Prošli tjedan smo vam dali nekoliko novih ideja za proteinski dan, a sada evo i nekoliko ukusnih recepata za škrobni dan. I dalje vrijedi pravilo da se pridržavate osnovnih pravila koje smo naveli u članku UN dijeta.
Na škrobni dan možete jesti grah, grašak, mahune, rižu, krumpir, slanutak, leću, heljdu, ječam, proso, soju ili neku drugu vrstu žitarica u zrnu. Pripremajte kuhana ili pirjana jela sa što manje masnoća. Uz ručak možete pojesti krišku integralnog kruha, te salatu i drugo povrće. Jušni temeljac za jela neka bude pripremljen od povrća ili od povrtne kocke za juhu. Za večeru jedite istu hranu kao i za ručak, ali prepolovite količinu.
Proljetna juha (sastojci za 1 osobu)
125 g graška
100 g krumpira
1 žlica brašna
1 žlica ulja
1/2 glavice luka
1 češnja češnjaka
peršin, celerov list
1 manja mrkva
1 rajčica
Na ulju popržite sitno sjeckani luk, dodajte brašno, isjeckani češnjak, peršinov list, mrkvu (sitno sjeckanu), celerov list. Nalijte vodu i kuhajte pola sata. Izvadite iz juhe povrće propasirajte, vratite ga ponovo u juhu. Zatim dodajte grašak, na kockice isječen krumpir i rajčicu koju smo isjekli na kocke. Ako je potrebno dolijte još vode i kuhajte dok grašak ne omekša.
Složenac od riže
(sastojci za 1 osobu)
12 dag smeđe riže
1 patlidžan
1 rajčica
1 narezana sušena rajčica (u ulju)
1 žlica nasjeckanog peršina
1 žlica bosiljka
1 žlica maslinovog ulja
1 velika žlica bijelog vina
sol, papar, začini
Smeđu rižu skuhajte prema uputi sa pakiranja, vodi dodajte lovorov list. Rajčicu narežite na kockice. Patlidžan ogulite i narežite na tanke ploške. Oboje pošpricajte uljem, popaprite, začinite bosiljkom i zatim popržite na ulju na kratko, prvo patlidžan, pa rajčicu. Na dno vatrostalne posude stavite sloj riže, sloj prženog patlidžana, opet sloj riže, a na vrh sloj svježe pečene i sušene rajčice. Zalijte sokom od prženja rajčice i patlidžana. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Kad je pečeno poprskajte sa malo bijelog vina. Pokrijte alufolijom da se prožme sa aromom vina i stavite još na kratko u pećnicu. Prije serviranja začinite peršinom.
Grah na bugarski način
(sastojci za 4 osobe)
2 čajne šalice graha
2 glavice luka
6 češanja češnjaka
2 srednje mrkve
1/2 korijena celera
1 manji limun
5 rajčica
sol, ulje
mljevena crvena ljuta paprika
peršinovo lišće
Skuhajte grah u zasoljenoj vodi. Narežite luk na kolutiće, češnjak usitnite, na tanke ploškice narežite mrkve, celer i limun. Rajčice kratko potopite u kipuću vodu i odmah ogulite. Dvije trećine narežite na tanke ploškice, a ostatak usitnite. Luk, mrkvu i celer pirjajte nekoliko minuta da omekšaju. Dodajte usitnjene rajčice (može i pire), posolite i posipajte s malo ljute crvene paprike. Kad je grah omekšao, odlijte vodu i istresite ga u tavu. Po vrhu rasporedite pirjano povrće, ploške rajčica i limuna, usitnjen češnjak i peršin, te do dvije žlice ulja. Zapecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta na 180 stupnjeva.
Paprike punjene gljivama (sastojci za 4 osobe)
8-10 paprika
500 g gljiva (pečurke, šampinjoni...)
3 glavice luka
2 šalice riže
500 g rajčice
1 vezica peršina
papar
sol
ulje
Na ulju popržite sitno narezani luk, gljive isječene na listiće, zatim dodajte rižu (napola kuhanu) i sitno narezani peršin. Posolite, popaprite i pustite da se ohladi. Tako pripremljenim nadjevom punite paprike i složite ih u vatrostalnu posudu. Rajčicu ogulite, sitno narežite i posložite preko složenih paprika. Dodajte malo vode i pecite u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva dok ne prokuha, zatim smanjite temperaturu i pecite na 180 stupnjeva dok ne dobije lijepu rumenu boju.
Sataraš sa rižom
(sastojci za 1 osobu)
2 paprike
2 svježe rajčice
1 glavica luka
70 g riže
ulje ili mast
peršin
sol
papar
Luk isijecite na rezance i pržite na masnoći da porumeni. U međuvremenu operite paprike, isijecite ih na rezance širine prsta, stavite na poprženi luk i posolite. Pirjajte dok paprike malo ne omekšaju. Rajčicu stavite u vruću vodu, ogulite ih i isijecite na kriške, pa zajedno sa rižom stavite da se pirja sa lukom i paprikom dok ne ispari sav sok i riža bude gotova. Ukoliko sok prije ispari samo dolijte malo vode i nastavite pirjati. Na kraju dodajte peršinovo lišće, sol i papar.
Tikvice i leća (sastojci za 1 osobu)
1/2 šalice leće namočene u vodi preko noći
1 tikvica izrezane na komadiće
1 žlica maslaca
1 žličica korijandera
1 žličica kumina
1 žličica ljute crvene paprike
malo soli i crnog papra
1,5 dl vruće vode
malo naribanog svježeg đumbira
malo limunovog soka
Zagrijemo maslac na kojem kratko pirjamo kumin, korijander i ljutu papriku. Dodamo ocijeđenu leću, malo je pržimo uz miješanje i nalijemo vruću vodu. Nakon nekoliko minuta dodamo komadiće tikvice, sol i crni papar. Kuhamo na umjerenoj vatri dok tikvice ne omekšaju. Umiješamo svježi đumbir i skinemo s vatre. Dobro promiješamo i prelijemo limunovim sokom.
Grčka Fassolatha juha(sastojci za 4 osobe )
1 šalica bijelog graha
1 lovorov list
1 veća mrkva, narezana na tanke ploške
1 sitno nasjeckani luk
3 svežnja celera, sitno nasjeckanog
1 limenka pelata, usitnjenih
100 ml maslinovog ulja
sol i papar
peršin
5-6 šalica vode
Prije pripreme juhe, namačite grah 24 sata te ga ocijedite. Nakon toga u 5-6 šalica vode stavite grah i lovorov list. Kuhajte na laganoj vatri 2 sata. Maknite lovorov list iz zdjele. Dodajte mrkvu, luk i celer te kuhajte na laganoj vatri još 30 minuta. Dodajte pelate, sol, papar i maslinovo ulje i kuhajte 30 minuta. Maknite sa vatre te kod posluživanja posipajte sa malo peršina.
Minestrone
(sastojci za 4 osobe)
300 g krumpira
300 g mrkve
300 g korijena celera
300 g tikvica
1 glavica luka
2 dl maslinovog ulja
250 ml bijelog vina
100 g graška
1 povrtna kocka
1 žličica origana
8 listova svježeg bosiljka
1 žličica mini ljutih papričica
2 režnja češnjaka
4 žlice parmezana
Luk očistimo i nasjeckamo. Mrkvu, krumpir, korijen celera i tikvicu operemo, očistimo i narežemo na jednake kockice. Sve zajedno kratko pirjamo na pola maslinova ulja. Podlijemo vinom, dodamo grašak, povrtnu kocku, origano, kosani bosiljak, posolimo, popaprimo i pustimo da na laganoj vatri vrije nekoliko minuta. U tavici na preostalom maslinovom ulju kratko popržimo prethodno izmrvljene mini ljute papričice i dodamo protisnuti češnjak. Čim pusti miris, ljuti umak je gotov i njime prelijemo juhu od povrća (minestrone). Kod posluživanja, vruću juhu u tanjuru posipamo svježe naribanim parmezanom.
Video zapis pripremanja recepta možete vidjeti ovdje:
http://www.crochef.com/index.php?recept=289
Izvor : www.crochef.com
Falafel - pržene kuglice od slanutka(sastojci za 4 osobe)
400 g slanutka iz konzerve
4 žlice krušnih mrvica
5 češnjeva češnjaka
2 žličice praška za pecivo
4 žlice brašna
1/2 glavice luka
1 žlica sjemenki sezama
250 ml sojinog vrhnja
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličica slatke mljevene paprike
ulje
sol i papar
Slanutak iz konzerve ocijedimo i stavimo zajedno sa češnjakom, lukom, začinima i praškom za pecivo u električni sjekač. Sve zajedno dobro izmiksamo dok ne dobijemo grubu vlažnu smjesu (po potrebi dodamo par kapi vode). Smjesu zatim prebacimo u veliku zdjelu, dodajemo ostatak sastojaka, dobro ih izmiješamo, te sve zajedno pokrijemo i ostavimo da stoji 30 minuta. Za to vrijeme za umak u zdjelici pomiješamo sojino vrhnje, protisnuti češnjak, po želji mljevene ljute papričice, žličicu koncentrata rajčice i malo sjeckanog peršina. Od smjese iz zdjele između dlanova, isprva čvrstim, a zatim nježnijim kružnim pokretima oblikujemo male kuglice (manje od marelica). Ulje ugrijemo tako da bude vruće, ali ne i kipuće, pa u njemu pržimo kuglice do tamno smeđe boje. Kuglice iz ulja vadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće, te ih poslužujemo vruće uz umak od sojinog vrhnja i čilija, svježu rajčicu, svježi krastavac, rotkvice i mladi luk.
Video zapis pripremanja recepta možete vidjeti ovdje:
http://www.crochef.com/index.php?recept=349
Izvor : www.crochef.com