Role ili koturaljke?

Iako mnogi očekuju da će četveronožne klizaljke biti lakše naučiti nego role, istina je da mnoga djeca i odrasli smatraju da je rolanje puno jednostavnije.

Role ili koturaljke?

Mnogo ljudi se pita što je lakše i bolje za koristiti – role ili koturaljke?

Iako mnogi očekuju da će četveronožne klizaljke biti lakše naučiti nego role, istina je da mnoga djeca i odrasli smatraju da je rolanje puno jednostavnije.

Role ili koturaljke?
Koturanje je svoj vrhunac doživjelo u osamdesetim godinama. Koturaljke su bile jedan od znakova glamuroznog disco stila. Koturanje i rolanje su u suštini vrlo slične aktivnosti, ali oni još uvijek imaju neke važne razlike.

Koja je glavna razlika između roli i koturaljki?
Glavna stvar je, naravno, položaj kotača. Kod rola su kotači poredani vodoravno, a kod koturaljki su u dva reda po dva kotača Zbog toga su valjci malo stabilniji i okretni. U posljednje vrijeme koturanje doživljava pravi preporod. Puno je zasluge za to i popularna dječja telenovela Soy Luna, koja je također s koturaljkama očarala svijet. Posebno je koturanje popularno kod djevojčica.

Što je lakše rolanje ili koturanje?
Koturanje je možda lakše djeci čiji su mišići još slabo razvijeni, a i koturanje omogućuje lakšu i sporiju kretnju i uspravan položaj, što je za djecu puno lakše. Tinejdžeri i odrasli brže napreduju na rolama budući da su role puno okretnije od koturaljki, i postižu veću brzinu. Ali nema ogromne razlike između to dvoje.

Što je opasnije – rolanje ili koturanje?
Ni rolanje ni koturanje nisu posebno opasni. Dokazi sugeriraju da su oba slična u riziku koji predstavljaju. 
Većina ozljeda koje se dogode prilikom rolanja ili koturanja uključuju povredu ručnog zgloba i lakta.

Dakle, što kupiti – role ili koturaljke?
Ako imate malu djecu, možda bi imalo više smisla kupovati koturaljke, jer se u njima lakše stoji i lakše je održavati ravnotežu.
Ako volite bržu vožnju, a samim time i veću dozu adrenalina, onda vam svakako savjetujemo kupnju rola.