Dobitna kombinacija!

Tri jogijske vježbe koje otvaraju kukove - ali jamče i puno bolji seks

Puno sjedenja i malo kretanja su odličan recept za zatvorenost i krutost kukova, kao i slabo zdjelično dno. Donosimo ti tri joga vježbe koje možeš prakticirati kod kuće, a koje sjajno otvaraju kukove te istovremeno omogućuju i da doživiš jače orgazme

rawan-yasser-X8bDX8sB78c-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kao što već sigurno znaš, kuk je najveći zglob u ljudskom tijelu, okruglastog je oblika i potrebne su mu kretnje u svim smjerovima kako bi sačuvao svoju vitalnost i fleksibilnost. Zajedno sa zdjelicom, kukovi čine središte pokretljivosti našeg tijela. Zdjelica se može smatrati korijenom iz kojeg se uzdiže kralježnica, a kukovi spajaju noge sa zdjelicom i kralježnicom.

Moderan i užurban život zahtijeva previše sjedenja stoga nas većina ima krute, zatvorene kukove. Pokreti kukova i zdjelice su nam bazični, jednolični te uglavnom ograničeni na hodanje ili trčanje. Previše sjedenja u toku dana drastično usporava cirkulaciju u zdjelici kao i nogama. Međutim, postoji rješenje! Osim što bismo definitivno trebali u svoju rutinu uključiti što više raznovrsnog kretanja – od šetnji, pa sve do joga prakse ili bicikliranja, postoje i ciljane vježbe za otvaranje kukova, a koje nam mogu uvelike pomoći da se oslobodimo tenzija u tom dijelu tijela.

Radom na kukovima radimo i za svoje dugoročno zdravlje i vitalnost. Naime, zdravi i pokretni kukovi jamče lakše porode, veću opću fleksibilnost tijela, manje bolova u leđima, ali i smanjene šanse od povreda kuka u starijoj životnoj dobi. Najučinkovitija praksa za otvaranje kukova jest ona jogijska, stoga ti danas predstavljamo tri vrlo jednostavne, bazične, a efikasne vježbe za otvaranje kukova i zdjelice.

Image
Brze i efikasne

Puno sjediš u uredu? Vježbe istezanja za bolove u leđima i kukovima

Osim što će ti pomoći da ti se mobilnost kukova poveća, dodatan benefit ovih vježbi je i bolja kontrola zdjeličnih mišića, jače zdjelično dno i posljedično – puno bolje iskustvo seksa. Naime, jačanjem zdjelice i otvaranjem kukova možemo značajno doprinijeti kvaliteti svog seksualnog života. Prakticiranjem joge imamo bolju kontrolu nad svojim mišićima, samim time i orgazmima. S obzirom na to da kroz jogu vježbamo rad mišića, tijelo postaje gipkije s većim mogućnostima za isprobavanje nekih novih poza za još bolji užitak, a kroz jogijske vježbe možeš naučiti i kako kontrolirati senzacije u mišićima te tako odgoditi ili produljiti orgazam.

Odlično, zar ne? Isprobaj ove vježbe čim prije i ponavljaj ih svakog dana za maksimalne efekte koje ćeš vidjeti na vlastitom tijelu, ali i u spavaćoj sobi!

 Položaj velike boginje “Utkata Konasana”

Postoje dvije mogućnosti kod izvođenja ove poze, na prostirci ili naslonjeni leđima uza zid, kako bi što dulje bili u ovoj pozi. Izvođenje je jednostavno – stanemo raširenih nogu, petama okrenutim prema unutra i nožnim prstima malo prema van. Pri udahu produžimo kralježnicu, prsa i ruke uvis, a pri izdahu savijemo koljena i spustimo ih što niže, u čučanj. Podvučemo zdjelicu prema unutra i aktiviramo trbušne mišiće i fleksore kuka. Kralježnica cijelo vrijeme treba biti uspravna, što dovodi i do aktivacije leđnih mišića. Trebamo osjetiti zatezanje u preponama.Dugoročno, ova asana sjajno otvara područje zdjelice te uklanja blokade tog područja.

Uz položaj velike boginje, koji se smatra i jednim od najsenzualnijih joga položaja za žene, tu je i položaj tigra. Tigar je položaj sa slike - dakle traži da se namjestimo na sve četiri i dižemo jednu nogu u zrak, dodatno je potežući primanjem s rukom. Tako otvaramo i srce i kukove, a jačaju nam se i mišići stražnjice i zdjelice.

Image
Foto: Unsplash

Položaj guštera “Utthan Pristhasana”

Ispruži lijevu nogu naprijed, a desnu skroz iza sebe. Kada se namjestiš u položaj, zaljuljaj se naprijed-nazad kako bi zagrijala kukove, nakon toga udahni duboko i povuci prednji dio tijela što više prema naprijed, otvori prsa i izduži vrat. Pri izdahu povuci se što više unazad, protegni stražnju nogu i opusti na pod. Prednje koljeno je što više pod pravim kutem i približeno ramenu. Dlanovi su postavljeni točno ispod ramena i uz stopalo. Naprednija varijacija je postaviti laktove uz petu. Ovaj joga položaj odlično, a vrlo nježno, proteže stražnje lože nogu, otvara prsa i rasteže kukove radeći na njihovoj fleksibilnosti. Svakodnevnim izvođenjem ovog položaja u kratkom bi roku trebala osjetiti popuštanje napetosti u kukovima.

Druga opcija je izvođenje duboke asane "Kapyasana", a koja izgleda kao na ovoj fotografiji. Ta asana proteže zdjelično dno i čini ga gipkijim, jako radi na preponama, fleksorima kuka i otvaranju prsa, a istovremeno će ti omogućitii da bolje radiš most, što za vrijeme seksa može biti jako seksi (jer ćeš moći uvijati leđa tako da ti kukovi i stražnjica budu vrlo visoko, što bi tvog partnera trebalo izludjeti).

Image
Foto: Unsplash

Položaj žabe “Mandukasana”

Legni opušteno na trbuh i kad si spremna podigni gornji dio tijela na laktove, a noge raširi i podvuci koljena što je više moguće pod pravi kut. Pritom će se zdjelica odignuti s poda, ovisno o stanju kukova. Što je zdjelica više, to su kukovi manje otvoreni. Stopala okreni da su paralelna s bedrima. Probaj što više možeš opuštati kukove. Ostani ovdje desetak dahova te se nakon toga odmori. Ovaj je položaj vrlo intenzivan te ne mora u početku biti ugodan, no odlično otvara zdjelicu i kukove. Osim ovog standardnog načina izvođenja položaja žabe, možeš se poigrati i s varijacijama. Recimo, kombiniraj uspravno tijelo i otvaraj kukove na stranu, kao da isprobavaš ići u mušku špagu. Možeš naizmjence vježbati ležeći položaj i ovaj uspravan te u svakom pokušaj opustiti, ali istovremeno podvijati zdjelicu. Na taj način će se jačati Kegelovi i zdjelični mišići, što će ti omogućiti i otvorenije kukove i jače kontrakcije prilikom orgazma – što svakako želiš,

Image
Foto: Unsplash