Poslušaj ga

Uvijek ti je hladno? Provjeri 7 stvari koje ti tijelo pokušava reći

Hladnoća je normalna ako je povremena i u određenim uvjetima, no ako ti je neprestano hladno, a drugima oko tebe nije, provjeri svoje zdravlje

pexels-pixabay-266679.jpg
Foto: Pexels

Normalno je da ćeš usred zime drhtati, čak i ako se dobro obučeš. Hladan zrak tako djeluje na čovjeka. No, ako ti je neprestano hladno i ako se osjećaš kao santa leda dok je drugima oko tebe sasvim ugodno, možda ti tijelo nešto poručuje.

Image
Osluškuj svoje tijelo

Prepoznaj ih na vrijeme: Najraniji simptomi koji ukazuju na poremećaj štitnjače

Image

To što ti je jako hladno može upućivati na probleme sa zdravljem. Endokrinologinja Deena Adimoolam-Gupta za portal Live Strong otkriva o čemu bi mogla biti riječ, odnosno na što sve simptom hladnoće može ukazivati.

Problemi sa cirkulacijom

"Kod loše cirkulacije protok krvi se smanjuje, a kada se to dogodi, određena područja tvog tijela - poput ruku i stopala - dobivaju manje krvi, uzrokujući osjećaj hladnoće", objašnjava dr. Adimoolam-Gupta. Budući da loša cirkulacija ponekad može ukazivati ​​na ozbiljnije zdravstvene probleme poput dijabetesa, krvnih ugrušaka, ateroskleroze, bolesti perifernih arterija ili hipertenzije, trebala bi spomenuti svom liječniku da ti je stalno hladno.

Image
Foto: Pexels

Hipotireoza

Hipotireoza je stanje u kojem štitnjača preslabo radi, odnosno luči premalo hormona. Stalna hladnoća u tvojim kostima mogla bi biti posljedica hipotireoze. Sićušna, ali moćna štitnjača utječe na svaki aspekt tvog metabolizma, a hormoni koje luči kontroliraju vitalne tjelesne funkcije, uključujući tjelesnu temperaturu i otkucaje srca. "Niske razine hormona štitnjače može dovesti do niže tjelesne temperature, što može uzrokovati osjećaj hladnoće", kaže dr. Adimoolam-Gupta.

Image
Foto: Pexels

Anemija

Anemija je stanje smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca, a može biti uzrokovana nizom problema - od manjka željeza u krvi do bolesti koje uništavaju krvna zrnca u većoj mjeri, no što ih koštana srž može nadoknaditi. "Kada je broj crvenih krvnih zrnaca vrlo nizak, manji je volumen krvi koji cirkulira tijelom, zbog čega ti može biti hladno", objašnjava ova liječnica. Ostali simptomi anemije su umor, opća slabost, plitak dah, glavobolja, bol u prsima te blijeda koža i podočnjaci.

Image
Foto: Pexels

Raynaudov sindrom

Raynaudov sindrom je pretjerana rekacija na hladnoću i stres, a medicina još uvijek nema odgovor na pitanje zašto do toga dolazi kod nekih ljudi. Ako ti prsti na rukama i nogama postanu modri ili blijedi, ledeni i utrnuli kada su izloženi niskim temperaturama ili stresu, moguće je da se radi uporavo o ovom stanju. Raynaudova bolest dovodi do sužavanja krvnih žila, što smanjuje dotok krvi i, zauzvrat, čini prste na rukama i nogama vrlo hladnima. Osim prstiju, može zahvatiti nos, usne, uši i bradavice.

Image
Foto: Profimedia

Tjelesna težina i poremećaji u prehrani

Ako si nedavno znatno smršavjela, vjerojatno si primijetila da si postala osjetljivija na hladnoću. To je zato što tvoje tijelo koristi masne stanice kako bi sačuvalo toplinu. Ako smršaviš, imat ćeš manje zaliha masti — i manje izolacije — zbog čega će ti biti hladno. Vrlo jednostavno, zar ne?

Također, osobe koje pate od poremećaja u prehrani, primjerice imaju anoreksiju, puno intenzivnije doživljavaju hladnoću. Kao što smo spomenule, veliki gubitak težine smanjuje postotak masti u tijelu, a ona služi organizmu kao izvor energije i zaštita od hladnoće.

Image
Foto: Pexels

Manjak vitamina B12

Osim željeza, tvom je tijelu potreban i vitamin B12 za proizvodnju zdravih crvenih krvnih stanica. Ako ti u prehrani nedostaje ovaj hranjivi sastojak ili ga tvoje tijelo ne može pravilno apsorbirati, to može rezultirati smanjenom proizvodnjom crvenih krvnih zrnaca i naposljetku anemijom zbog nedostatka vitamina. Simptom anemije je osjetljivost na hladnoću.

Najbolji izvor vitamina B12 su namirnice životinjskog porijekla, jaja, iznutrice, mlijeko, ali osobito crveno meso.

Image
Foto: Pexels

Lijekovi

Određeni lijekovi mogu biti krivac za to što ti je stalno hladno. Riječ je o onim lijekovima koji sadrže epinefrin, norepinefrin i dopamin te mogu izazvati suženje krvnih žila, a kada se žile skupljaju, cirkulacija je otežana i osjećaš hladnoću. No, to ne znači da na svoju ruku smiješ prestati uzimati lijekove. Posavjetuj se s liječnikom.

Image
Foto: Pexels