Rođena na današnji dan

Helen Keller: 20 inspirativnih citata žene koja nije poznavala granice

Helen Keller možda je bila slijepa, ali snažne riječi koje je ova autorica i aktivistica ostavila za sobom dokazuju da je svijet vidjela kristalno jasno

Helen Keller.jpg
Foto: Profimedia

"Slijepa sam, ali vidim; gluha sam, ali čujem" - riječi su to Helen Keller, američke autorice i aktivistice rođene na današnji dan, a koja i dan danas inspirira ljude diljem svijeta.

Iako je Helen 27. lipnja 1880. godine rođena kao zdravo dijete, sa samo 19 mjeseci oboljela je od upale moždane ovojnice koju je jedva preživjela, a posljedice su bile trajni gubitak vida, sluha i govora.

Image
Žene koje su ušle u povijest

Žene koje su mijenjale svijet - od Amelie Earhart do Grete Thunberg

Bez ozbira na tjelesne nedostatke, bila je izuzetno inteligentno dijete te je od ranog djetinjstva postala svjesna svoje razlike i bila toliko frustrirana nesposobnošću komunikacije s roditeljima da je često imala napadaje bijesa, nekad i satima.

A onda je u dobi od sedam godina upoznala 20-godišnju Anne Mansfield Sullivan, učiteljicu koja će joj promijeniti život. Čak je i sama Helen dan kada su se upoznale prozvala 'rođendanom svoje duše' i najznačajnijim trenutkom u svom životu. Unatoč burnom početku njihovog odnosa (mlada Helen čak je i izbila zub učiteljici prilikom svojih izljeva bijesa) - Anne je bila ustrajna i strpljiva u naumu da stekne njezino povjerenje i naklonost. Uz pomoć svoje učiteljice, Helen je naučila koristiti svoje ruke za komunikaciju i povezivanje sa svijetom.

Tako je započela veza između učiteljice i učenice koja je trajala 49 godina i zbog koje je Helen Keller procvjetala u jednu od najinspirativnijih američkih figura. Od svoje cjeloživotne borbe za usavršavanje svojih usmenih i neverbalnih komunikacijskih vještina, do niza akademskih i književnih postignuća, njezin život definirala je žestoka odlučnost da ne dopusti da je tjelesni nedostaci sputavaju.

Postala je prva gluha i slijepa osoba koja je diplomirala na fakultetu 1904. godine i ovdje nije stala. Na Radcliffeu je obranila i doktorat iz filozofije, postavši jednom od popularnijih ikona američke kulture te se još jednom dokazala dokazala kada je odlučila angažirati se kao socijalna radnica. Kroz svoje žustro zalaganje za prava žena i osoba s invaliditetom, Helen je bila predana misiji da oni koji su došli nakon nje imaju lakši životni put nego što je ona imala.

Helen Keller bila je je jedna od vodećih figura 20. stoljeća, čiji joj je životni vijek kao autorice, predavačice i humanitarke donio dugačak popis počasti i brojne počasne diplome sa sveučilišta diljem svijeta. Slijepa i gluhonijema napisala je sedam knjiga, a iako nikada nije čula nikakav zvuk, savladala je i progovorila engleski, francuski i njemački.

Helen Keller preminula je 1. lipnja 1968. u 88. godini života. Više od 50 godina nakon njezine smrti, na današnji dan - njezin 141. rođendan, prisjećamo se velikih riječi koje je ostavila iza sebe, a koje nas jednakom silinom inspiriraju i danas.

                     Pratite nas
                     2023. Sva prava pridržana.