Želite jesti zdravi doručak, a jednostavno više ne znate što biste pripremili?
Rješenje je u cjelovitim žitaricama, odnosno različitim vrstama kaša koje možete spraviti od njih. Nabavite potrebne sastojke u trgovinama sa zdravom hranom i spremite ih na ukusan način uz pomoć recepata koje smo pripremili. Zapamtite, cjelovite žitarice pune su proteina, vitamina, minerala, zdravih masnih kiselina i vlakana, koje su potrebne za zdravlje organizma i kontrolu tjelesne težine.
Ukusan krupnik s brusnicama, orasima i medom
Sastojci:
1 šalica pahuljica od krupnika (drugi nazivi - pir, dinkel, farro)
1 šalica obranog mlijeka
8 kolutića banana
¼ šalice sjeckanih oraha
¼ šalica sušenih (sjeckanih) brusnica
¼ šalice meda
Spremite krupnik pahuljice prema uputama na pakiranju, te nakon toga dodajte mlijeko, banane, orahe, brusnice i med. Poslužite odmah.
Ječmene pahuljice sa sušenim višnjama
Sastojci:
950 ml nezaslađenog mlijeka od badema
1 i ¼ šalice ječma
2 žlice mljevenog lana
¼ žlice soli
½ šalice sušenih višanja ili brusnica
¼ žlice mljevenog cimeta
2 do 3 žlice smeđeg šećera, plus još jedna žlica (prema želji)
1 šalica svježih malina
U veliku posudu ulijte 700 mililitara mlijeka od badema, ječam, mljeveni lan, sol i zagrijte na plamenu srednje jačine. Kada zavrije, kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, često miješajući. Nakon toga dodajte višnje i cimet te dalje miješajte, dok smjesa ne postane mekana i kremasta (po prilici dodatnih pet minuta). Maknite posudu s vatre i dodajte šećer. Podijelite kašu u šalice i dodajte ostatak mlijeka od badema. Na vrh dodajte maline te šećer prema želji.
Ukusna zobena kaša
Sastojci:
2/3 šalice zobi za zobenu kašu
1/3 šalice mlijeka
Sol
Smeđi šećer
Banana čips (po izboru)
Nasjeckane marelice (po izboru)
Tostirani orašasti plodovi (po izboru)
Večer prije, u posudi zagrijte pola litre vode i dodajte 2/3 šalice zobi. Miješajte kašu tako dugo dok se ne ohladi na sobnu temperaturu. Posudu pokrijte i preko noći stavite u hladnjak. Ujutro dodajte malo soli i zagrijte kašu do vrenja. Smanjite vatru i pustite da se lagano kuha, tako dugo dok kaša ne omekša, ali da se ne raspada nego normalno žvače (kuha se oko 15 minuta, uz povremeno miješanje). Nakon toga dodajte mlijeko i sve kuhajte još koje dvije do tri minute dok kaša ne postane kremasta. Raspodijelite kašu u dvije posudice, posipajte ju sa šećerom i dodajte voće po želji.
Ječmena kaša s marelicama, lješnjacima, čokoladom i medom
Sastojci:
2 i pol šalice vode
¼ žličice soli
1 šalica ječma
1 šalica mlaćenice
¼ šalice sjeckanih sušenih marelica
¼ šalice sjeckanih tostiranih lješnjaka
¼ šalice sjeckane tamne čokolade (65 i više posto kakaa)
¼ šalice meda
Zavrijte vodu sa solju, dodajte ječam i nakon što ponovno sve zavrije, smanjite plamen. Kuhajte ječam na laganoj vatri u pokrivenoj posudi kojih sat vremena. Nakon toga neka odstoji pet minuta. Kašu promiješajte s vilicom i dodajte preostale sastojke.
Proso s ananasom, kokosom i lanom
Sastojci:
6 šalica vode
¼ žličice soli
1 šalica prosa
½ šalice sojinog mlijeka
½ nasjeckanog svježeg ananasa
¼ šalice tostiranih pahuljica od kokosa
4 žličice lana
¼ šalice javorovog soka (po želji)
Zavrijte vodu sa solju i dodajte proso, a kada sve ponovno zavrije, smanjite vatru. Kuhajte na laganoj vatri 30-ak minuta. Neka nakon toga odstoji pet minuta. Promiješajte sve s vilicom i dodajte ostale sastojke.
Zdrave sojine pahuljice s lješnjacima i malinama
Sastojci:
1 šalica brusnica, svježih ili smrznutih
2 naranče, oguljene i nasjeckane
2 šalice prigodnog soka od jabuka
1 šalica mrvljene pšenice
½ šalice sojinih pahuljica
½ heljde
¼ šalice tostiranih lješnjaka
Zagrijte tavicu na vatri srednje jačine, dodajte brusnice i dvije žlice vode. Kuhajte ih tako dugo dok ne puste sok i omekšaju (oko dvije minute). Nakon toga dodajte naranče, dobro promiješajte i maknite s vatre. U posudi zavrijte sok od jabuke i tri šalice vode. Dodajte pšenicu i smanjite vatru tako da lagano vrije, pokrijte posudu i kuhajte sve 15-ak minuta. Dodajte sojine pahuljice i kuhajte sve skupa još pet minuta. Dodajte heljdu i kuhajte pokriveno sve narednih 10 minuta. Otkrijte posudu, kako bi u posljednjih pet minuta ispario višak tekućine. Rasporedite kašu u posudice, dodajte lješnjake i voće iz tavice. Servirajte vruće.
(vam)