Vrijeme je za gubitak kilograma: Osam razloga zašto je dobro započeti dan s vodom i limunom

Čak i male promjene u rutini mogu imati veliki utjecaj na zdravlje poput započinjanja dana s vodom i limunom. Donosimo ti razloge zašto je ova navika dobra, a za nju je ujutro dovoljno samo pet minuta

Vrijeme je za gubitak kilograma: Osam razloga zašto je dobro započeti dan s vodom i limunom

Ponekad jednostavne promjene u rutini mogu dovesti do velikih rezultata. Iako smo se svi malo opustili i držimo se dalje od kućne vage, ovo je odlično vrijeme za uvođenje novih navika koje nam mogu pomoći da izgubimo kilograme i unesemo potrebne vitamine u tijelo. Kako to učiniti? Jednostavno iscijedi pola limuna u čašu vode. Čak nije ni važno kada ćeš to učiniti, važno je da je to dobro za tvoje zdravlje.


via Giphy

Image

Fitness baka: Izgubila je skoro 30 kg i sada je inspiracija drugima


Liječnica opće prakse, Roxanne B. Sukol, objasnila jezašto bi trebala razmisliti o uvođenju ove navike u jutarnju rutinu. 

1.Potiče probavu

Kiselina pomaže kod razgradnje hrane i zbog toga što nema puno hrane u želucu. Kiselina iz limuna pomaže kod nadopunjavanja želučane kiseline koja ima tendenciju opadanja kako starimo. 

2.Hidratizira

Većina nas ne pije dovoljno vode. Svakodnevni unos čaše vode s limunom pomoći će ti da dan započneš na pravi način. Kako ćeš znati da piješ dovoljno tekućine tijekom dana? Urin treba biti bistar i svijetlo žute boje. 


3.Pomaže kod mršavljenja

Svi smo mi robovi navika. Zamisli koliko one utječu na nas, a ako jutarnju kavu s mlijekom zamijeniš s vodom i limunom, tvoje tijelo će ti biti zahvalno. Ako to napraviš 20 puta u mjesecu i pomnožiš s deset godina i tvoj struk će ti biti zahvalan. Razmišljaj o svojim navikama dugoročno.

Image


(Foto: Pixaby)

8. Osvježava dah
Limun sadrži kiseline kojima ćeš isprati bakterije koje se nalaze u ustima, a uzrokuju loš zadah. Može pomoći i kod afti.

4.Sprječava oksidaciju

Kao i svi proizvodi, limun sadrži fitonutrijente koji štite tijelo od bolesti. Ovi fitonutrijenti imaju snažna antioksidacijska svojstva koja sprječavaju oksidaciju oštećenja stanica, isti mehanizam koji uzrokuje hrđu.

5.Zdrave doze vitamina C

Ako u čašu vode staviš samo pola limuna dodat ćeš 6 kalorija tom danu. Uz to ćeš dobitiviše od šestine dnevne potrebe vitamina C koji naš štiti od oštećenja stanica, ali i popravlja naše tijelo. 

6.Kalij je važan za tijelo

Tvoje tijelo ne može funkcionirati bez kalija. Potreban je za 'komunikaciju' između živčanih mišića, za prijenos hranjivih sastojaka i otpada, ali i za reguliranje krvnog tlaka. Voće i povrće važni su izvori kalija.

7.Pomaže kod spječavanja bubrežnih kamenaca

Voda s limunom sprječava nastajanje bubrežnih kamenca kod osoba kojima nedostaje citarat u urinu (oblik limunske kiselina). Također je važno da unos tekućine pomaže kod sprječavanja dehidracije što je čest uzrok stavaranja bubrežnih kamenaca, objasnila je liječnica za Health.cleveland.clinic.