tome da se ne bi zabrinuli zašto im se ne javljaš.

Drugi korak je pogasiti sve alarme, tajmere i ostale zvukove na telefonu koji bi te mogli ometati u opuštanju. Većina pametnih telefona danas ima opciju da utišaju zvuk poziva osim ako se ne radi o hitnom slučaju. Odvoji tiho vrijeme u kojem ćeš biti prisutna samo ti i tvoji um.

Odaberi hobi kojim ćeš se moći baviti bez zaslona oko tebe. U vrijeme opuštanja pokušaj potpuno ugasiti ili zanemariti uređaje poput televizora i laptopa. Nemoj se opuštati uz film ili seriju nego odaberi neku radnju koju možeš raditi bez prisutnosti tehnologije. To može biti čitanje, vezenje, izrada nakita ili slično.

Jednom kada prođe vrijeme koje si odvojila za digitalni detox, u 'normalan' raspored vračaj se postupno. Nemoj odmah upaliti seriju, pričati na telefon i skrolati po društvenim mrežama istovremeno. Pokušaj razmišljati o vremenu provedenom s tehnologijom i ograničiti se na samo jedan zaslon.

Također bi bila dobra ideja da svoju spavaću sobu pretvoriš u mjesto s minimalno tehnologije kako bi mogla imati što mirniji i neometaniji san. Dobar san ključan je za naše zdravlje i ništa ga ne bi trebalo ometati, čak niti poruke ili e-mailovi koji nam stižu u bilo koje doba dana. Televizoru ne bi trebalo biti mjesto pored kreveta u kojem spavaš, a mobitel preko noći nemoj držati na noćnom ormariću ili u krevetu.

Koliko god da nam je donijela dobroga, tehnologija uistinu može narušiti naše mentalno zdravlje i zato je važno pronaći ravnotežu između zabave i opuštanja te je se držati.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.