Zanosne i utrenirane

Brze vježbe za vitke i čvrste noge koje daju rezultate

Vježbe za noge trebale bi biti sastavni dio svakog treninga i tvoja svakodnevica. Pronađi u danu vremena da napraviš pokoji čučanj

pexels-andrea-piacquadio-3775566.jpg
Foto: Pexels

Vježbe za noge nisu toliko popularne kao trbušnjaci ili vježbe za stražnjicu, no treba ih raditi jednako kao i ostale želiš li izgledati skladno, čučnuti bez problema i dignuti se u početni položaj (što je važno u svakodnevnom životu, kod bezbroj pokreta - bilo da želiš poviriti u pećnicu da vidiš kako napreduju kroasani ili s poda podići teške vrećice), uživati u dugim šetnjama, planinarenju, trčanju.

Image
Radi na sebi

Dodaj ih svom treningu: Gipka i vitka uz vježbe za mobilnost

Sjedilački način života šteti muskulaturi i općenito zdravlju. Djeluj na vrijeme i preveniraj moguće probleme. U nastavku ti donosimo najvažnije i najučinkovitije vježbe za noge. Možeš ih raditi gdje god poželiš, usput, u hodu. Uvrsti ih u svoju trening rutinu već danas.

Čučnjevi

Prvo nauči pravilno izvesti čučanj kako se ne bi ozlijedila kada ga budeš radila u velikim ponavljanjima. Stani u raskorak, odnosno pozicioniraj stopala u širini ramena te prste okreni lagano prema van. Aktiviraj trbušne mišiće, ruke ispruži ispred sebe, kukove i stražnjicu pošalji unatrag i kreni se spuštati vodeći računa o tome da ti koljena ne prelaze zamišljenu vertikalnu liniju nožnih prstiju. Vrati se u početnu poziciju, također kontrolirajući pokret.

Sjedenje uz zid

Iako izgleda vrlo jednostavna i lagana za izvesti, ova vježba je ustvari jako zahtjevna. Vidjet ćeš čim je isprobaš. Mišići će ti se tresti, no nemoj odustati. Za nekoliko dana, već ćeš biti bolje i moći ćeš povećati vrijeme koje ćeš provesti u ovom položaju. Nađi slobodan zid u stanu ili kući i prisloni se na njega leđima te otiđi u čučanj, odnosno sjedni na nevidljivi stolac. Noge lagano raširi, aktiviraj mišiće trupa i trbuh "zalijepi" za zid. Ostani u ovom položaju deset sekundi za početak. Ponovi ga tri puta.

'Škarice'

Ova vježba poznata ti je još iz školskih dana. Bila je jedna od neizostavnih na satovima tjelesnog. Lezi na leđa na strunjaču. Aktiviraj trbušne mišiće, a donji dio leđa "zalijepi" za strunjaču. Noge digni u zrak i oponašaj pokret škara, privlačeći noge rukama prema tijelu.

Image

Podizanje nogu

Ostani na podu, u istom položaju kao za prethodnu vježbu, samo sada ruke stavi ispod stražnjice. Aktiviraj trbušne mišiće i opusti mišiće vrata i ramena. Prsa su otvorena. Ovo je vježba za trbušne mišiće i za noge.

Stepenice

Živiš li u zgradi iskoristi stubište za ovu vježbu. Ako vani pada kiša ili je hladno, unutarnje stepenice su kao stvorene za trening. Jednostavno kreni od prizemlja do vrha zgrade, preskačući po jednu ili dvije. Aktiviraj trbušne mišiće i nastoj se držati uspravno dok hodaš, trčiš ili skačeš po stepenicama. Trening prilagodi sebi. Za početak možeš othodati jednom ili dvaput stubište kako b se zagrijala, a onda pojačaj tempo.