UN dijeta: recepti za proteinski dan

Ne znate što jesti na proteinski dan- evo nekoliko ideja

UN dijeta: recepti za proteinski dan

Ne znate što bi pripremili na proteinski dan? Dosta vam je odrezaka i jednoličnog jelovnika? Nadamo se da ćemo vam uz pomoć ovih jednostavnih jela obogatiti jelovnik. Naravno pridržavajte se onih osnovnih pravila koje smo naveli u članku UN dijeta .

Na proteinski dan, dakle smijete jesti kuhano ili pečeno meso (piletina, puretina, govedina, svinjetina, divljač, riba, morski plodovi, tofu, sejtan), mlijeko i mliječne proizvode ili jaja, no ne kombinirajte različite vrste proteina (meso i jaja, meso i mliječne proizvode ili jaja i mliječne proizvode). Uz to možete jesti salatu ili drugo povrće, te 1-2 kriške integralnog kruha. Nakon ručka obavezno popijte 2 dcl juhe (bistre juhe, bez tjestenine). Za večeru jedite istu hranu kao i za ručak, ali prepolovite količinu te izostavite juhu.

Salata sa piletinom

1 pileća prsa bez kožice
1/2 glavice zelene salate
1 glavica radiča
1 rajčica
1 manja limenka kukuruza (cca 140g ocijeđenog ploda)
1 žlica octa
1-2 kapi maslinovog ulja
sol, papar, začini

Pileća prsa posolite, popaprite, te popržite na pola žlice ulja 10 minuta (umjesto popržene piletine, možete uzeti i kuhanu piletinu iz juhe). Narežite na prutiće. Očistite i usitnite zelenu salatu i radič, a rajčicu operite i narežite na ploške, te od svega napravite salatu i dodajte ocijeđeni kukuruz. Svemu dodajte piletinu, te začinite uljem, octom i začinima.

Orada na lešo

20 dag orade ili druge bijele ribe
1/2 glavice luka
2 režnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
malo Vegete
1/2 limuna
vezica peršina
papar u zrnu
netom mljeven papar
sol

Narežite luk na deblje ploške. Zgnječite češnjak. Narežite limun na kriške. Nasjeckajte peršin. U posudu nalijte vodu, te kuhajte ribu na laganoj vatri s lukom, češnjakom, Vegetom, kriškom limuna, paprom u zrnu, peršinom i s malo ulja. Kuhanu ribu ocijedite i stavite na dugoljast tanjur za posluživanje. Još toplu pospite peršinom, popaprite, te zalijte s malo tekućine u kojoj se kuhala. Kao prilog uz kuhanu ribu poslužite blitvu ili cvjetaču. Juhu u kojoj se kuhala riba možete pojesti nakon obroka.

Ražnjići od oslića    
1 filet oslića
1 mrkva
1 manji poriluk
10 dag korijena od celera
2 žlice ulja
papra, sol
2 dcl juhe
3 žlice limunovog soka
stručak peršina

Očistite mrkvu, poriluk i celer, pa ih narežite na tanke prutiće. U tavi zagrijte ulje i na njemu propirjajte povrće. Začinite ga solju i paprom. Prelijte juhom i pustite kuhati na laganoj vatri otprilike 8-10 minuta. Filet operite, pa ga pažljivo obrišite papirnatim ubrusom da maknete višak tekućine. Poprskajte ga sokom od limuna. Narežite ga na veće komade, pa ga nanižite na štapić za ražnjiće. Začinite solju i paprom. Ražnjić stavite na povrće, pa u pokrivenoj posudi još pirjajte 6-8 minuta. Na topli tanjur rasporedite povrće, pa na njega stavite ražnjić.

Salata sa kravljim sirom

100 g svježeg kravljeg sira
1/2 naribane mrkve
1/2 sitno nasjeckanog celera
3 naribane rotkvice
1 mladi luk, sitno nasjeckan
1 jabuka, oguljena i narezana na manje komadiće
1 žličica đumbira
2 žličice sojinog umaka
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckani
1 žličica octa
malo ulja

Dobro promiješajte sve sastojke i poslužite.

Steak sa paprikom i rajčicama

1 svinjski odrezak (200g)
1 zelena paprika
1/2 glavice luka
1 rajčica
malo peršina
1 žlica kapara
papar
malo ulja

Papriku očistite i narežite na komade. Luk usitnite. Rajčici ogulite kožu i narežite je na kockice. Popržite luk i papriku u tavi na žlici ulja 5 minuta. Dodajte rajčicu i pirjajte još 5 minuta. Nasjeckajte peršin i dodajte zajedno sa kaparama povrću te začinite. Odrezak popržite na žlici ulja, sa svake strane po 5 minuta te ga začinite. Poslužite uz povrće.


Tofu sa mladim mahunama i šampinjonima

75 g mladih zelenih mahuna
2 žlice ulja
1 čajna žlica nasjeckanog đumbira
1 režanj nasjeckanog češnjaka 
75 g šampinjona
1 mladi luk
1 žlica soja sosa
100 g tofua narezanog na kockice

Prokuhajte u kipućoj vodi 1 minutu mlade zelene mahune, procijedite, isperite sa hladnom vodom i ponovno dobro ocijedite. Šampinjone nasjeckajte na listiće i usitnite mladi luk. Zagrijte ulje u tavi te popržite češnjak i đumbir. Dodajte šampinjone i mladi luk, i pržite još 2 minute. Dodajte i preostale sastojke te pržite 5 minuta.