Mršavite zdravo uz japansku dijetu

Japanci imaju najmanji broj pretilih na svijetu i najotporniji su na bolesti današnjice

Mršavite zdravo uz japansku dijetu

Kvalitetna dijeta treba biti zdrava i sadržavati raznolike namirnice, budući da je neupitna veza između hrane koju jedemo i našeg zdravlja. Jedna od dijeta koja zadovoljava oba kriterija je japanska dijeta. Prema nedavno objavljenim istraživanjima u listu fakuleteta American College of Cardiology, japanska dijeta osim što pomaže pri mršavljenju, trebala bi nas i zaštiti od bolesti srca.

Japanci dnevno pojedu 27 različitih namirnica, za razliku od zapadnjaka, kojima se preporuča 30 različitih namirnica tjedno, a zapravo većina pojede tjedno samo 15 do 18 različitih namirnica. Širi izbor hrane automatski povećava broj konzumiranih mikronutrijenata, zbog čega su Japanci najotporniji na suvremene bolesti poput dijabetesa, srčanih bolesti i raka.

Japanska kuhinja tradicionalno obiluje najraznolikijim namirnicama. Pripremaju se različita jela od soje, koja su izvrstan izvor izoflavonoida, fitonutrijenata, te imaju različita svojstva koja pozitivno utječu na zdravlje. Japanci jedu mnogo ribe, uključujući one masne, zbog čega unose u organizam više omega 3 masne kiseline, koje su potrebne kako bi nam metabolizam pravilno funkcionirao. Prema istraživanjima, prosječan Japanac srednje dobi ima dvostruko više omega 3 masnih kiselina u krvotoku od Amerikance iz iste dobne skupine.

Image


Zeleni čaj je još jedno od blaga japanske kuhinje jer je bogat antioksidansima (više o zelenom čaju pročitajte ovdje). Vrlo važnu ulogu u japanskoj prehrani igra različito povrće, poput različitih gljiva, kineski kupus, bambus, patlidžan, mahune ... Osnova svakog jela je riža, što znači da Japanci zapravo imaju prehranu srednje do vrlo bogatu ugljikohidratima.

Iako je njihova hrana zasitna, općenito sadrži malo masnoća, jer se većinom sastoji od ribe i riže s mnogo povrća. Japanci ne jedu mnogo crvenog mesa ni procesuiranu hranu, što oboje uzrokuje nadutost nakon obroka. Već jednostavna zamjena crvenog mesa za ribu jednom ili dva puta tjedno trebala bi značajno utjecati na razinu omega 3 masnih kiselina u vašem tijelu. Obzirom da hrvatska kuhinja sadrži mnogo ribe na jelovniku, ovo vam ne bi smio biti pretežak zadatak.

Image



Japanci su poznati po svojoj dugovječnosti, a uz to imaju najmanju stopu pretilih osoba u svijetu – 3%, za razliku od 11% kod Francuza i 32% kod Amerikanaca prema International Obesity TaskForce.

Ova istraživanja vode do zaključka da jednostavne promjene u prehrani i stavu prema životu mogu vrlo pozitivno utjecati na vaš život, zdravlje i liniju.

Izvori:
weightlossresources.co.uk
webmd.com