Nekoliko odličnih recepata za LCHF kruh

Postoje mnogi odličnih recepti za LCHF kruh od različitih vrsta brašna kao što su laneno, kokosovo ili pak bademovo

Nekoliko odličnih recepata za LCHF kruh

O LCHF načinu prehrane smo stvarno napisali već puno toga, no zanimljivih recepata nikad dosta.

Ako ste se ikad imalo zainteresirali za ovaj pristup prehrani, onda znate da LCHF znači “low carb high fat”, odnosno ova prehrana podrazumijeva veći udio masti, a mali udio ugljikohidrata.

Prema LCHF prehrani, treba izbjegavati tjestenine i kruh pripremljen sa pšeničnim brašnom. Ipak, ako ste na LCHF dijeti, to ne znači da u potpunosti morate izbaciti kruh sa svog jelovnika, već ga možete pripremiti na malo drukčiji način.

Postoje mnogi odličnih recepti za LCHF kruh od različitih vrsta brašna kao što su laneno, kokosovo ili pak bademovo. Isto tako, za pripremu kruha možete koristiti i namirnice kao što su sir i orasi.

U nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivih recepata za kruh po LCHF principu…


Foto: Unsplash

Kruh od banane

Sastojci:

3 jaja
3 zrele banane
1 šalica brašna od kokosa
1 šalica mljevenih badema ili oraha
3 žličice meda ili stevije
1 žličica sode bikarbone
pola žličice cimeta
malo soli

Priprema:

Umutite jaja pa im dodajte zgnječene banane. U tu smjesu postepeno umiješajte brašno, mljevene bademe, sol, cimet i sodu bikarbonu te zaslađivač po želji. Miješajte dok smjesa ne postane ravnomjerna. Premjestite u duguljasti kalup za pečenje. Pecite oko 40 minuta na 200 stupnjeva.

Po želji u smjesu možete dodati sjeckane orahe, bademe, crnu čokoladu ili grožđice.

Image




Kruh sa sirom

Sastojci:

3 jaja
100 g krem sira
pola žličice sode bikarbone
prstohvat soli

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U bjelanjke dodajte malo soli pa izmiksajte u čvrsti snijeg. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke sa krem sirom i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte sodu pa još malo promiješajte. Snijeg pažljivo dodajte u smjesu od žumanjaka Oblikujte okrugli kruh ili više manjih kruščića pa prebacite na protvan koji ste prethodno obložili papirom za pećenje. Pecite 30 minuta dok kruh ne poprimi zlatnu boju.


Image

Kokos kruh

Sastojci:

120 g brašna od kokosa
20 g psyllium ljuskica
1 žličica sode bikarbone
malo soli
5 jaja
1 žlica kokosovog ulja (rastopljenog)
2 žlice mlake vode

Priprema:

Psyllium ljuskice pomiješajte s malo vode pa ostavite da odstoji. Sve ostale sastojke dodajte u multipraktik i izmiješajte. Dodajte i psyllium sa vodom i još jednom izmiješajte. Premjestite smjesu u kalup za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta.

Kruh s lanenim brašnom

 Sastojci:

300 g lanenog brašna
3 jaja
60 ml lanenog ulja
2 žlice jabučnog octa
1 žličica praška za pecivo
110 ml vode
malo soli

Priprema:

Najprije odvojite bjelanjke od žumanjaka. U jednoj zdjeli pomiješajte laneno brašno, prašak za pecivo, sol i ulje. Dodajte žumanjak, ocat i vodu. Od bjelanjaka napravite snijeg te lagano dodajte u smjesu sa žumanjkom. Lagano promiješajte pa prebacite smjesu u kalup. Pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva.

Image



Konopljin kruh

Sastojci:

180 ml vrele vode
60 g mljevenog brašna od konoplje
60 g brašna od badema
30 g mljevenih oraha
2 bjelanjka
2 žlice jabučnog octa

Priprema:

Pomiješajte sve suhe sastojke i ocat pa dodajte vrelu vodu i promiješajte. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg te dodajte u smjesu. Ostavite da odstoji 5 do 10 minuta kako bi se svi sastojci dobro povezali. Oblikujte kruh.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva oko 40 minuta. Kruh se prije posluživanja mora dobro ohladiti.