Koje su vježbe snage?

Donosimo nekoliko vježbi koje će vam pomoći da postanete jači i izdržljiviji. Vježbe su vrlo korisne i možete ih raditi bilo gdje, nisu zahtjevne i ne treba vam skupa dodatna oprema.

Koje su vježbe snage?

Nebrojeno smo puta čuli koliko su vježbe snage bitne za trkače. I stvarno, vrlo je lako zaključiti zašto: trčanjem koristimo odnosno aktiviramo mali broj mišića, dok su drugi mišići zanemareni. Tako se stvara disbalans koji tijelo na razne načine pokušava ublažiti i onda dolazimo do raznih upala i ozljeda.

Ovim jednostavnim vježbama jačamo cijelo tijelo i time si radimo puno dobroga. Osim što nam pomažu umanjiti mogućnost ozljeda, pomažu nam i da postanemo brži. Uz to, sve se mogu raditi doma, i doista ne postoji izgovor da barem jednom tjedno ovo ne odradite!

Čučanj
Za: noge, stražnjicu i trup.
Početni položaj jest uspravno stajanje, a stopala su paralelna i u širini kukova. Iz tog položaja kukove krenemo spuštati dijagonalno prema nazad, trup i kralježnica trebaju biti ravni i nagnuti naprijed.

Prilikom spuštanja u čučanj, potkoljenica i natkoljenica ne prelaze pravi kut. Zamislite da je ispred vas zid kojeg dotičete nožnim prstima i koji ne dopušta koljenima da ga probiju prilikom spuštanja u čučanj.

Istovremeno se zdjelica spušta dijagonalno nazad kao da će sjesti na stolicu. Spuštamo se do visine koljena. Kralježnica i zdjelica se uvijek ponašaju kao duga dijagonalna linija. Iz tog položaja podižemo se u početni uspravni položaj.

Plank
Za: cijelo tijelo.
Postavimo se u gornji položaj skleka i podlaktice stavimo na podlogu. Laktovi trebaju biti postavljeni direktno ispod ramena. Stopala razmaknemo u širinu kukova, koljena trebaju biti ispružena, a kralježnica ravna.

Stražnjica treba biti u istoj liniji s kralježnicom, odnosno ne smije biti savijanja u kukovima ni prema gore ni prema dolje. U ovoj poziciji kontrahiramo mišiće stražnjice i mišiće abdomena i zadržimo se tako nekoliko desetaka sekundi.

Russian Twist
Za: trup.
Sjednite na pod i savijte noge u koljenima, stopala neka ostanu na podlozi. Iz tog položaja trup nagnite malo unazad i podignite noge tako da trup i noge čine slovo V.  Kralježnicu držite ravnom – ne smijete se savinuti i pustiti da središnji dio propadne prema podu, a ramena prema unutra.

Podizanje peta
Za: noge.
Stanite uspravno na ravnu podlogu. Stopala neka budu u širini kukova i postavljena ravno, dakle bez rotacije prema van ili prema unutra. Iz te se pozicije podignite polagano na prste, zadržite dvije do tri sekunde i zatim spustite pete opet na podlogu. Ponovite nekoliko puta.

Most
Za: stražnjicu i noge.
Legnite na pod, noge savijte u koljenima i pete primaknite što bliže stražnjici. Ruke neka budu opuštene na podu. Zatim podignite kukove, stražnjicu i gornji dio tijela u zrak tako da ramena, kukovi i koljena budu u istoj liniji. Kontrahirajte mišiće stražnjice. Pazite da kukove ne dignete previsoko jer tada pate leđa. Zadržite dvije sekunde pa spustite stražnjicu natrag na podlogu. Ponovite nekoliko puta.