Fitness
Fitness

Najbolje juhe za mršavljenje

Najbolje juhe za mršavljenje
Juhe za zimske dane uz koje možete guštati i istovremeno gubiti kilograme

Zima je idealno vrijeme za ugrijati se uz zdjelicu tople juhe. Savršen obrok za hladne dane, ovisno o sastojcima koje stavite u nju, idealna je i za pomoć u mršavljenju jer ne sadrži puno kalorija i masnoća. Odlična je stvar što se danas juha može napraviti iz gotovo bilo čega što poželite, a vi sami birate sastojke koji vam odgovaraju. Donosimo vam nekoliko prijedloga recepata za juhe koje možete napraviti kod kuće već sa par sastojaka, a uvijek možete sami eksperimentirati i dodati ono što vi volite.  

Zimska juha od rajčice  

Sastojci: 1 žličica maslinovog ulja 1 mali luk (narezan) 2 češnja češnjaka (narezana) 2 žlice rajčice iz tube 1 žličica šećera 1 žličica majčine dušice 1 lovorov list 2 konzerve rajčice u komadu, uključujući sok pola šalice nemasnog mlijeka 1 grčki jogurt

Zagrijte maslinovo ulje u posudi na srednjoj temperaturi. Pržite luk i češnjak dok ne omekšaju, oko pet minuta. Dodajte rajčicu, šećer, majčinu dušicu, lovorov list, preostalu rajčicu i dvije šalice vode. Umiješajte i zakuhajte. Zatim smanjite vatru i kuhajte 20 minuta. Izvadite lovorov list. Juhu izmiksajte štapnim mikserom dok ne postane glatka. Zagrijte mlijeko u mikrovalnoj pećnici i zajedno s jogurtom ulijte u juhu te zavrijte i dobro promiješajte. Posolite i popaprite po ukusu i po želji.  

Juha od butternut tikve Sastojci: 1 veća butternut tikva, prepolovljena i narezana na kriške 1 luk narezan na kolute 1 batat (može i običan krumpir) ljuti umak 1/2 žličice currya 1/4 žličice muškatnog oraščića 2 šalice jušnog temeljca sol mljeveni crni papar

Zagrijte pećnicu na najvišoj temperaturi. Na tepsiju stavite luk, tikvu i batat. Pecite 60 minuta ili dok povrće ne omekša. Zatim uklonite kožu s tikve. Stavite sve zajedno u posebnu posudu, dodajte umak, curry i muškatni oraščić te jušni temeljac. Izmiksajte. Stavite sve zajedno na štednjak na srednje jaku vatru te umiješajte preostali jušni temeljac. Kuhajte oko pet minuta, posolite i popaprite po želji.  

Minestrone piletina juha Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja 1 veliki luk, tanko narezan 1 žličica začina 3 šalice pileće juhe 2 šalice vode 1 šalice sjeckane rajčice 1 paket kuhanih pilećih prsa, isjeckan na veće komade 1/2 šalice mahuna 1/4 glavice mladog kupusa, grubo nasjeckanog 2/4 šalice tjestenine 2 žličice nasjeckane svježe kadulje ili 1 žličica osušene 1/2 svježe mljevenog crnog papra 1/4 žličice soli

Zagrijte ulje u posudi. Dodajte luk i začine. Nakon toga dodate vodu, juhu, rajčicu s vodom i kuhajte dok ne zavrije. Umiješajte piletinu, mahune, kupus, tjesteninu, kadulju, sol i papar. Pirjajte u pokrivenoj posudi oko 8 minuta, odnosno dok povrće i tjestenina ne omekša.  

Staromodna juha od piletine i povrća Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja 1 komad pilećih prsa, bez kosti, izrezan na komadiće 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog 1 glavica nasjeckanog luka 4 šalice pileće juhe 1 šalica mahuna 1 šalica kukuruza 1 crvena paprika, nasjeckana 1 celer, nasjeckan 1 mala tikvica, narezana po dužini majčina dušica sol mljeveni papar 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina

Zagrijte ulje u tavi, dodajte piletinu i kuhajte dok ne porumeni. Tome dodate luk i češnjak. Držite na vatri dok luk ne dobije boju, a zatim dodajte juhu, kukuruz, papriku, celer, tikvicu, majčinu dušicu, sol i papar. Ako vam je lakše možete sve to napraviti u višoj posudi. Držite na vatri dok povrće ne omekša i bude kuhano, a na kraju ubacite peršin.  

Pasta E Fagiole juha Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja 1 mala glavica nasjeckanog luka 2 češnja češnjaka, nasjeckana 2 šalice pileće juhe bez masti 1 šalica rajčice u komadima 1 šalica bijelog graha 1/2 šalice male tjestenine blitva i špinat, grubo nasjeckano sol

Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak. Kuhajte uz povremeno miješanje 3-5 minuta ili dok luk ne omekša. Dodajte juhu, rajčicu sa sokom, grah i tjesteninu. To kuhajte barem 15 minuta, to jest dok se tijesto ne skuha. Dodajte blitvu, špinat i sol te ostavite na vatri još barem 3 minute.  

Izvor: womenshealthmag.comFoto: Photoxpress.com