Tijekom tmurnih jesenskih dana koji su pred nama, razveselite sebe i svoje ukućane ovim finim desertima koje je vrlo lako i jednostavno pripremiti.
Ako ste na LCHF prehrani, ne znači da se morate odreći slastica. Postoje mnogi zdravi recepti za vrlo fine kolače i slastice, a neke od naših favorita otkrivamo vam u nastavku.
Foto: Unsplash
Kolač s bademom i čokoladom
Sastojci:
3 jaja
250 g tamne čokolade (s min 70% kakaa)
150 g mljevenih badema ili brašna od badema
150 g maslaca
1 žličica instant kave
malo ruma
zaslađivač po želji
Priprema:
Najprije otopite čokoladu s maslacom pa dodajte kavu, rum i bademe. Izmiksajte jaja pa pomiješajte s otopljenom čokoladnom smjesom. Dobro promiješajte da se sastojci sjedine.
Smjesu izlijte u okrugli kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite 30 minuta na 180 stupnjeva. Po želji, pečeni kolač možete ukrasiti čokoladnom glazurom, listićima badema ili šlagom.
Čokoladni kokos prutići
Sastojci:
400 ml kokosovog mlijeka
200 g brašna od kokosa
20 g maslaca
200 g tamne čokolade (min 70% kakaa)
2 žlice stevije ili agava sirupa
Priprema:
Za pripremu ovih prutića najbolje je koristiti pravo kokosovo mlijeko iz limenke.
Iz kokosovog mlijeka ocijedite vodu, a gušći dio pomiješajte s maslacem i zaslađivačem. Stavite na štednjak i zagrijavajte do vrenja te potom umiješajte i brašno od kokosa. Miješajte dok smjesa na postane ujednačena. Prebacite smjesu u silikonski kalup za praline ili pak na manju tepsiju na papir za pečenje. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Nakon što se smjesa ohladila,, narežite na kocke željene veličine i umačite u otopljenu čokoladu. Ostavite sa strane dok se čokolada ne stvrdne.
Fini kolač s grčkim jogurtom
Sastojci:
4 jaja
zaslađivač po želji
50 g maslaca
100 g običnog grčkog jogruta
1 žličica arome od vanilije
50 g kokosovog brašna
50 g bademovog brašna
2 žličice praška za pecivo (bez glutena)
voće po želji (borovnice, višnje, maline...)
Priprema:
Najprije izmiksajte jaja sa zaslađivačem. Dodajte otopljeni maslac, jogurt, aromu vanilije, brašno od badema i kokosa te prašak za pecivo. Još malo miksajte dok smjesa ne postane ujednačena. Prebacite u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje i ukrasite voćem po želji. Pecite na 180 stupnjeva 25 minuta.
LCHF čokoladna torta s tikvicom
Sastojci:
500 g tikvice
2-3 žlice kaka
2 jaja
2 žlice agava sirupa ili meda
1 žličica cimeta
100 g organskom maslaca od kikirikija
Za čokoladnu glazuru:
3 žlice maslaca
100 g tamne čokolade
Ogulite tikvice pa ih naribajte i ostavite 15-ak minuta kako bi pustile vodu. Jaja pomiješajte s kakaom, zaslađivačem, cimetom i maslacem od kikirikija. Sve dobro izmiksajte dok smjesa ne bude ujednačena. Tikvice ocijedite i dodajte u smjesu s jajima. Promijašajte i usitnite štapnim mikserom ili u blender. Prebacite u okrugli kalup pa pecite na 180 stupnjeva otprilike 45 minuta. Po želji gotov kolač možete prelijati čokoladnom glazurom.