Fitness
Fitness

Niskokalorični, a fini recepti za božićne dane

Niskokalorični, a fini recepti za božićne dane
Donosimo par recepata uz koje možete bezbrižno uživati u hrani ovih blagdana

Svi znamo da je dio Božića i fina, obilna hrana kojoj je teško odoljeti. Zato je i često nakon božićnih blagdana potrebna detoksikacija, dijete, kontrola toga što jedemo i slično. Međutim, ako imate imalo kontrole ovih blagdana možete jesti fino, zdravo i niskokalorično! Izdvojili smo nekoliko recepata koji se bez problema mogu pripremiti za vrijeme božićnih blagdana, a vi ćete se fino najesti i bez imalo grižnje savjesti bezbrižno uživati u hrani, ali i danima koji slijede!  

Salata s limunom i bademima

Sastojci:  svježi sok cijelog limuna 3 žlice maslinovog ulja 1 mala zdjelica prokulica, tanko narezanih 1 manja glavica zelene salate, tanko sjeckana komad pecorino sira po želji sušene brusnice po želji sjeckani bademi sol, papar Postupak: U veliku zdjelu stavite sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar po želji. Ostavite da odstoji barem pola sata. Kada je spremno za posluživanje dodajte prokulice, zelenu salatu, sir, brusnice i bademe te sve zajedno dobro promiješajte. Dodajte začine po želji.

Piletina s povrćem i začinima

Sastojci: 1 žlica soli 2 žlice crvene mljevene paprike prstohvat timijana prstohvat svježe mljevenog papra 1 cijelo pile 1 limun 1 celer srednje veličine 1 crveni luk 4 češnja češnjaka pola kg mrkve 12 prokulica 1 žlica senfa prstohvat svježeg ružmarina Postupak: Pomiješajte u posudi sol, mljevenu papriku, timijan i mljeveni papar. Sve to raspoređeno stavite na piletinu, a unutar nje stavite limun. Pripremite povrće. Stavite češnjak, celer i luk na dno posude u kojoj ćete peći piletinu. Gore i okolo piletine rasporedite ostalo povrće te začinite preostalima začinima i soli. Pokrijte posudu u kojoj ste sve pripremili i stavite u pećnicu da se polako peče. Nakon sat i pol do dva otkrijte posudu, odrežite meso na manje komade i ostavite posudu bez poklopca da se meso zapeče. Ukrasite ružmarinom na kraju. Po želji na kraju složite umak od senfa, soli, papra i malo limuna. 

Juha od cvjetače

Sastojci: 1 žlica maslaca 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 luk srednje veličine 1 poriluk – nasjeckani 2 češnja češnjaka, sitno narezana 1 manja cvjetača  pileći temeljac Kiselo vrhnje sol Postupak: Zagrijte maslac u posudi, dodajte luk, poriluk i sol te pokrijte posudu. Miješajte povremeno sve dok ne dobije boju, oko 10 minuta. Stavite unutra češnjak i kuhajte 1 minutu. Zatim dodajte cvjetaču i pileći temeljac. Kuhajte dok cvjetača ne omekša. Nakon toga stavite vrhnje i izmiksajte sve zajedno  štapnim mikserom da dobijete glatku masu. 

Pečena svinjetina i slatki krumpir s pikantnim kupusom

Sastojci: slatki krumpir – količina po želji, izrezan na kockice 2 žlice maslinovog ulja 1 komad svinjetine – količina po želji pola glavice crvenog kupusa, tanko isjeckan 4 manje glavice luka, tanko narezane 1 čili papričica – količina po želji mala žličica jabučnog octa Postupak: Slatki krumpir stavite na rešetku za pečenje u zagrijanu pećnicu. Prethodno na njega stavite maslinovo ulje i sol. Ostavite da se peče barem 30 minuta. Pripremite duboku posudu u kojoj ćete peći meso – začinite ga te stavite na sredinu posude. Oko njega rasporedite slatki krumpir i stavite peći. U posebnoj tavi kratko popržite luk, čili papričicu, crveni kupus i sol. Ostavite na vatri oko 12 minuta, dok kupus ne omekša. U to dodajte žličicu jabučnog octa. Poslužite sve zajedno.  

Foto: depositphotos.com goodhousekeeping.com