Najgore je kada vas uhvati ona neodoljiva želja za grickanjem koja je toliko jaka da ne možete razmišljati ni o čem drugom i posežete za nekim slasnim grickalicama, a nakon što ih pojedete, imate groznu grižnju savjesti jer znate da su nezdrave…
No, čini se da postoji odlično rješenje za „napadaje grickanja“ zbog kojih nećete imati grižnju savjesti. Umjesto grickalica jedite - bademe.
Ne samo da su ukusni, hrskavi i zasitni, nego su i zdravi, pa čak i ako ih malo previše pojedete, pojest ćete zdravu namirnicu, koja neće štetiti zdravlju organizma (zbog njegove kaloričnosti veće količine mogu debljati).
Studija koja je objavljena u „European Journal of Clinical Nutrition“ pokazala je da je 40 grama neprženih ili prženih badema odlično za organizam, posebno kada su u pitanju monozasićene masnoće i vitamin E, te da neće doći do debljanja.
Zdrave masnoće i minerali
Konkretno, 30 grama badema sadrži 161 kaloriju, oko 13 grama nezasićenih masnoća, 3,4 grama vlakana, odličan su izvor kalija, kalcija, magnezija, fosfora, željeza i već spomenutog vitamina E. Također, bogati su antioksidansima koji pomažu u prirodnoj regulaciji šećera u krvi.
Za više energije
Konzumacija badema povećava razinu energije u organizmu te izgradnju mišićnog tkiva. Jedna šaka badema srednje veličine ima više proteina nego jedno jaje srednje veličine, a magnezij i bakar limitiraju slobodne radikale, koji ometaju mitohondrije.
Anti-age efekt
Izvor su vitamina B2 – riboflavina, koji je neophodan u proizvodnji energije u tijelu. U 100 grama badema nalazi se 60 posto dnevnih potreba za spomenutim vitaminom. Kao što smo već spomenuli, bogati su monozasićenim masnoćama koje su odgovorne za zdravlje krvožilnog sustava i samog srca. Bademi su, dakle, odlični za snižavanje kolesterola u krvi.
Bademi sadržavaju i jedinstvenu kombinaciju flavonida, koji su odlični za zdravlje kože i obnavljanje stanica kože, tako da redovito konzumiranje badema može imati anti-age efekt na koži.
Kako ih možete konzumirati?
- Izdrobite ih, pomiješajte s drugim orašastim plodovima, svježim i suhim voće, te pomiješajte s jogurtom.
- Nasjeckane dodajte u salatu ili posipajte po kuhanom povrću.
- Odlični su sa sušenim brusnicama ili svježim jabukama.
- U kolačima i keksima
- Grickajte ih same…
Foto: © Tim UR - fotolia