Ovaj jednostavan "inhalirajući" plan promiče gubitak težine korištenjem mirisa hrane za potiskivanje apetita, izazivanje sitosti i kontrolu impulsa prejedanja.
Povijest dijete
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland Clinic Center iz Ohija dr. Alan R. Hirch primijetio je 1996. da osobe koje privremeno izgube osjet mirisa (uglavnom zbog lijekova) više jedu i više se debljaju. Kad bi im se njuh vratio, gubili bi na težini. Ovo iznenadno otkriće postalo je temeljem jedinstvene mirisne dijete.
Kako djeluje?
Plan se temelji na psihološko-fiziološkom odnosu u smislu "pomirisano je isto kao i pojedeno". Kako miris tijekom inhalacije ulazi u nosnice, on se pojačava 1 000 puta i uzrokuje da mozak pošalje signal "prestani jesti" ili signal sitosti kao neurološku poruku ostatku tijela i izazove osjećaj popunjenosti.
Čini se da veća izloženost određenom mirisu znači brže postizanje sitosti. Po brzini utjecaja na razinu sitosti najdjelotvorniji je miris tople hrane. Znanstvena istraživanja upućuju na to da je utjecaj mirisa hrane u učinkovitom mršavljenju još uvijek ograničen. Tvrtka NutriSystem koristi ovo načelo u postupku razvoja mirisne vode s dodanim okusom namijenjenim gubitku kilograma.
Prednosti i nedostaci
Mirisna dijeta jednostavna je za provođenje i pruža uživanje u ugodnim mirisima. Usto naglašava potrebu za usvajanjem plana tjelovježbi koja će potaknuti brži gubitak kilograma.
Nedostatak je što je osoba ovisna o inhalatorima koji ispuštaju mirise određenih vrsta hrane kako bi suzbili glad, primjerice slatke neutralne mirise poput zelenih jabuka, banana i paprene metvice. Ipak, odabir raznih punjenja može spriječiti da mirisi postanu dosadni.
Plan preporučuje izbjegavanje švedskih stolova i salatnih barova jer se – zbog raznolikih mirisa – osoba ne može usredotočiti na jedan određeni miris kako bi izazvala osjećaj sitosti. Unos većine mliječnih proizvoda, uključujući i mlijeko, trebao bi se smanjiti jer centar za glad u mozgu nije stimuliran blagim mirisom te hrane.
Je li ova dijeta za vas?
Odrasle osobe koje ne žele previše smršavjeti (između 2,5 i 7,5 kilograma) vjerojatno neće imati puno koristi od ove dijete. U svakom slučaju, nije namijenjena osobama koje pate od alergija, sinusnih tegoba ili čestog začepljenog nosa.
Dostupnost
Sve namirnice u ovoj dijeti lako su dostupne, ali se naglasak stavlja na one koje imaju prirodne slatke mirise. Odaberite toplu, aromatičnu hranu (juhe, kavu, toplu čokoladu i čajeve) i začinjena jela kako biste utažili glad.
Promjene u načinu života
Naviknite se na mirisanje slatkih neutralnih mirisa (poput zelenih jabuka, banana i paprene metvice) prije obroka, dobro žvačite, jedite polako te birajte toplu i začinjenu hranu. Izbjegavajte salatne barove i mliječne proizvode.
Jelovnik
subota
doručak: grejp, hummus uz lepinju, obrano mlijeko
ručak: odrezak u papru s tjesteninom, tikvice kuhane na pari, kriške jabuke
večera: pečeni krumpir s mljevenim mesom i maslacem s češnjakom, sok od borovnice
međuobrok: kivi
nedjelja
doručak: vrući zeleni čaj, pecivo s namazom od mekog sira s okusom maline
ručak: sendvič od puretine sa zelenom salatom i rajčicom, bijelo grožđe, vruća kava
večera: juha od sira i brokule, krušne mrvice, kriške manga
međuobrok: sladoled od metvice
ponedjeljak
doručak: vruća čokolada, pšenične pahuljice s obranim mlijekom, jagode
ručak: bijela riža s crvenim grahom, zeleni grah kuhan na pari, sok od naranče
večera: pečena šunka, pire krumpir i štapići od mrkve, crno grožđe
međuobrok: sok od brusnica, maslac od kikirikija, slani krekeri
utorak
doručak: sok od naranče, vruće rižine pahuljice, omlet
ručak: sendvič od tune i integralnog kruha, tikvice kuhane na pari, sok od brusnica
večera: mesni burito, zelena salata, obrano mlijeko
međuobrok: štapići od mrkve i celera
srijeda
doručak: voćni jabučni sok, čokoladne žitarice, mandarina
ručak: čili s krekerima, štapići od celera, salata od svježeg voća s mekim sirom
večera: pečena pileća prsa, divlja riža i grah, svježi špinat, sok od naranče
međuobrok: graham krekeri, sok od grejpa
četvrtak
doručak: banana, zobena kaša s obranim mlijekom, kuhano jaje
ručak: salata s piletinom, sok od šipka
večera: juha od kupusa, mesna pisanica u umaku od gljiva, sok od rajčice
međuobrok: keksi s tamnom čokoladom, sok od zelenih jabuka
petak
doručak: muffin od zelene jabuke s cimetom, kava s mlijekom i umjetnim sladilom
ručak: juha minestrone, pečeni losos i kuhani krumpir, kriške dinje
večera: integralni špageti s mesnim okruglicama, povrće kuhano na pari, obrano mlijeko
međuobrok: kriške naranče
Izvor: www.scentsationalhealth.com
www.scentsationaltechnologies.com
Sve dijete svijeta, Judith C. Rodriguez, Mozaik knjiga
Foto: marin/Freedigitalphotos.net