Niskokalorični, a fini recepti za božićne dane

Donosimo par recepata uz koje možete bezbrižno uživati u hrani ovih blagdana

Niskokalorični, a fini recepti za božićne dane

Svi znamo da je dio Božića i fina, obilna hrana kojoj je teško odoljeti. Zato je i često nakon božićnih blagdana potrebna detoksikacija, dijete, kontrola toga što jedemo i slično. Međutim, ako imate imalo kontrole ovih blagdana možete jesti fino, zdravo i niskokalorično! Izdvojili smo nekoliko recepata koji se bez problema mogu pripremiti za vrijeme božićnih blagdana, a vi ćete se fino najesti i bez imalo grižnje savjesti bezbrižno uživati u hrani, ali i danima koji slijede!

Salata s limunom i bademima

Sastojci: 

svježi sok cijelog limuna
3 žlice maslinovog ulja
1 mala zdjelica prokulica, tanko narezanih
1 manja glavica zelene salate, tanko sjeckana
komad pecorino sira
po želji sušene brusnice
po želji sjeckani bademi
sol, papar

Postupak:

U veliku zdjelu stavite sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar po želji. Ostavite da odstoji barem pola sata. Kada je spremno za posluživanje dodajte prokulice, zelenu salatu, sir, brusnice i bademe te sve zajedno dobro promiješajte. Dodajte začine po želji.

Piletina s povrćem i začinima

Sastojci:

1 žlica soli
2 žlice crvene mljevene paprike
prstohvat timijana
prstohvat svježe mljevenog papra
1 cijelo pile
1 limun
1 celer srednje veličine
1 crveni luk
4 češnja češnjaka
pola kg mrkve
12 prokulica
1 žlica senfa
prstohvat svježeg ružmarina

Postupak:

Pomiješajte u posudi sol, mljevenu papriku, timijan i mljeveni papar. Sve to raspoređeno stavite na piletinu, a unutar nje stavite limun. Pripremite povrće. Stavite češnjak, celer i luk na dno posude u kojoj ćete peći piletinu. Gore i okolo piletine rasporedite ostalo povrće te začinite preostalima začinima i soli. Pokrijte posudu u kojoj ste sve pripremili i stavite u pećnicu da se polako peče. Nakon sat i pol do dva otkrijte posudu, odrežite meso na manje komade i ostavite posudu bez poklopca da se meso zapeče. Ukrasite ružmarinom na kraju. Po želji na kraju složite umak od senfa, soli, papra i malo limuna. 

Juha od cvjetače

Sastojci:

1 žlica maslaca
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 luk srednje veličine
1 poriluk – nasjeckani
2 češnja češnjaka, sitno narezana
1 manja cvjetača 
pileći temeljac
Kiselo vrhnje
sol

Postupak:

Zagrijte maslac u posudi, dodajte luk, poriluk i sol te pokrijte posudu. Miješajte povremeno sve dok ne dobije boju, oko 10 minuta. Stavite unutra češnjak i kuhajte 1 minutu. Zatim dodajte cvjetaču i pileći temeljac. Kuhajte dok cvjetača ne omekša. Nakon toga stavite vrhnje i izmiksajte sve zajedno  štapnim mikserom da dobijete glatku masu. 

Pečena svinjetina i slatki krumpir s pikantnim kupusom

Sastojci:

slatki krumpir – količina po želji, izrezan na kockice
2 žlice maslinovog ulja
1 komad svinjetine – količina po želji
pola glavice crvenog kupusa, tanko isjeckan
4 manje glavice luka, tanko narezane
1 čili papričica – količina po želji
mala žličica jabučnog octa

Postupak:

Slatki krumpir stavite na rešetku za pečenje u zagrijanu pećnicu. Prethodno na njega stavite maslinovo ulje i sol. Ostavite da se peče barem 30 minuta. Pripremite duboku posudu u kojoj ćete peći meso – začinite ga te stavite na sredinu posude. Oko njega rasporedite slatki krumpir i stavite peći. U posebnoj tavi kratko popržite luk, čili papričicu, crveni kupus i sol. Ostavite na vatri oko 12 minuta, dok kupus ne omekša. U to dodajte žličicu jabučnog octa. Poslužite sve zajedno.

Foto: depositphotos.com
goodhousekeeping.com