
UN dijeta: recepti za proteinski dan

Ne znate što bi pripremili na proteinski dan? Dosta vam je odrezaka i jednoličnog jelovnika? Nadamo se da ćemo vam uz pomoć ovih jednostavnih jela obogatiti jelovnik. Naravno pridržavajte se onih osnovnih pravila koje smo naveli u članku UN dijeta .
Na proteinski dan, dakle smijete jesti kuhano ili pečeno meso (piletina, puretina, govedina, svinjetina, divljač, riba, morski plodovi, tofu, sejtan), mlijeko i mliječne proizvode ili jaja, no ne kombinirajte različite vrste proteina (meso i jaja, meso i mliječne proizvode ili jaja i mliječne proizvode). Uz to možete jesti salatu ili drugo povrće, te 1-2 kriške integralnog kruha. Nakon ručka obavezno popijte 2 dcl juhe (bistre juhe, bez tjestenine). Za večeru jedite istu hranu kao i za ručak, ali prepolovite količinu te izostavite juhu.
Salata sa piletinom
1 pileća prsa bez kožice
Pileća prsa posolite, popaprite, te popržite na pola žlice ulja 10 minuta (umjesto popržene piletine, možete uzeti i kuhanu piletinu iz juhe). Narežite na prutiće. Očistite i usitnite zelenu salatu i radič, a rajčicu operite i narežite na ploške, te od svega napravite salatu i dodajte ocijeđeni kukuruz. Svemu dodajte piletinu, te začinite uljem, octom i začinima.
20 dag orade ili druge bijele ribe
Ražnjići od oslića
Salata sa kravljim sirom
100 g svježeg kravljeg sira
Dobro promiješajte sve sastojke i poslužite.
Steak sa paprikom i rajčicama
1 svinjski odrezak (200g)
Papriku očistite i narežite na komade. Luk usitnite. Rajčici ogulite kožu i narežite je na kockice. Popržite luk i papriku u tavi na žlici ulja 5 minuta. Dodajte rajčicu i pirjajte još 5 minuta. Nasjeckajte peršin i dodajte zajedno sa kaparama povrću te začinite. Odrezak popržite na žlici ulja, sa svake strane po 5 minuta te ga začinite. Poslužite uz povrće.
75 g mladih zelenih mahuna
Prokuhajte u kipućoj vodi 1 minutu mlade zelene mahune, procijedite, isperite sa hladnom vodom i ponovno dobro ocijedite. Šampinjone nasjeckajte na listiće i usitnite mladi luk. Zagrijte ulje u tavi te popržite češnjak i đumbir. Dodajte šampinjone i mladi luk, i pržite još 2 minute. Dodajte i preostale sastojke te pržite 5 minuta.