Pred nama je blagdan Uskrsa, koji, kao i svi ostali, predstavlja veliku kušnju čak i za najdiscipliniranije od nas kad je u pitanju hrana. Osim viška kilograma, blagdansko prejedanje često dovodi do žgaravice, bolova u trbuhu i drugih probavnih simptoma. Blagdani su uvijek povezani s kućom prepunom fine hrane i kolača, višestrukim punjenjem tanjura, alkoholom, zabavama na poslu, odnosno općenito s jedenjem većih količina hrane i ispijanjem većih količina kaloričnih napitaka. Umjerenost i zdravi razum mogu spriječiti neugodnosti povezane s tim blagdanskim obiljem.
Stoga smanjite unos kalorija nekoliko dana prije početka blagdana, kako biste se za tih posebnih dana mogli opustiti za stolom. Neka vam se jelovnik temelji na laganim obrocima od povrća ili voća prije nego što krenete u avanturu za raskošno ‘opremljenim’ stolom. Tako ćete biti manje skloni prejedanju. Prejedanje ili prebrzo jedenje stvara napetost u probavnom sustavu što ometa probavu hrane i uzrokuje rast tlaka u želucu. Taj tlak stvara donji mišić jednjaka, što pogoduje vraćanju želučane kiseline u jednjak i pojavu simptoma žgaravice.
Neizbježno prejedanje
Važno je i vrijeme kad se jede. Prejedanje tijekom poslijepodneva ili večeri, uobičajeno za blagdane, može poremetiti san, uzrokovati žgaravicu, debljanje i poremećaj crijevne pokretljivosti. Masna hrana i mnoštvo kolača i slatkiša opterećuje probavni sustav, a mogu dovesti i do žučnih bolova i opstipacije. Takva hrana se također teže probavlja. Usprkos najboljim namjerama prejedanje je često neizbježno i u takvim slučajevima obično treba posegnuti za lijekovima kao što su antacidi ili antagonisti histaminskih receptora, koji se mogu kupiti u ljekarni i bez recepta. Probavni problemi tijekom blagdana mogu se izbjeći umjerenim konzumiranjem alkoholnih pića jer, osim što uzrokuju pijanstvo i mamurluk, imaju veću količinu kalorija te izbjegavanjem pića s kofeinom kao što su kava i kola. Kofein nadražuje želudac, podražava živčani sustav i uzrokuje nesanicu i nervozu.
Budite umjereni i u ispijanju gaziranih pića koja pogoduju nastanku žgaravice, a nastojte ograničiti količinu pržene i masne hrane. Ako se bavite tjelesnom aktivnošću, treba je nastaviti i tijekom blagdana. Budući da sportski centri tijekom blagdana često ne rade, vježbati možete kod kuće. Osobe koje otprije imaju probavne probleme trebaju izbjegavati hranu za koju znaju da im uzrokuje probleme. Razmišljajte o blagdanskom obroku kao jednom u nizu svakodnevnih obroka, a više se koncentrirajte na druženje i dobro raspoloženje.
Sretni dani
No, nemojte se prejedati samo zato što je takav običaj. Mnogi običaji su se promijenili, pa je vrijeme da se promijeni i taj. Blagdani bi trebali biti sretni dani, vrijeme uživanja i druženja, stoga nemojte dopustiti hrani da vam to pokvari.
Kontrolirajte se vođenjem dnevnika
Psiholozi i dijetetičari kažu kako je vođenje dnevnika najbolji način za kontrolu prehrambenih navika. Tako ćete razmišljati o svojim postupcima te imati značajno bolju kontrolu nad svojom tjelesnom masom. Ako ne zapisuju, ljudi često zaboravljaju što su pojeli i ne uviđaju da ne mogu kontrolirati svoju prehranu.
Izvor: metro-portal.hr